Sąjūdžiui Birštone – 25. Pamąstymai apie praeitį ir dabartį

Birštono muziejuje spalio 16 d. buvo prisiminti svarbūs tautinio išsivadavimo kovos momentai, mūsų vienybė, mūsų drąsa pilietiškumas ir kai kurie neišsipildę lūkesčiai. 

Renginyje buvo pristatyta Vytauto Daraškevičiaus fotografijų paroda, kurioje labai įdomiai pateikti svarbiausi Sąjūdžio veiklos, tautos atgimimo momentai, ir Birštono muziejaus ir kolekcininko Almanto Miliausko paroda „Sąjūdžiui Birštone-25“. Ar Sąjūdis yra tik istorija, altorius, ar kovos vėliava naujai, taikiai pilietinei revoliucijai? Kai kurie neišsipildę tautos lūkesčiai, nereagavimas į visuomenės poreikius, biurokratų grįžimas prie sovietinių veiklos metodų verčia susimąstyti, peržvelgti Sąjūdžio veiklos peripetijas ir niuansus.

Birštonas buvo ta vieta, kur Sąjūdžiui nepavyko giliau prasiskverbti į valdymo struktūrą. Ar nematome šio reiškinio pasekmių ir sovietizmo rudimentų šiuolaikiniame Birštono gyvenime? Kas tai lėmė? Vietinių Sąjūdžio vadovų veiklos silpnumas, ar buvusios valdžios autoritetas, o gal diktatas? Tai pabandysiu  paanalizuoti.

Sąjūdžio dėka mums pavyko ištrūkti iš sovietinės imperijos. Iki tol už laisvę  kovojo mūsų partizanai, Prienų ir Jiezno moksleiviai pogrindininkai, kėlę tautines vėliavas Prienuose, Vėžionyse ir Liciškėnuose, spausdinę atsišaukimus. Nemajūnų bažnyčia iki šiolei mena spausdinamus atsišaukimus ir slepiamą spausdinimo mašinėlę. Už mūsų laisvę kovojo disidentai: tremtinys, politinis kalinys Povilas Buzas, spausdinęs „Lietuvos katalikų bažnyčios kroniką“ ir kitus leidinius, katalikišką spaudą išradingai platino Janina Jančiauskaitė-Buzienė, Stasė Belickienė ir kiti bendražygiai. Labai svarbus buvo mūsų dvasininkijos vaidmuo antisovietiniame taikiame pasipriešinime. Teisus yra mūsų Laisvės kovų grandas Antanas Terleckas teigdamas, kad laisvės kovotojų buvo ne tiek jau daug ir tokiais negalima vadinti tų, kurie prie stikliuko kokį antibrežnevinį anekdotą suskeldavo ar įkaušę ir Lietuvos vardą atsimindavo.

 

Birštonas, 1987 m.

Birštono muziejaus fonduose pažvelgėme į vienintelį turimą 1987 m. gegužės 5 d.  Birštono miesto Liaudies deputatų tarybos vykdomojo komiteto sienlaikraščio „Birštono versmės“ numerį. Iš publikacijos „Kaip ruošiamės kurortiniam sezonui“ galima susidaryti įspūdį, kad Birštono ūkiniam gyvenimui buvo skiriamas gal ne pakankamas, bet tikrai nemažas dėmesys. Miesto tarybos sesijoje buvo išsakyta daug pragmatiškų minčių. „Teiginys „pasiruošimas kurortiniam sezonui“ truputį klaidina. Mūsų kurortas – ne Palanga ar Neringa, kur daugiausia vasarą lankosi poilsiautojai. Pas mus poilsiautojai gydosi ištisus metus. Be abejo, vasarą jų padaugėja. Bet poilsiautojai, kurie atvažiuoja į sanatorijas,turistai nori bet kuriuo metu turėti kiek galima geresnes sąlygas pailsėti. Todėl mūsų tikslas – nuolat  gerinti visų kurorto sričių veiklą. O vasarą šią veiklą dar suintensyvinti. Atostogų nuo vasaros iki vasaros pas mus negali būti. Miesto tarybos sesijoje buvo kritikuoti daugelio miesto įmonių vadovai, tiek komunalininkai, buitininkai, tiek prekybininkai, ryšininkai, sanatorijos „Versmė“ vadovai dėl nepakankamos paslaugų kokybės, aplinkos sutvarkymo, reklamos naujoviškumo. Džiugino tai, kad už pasiektus laimėjimus Birštono miesto kultūros rūmams buvo paskirta TSRS Kultūros ministerijos ir TSRS Kultūros darbuotojų profsąjungos komiteto prezidiumo pereinamoji raudonoji vėliava, I-ojo laipsnio diplomas ir piniginė premija“. Krenta į akis kritiškas ir pilietiškai principingas vyriausiojo architekto Felikso Jackevičiaus pasisakymas sienlaikraščio straipsnyje „Stoka atsakomybės gamtai“: „Remontavo miesto Vykdomojo komiteto pastatą. Prieš pat potvynį visas statybines atliekas, gelžgalius, netgi kažkokį seifą komunalinių įmonių kombinato vairuotojai išvežė ir suvertė pliažo teritorijoje. Nemunas patvino. Nuplovė pliažą. Nuplovė ir visą šį šlamštą. O kurorte skeryčiojama rankomis: „Vaje, vaje, kokie tie žmonės nevalyviǃ Šitaip teršia upių tėvą Nemunąǃ“ (Ten pat). Autorius pastebėjo, kad aplinką šiukšlina daugelio įmonių vairuotojai. „Ar pagalvojame apie tuos, kurie šiandien teikia mums daugiausia džiaugsmo, apie vaikus ir anūkus, apie ateitį, apie tolimus ainius“ (Ten pat).

Kultūros namų direktorė Verutė Zuzevičiūtė renginyje pateikė daug įdomių faktų, kaip vietiniai KGB šulai ją kaltino kenkimu Taryboms, kaltino dėl džiazo festivalio. Bet laisvės vėjas Birštone jau dvelkė.

Pirmaisiais sąjūdiečiais Birštone reikėtų laikyti Oną ir Vincą Laukevičius, Adeliją ir Boleslovą Girdvainius, Povilą Buzą ir Stasę Belickienę, dalyvavusius 1987 m.  rugpjūčio 23 d. Lietuvos laisvės lygos mitinge Molotovo-Ribentropo paktui pasmerkti (Jonas Arbačiauskas. Iš kartos į kartą. V., 2013, p. 92).

 

Pirmieji Sąjūdžio žingsniai

Subrendusios tautinės revoliucijos, apėmusios visą Lietuvą, idėjos tik rugsėjo mėnesį pasiekė Birštoną. Tai šiek tiek lėmė ir tuometinio Vykdomojo komiteto pirmininko autoritetas, jo sugebėjimas dirbti su žmonėmis, išklausyti kritiką. Birštono muziejaus fonduose yra trys Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio Birštono miesto iniciatyvinės grupės pasitarimų protokolai. Vėliau jie net nebuvo rašomi, todėl ir kyla daugybė klausimų.

1988 m. rugsėjo 3 d. kultūros centre susirinko Sąjūdžio idėjoms pritarianti  iniciatyvinė grupė Birštono gyventojų susirinkimui sušaukti: Evaristas Vasiliauskas, Vytautas Kačergis, Vanda Kačergienė, Ričardas Adomaitis, Jonas Žičkus, Andrius Pabiržis, Gintaras Verseckas, Boleslovas Girdvainis, Teresė Murauskaitė, Regina Aleksandravičienė, Aldona Plioplienė, Adolfas Kikilas, Vytautas Rasimavičius, Jonas Arbačiauskas, Povilas Buzas,Vincas Laukevičius, Veronika Bukevičienė. Pasitarimui pirmininkavo E.Vasiliauskas, sekretoriavo V. Bukevičienė. Buvo pristatyti bendrieji Sąjūdžio strategijos ir veiklos principai. Konstatuota, kad „Sąjūdžio iniciatyvinės grupės nariais negali būti žmonės, susikompromitavę Stalino, Brežnevo laikais, kurie gniaužė ir tebegniaužia kritiką, vienokiu ar kitokiu būdu pasisako prieš persitvarkymo procesą, neigia viešumo ir demokratijos principus, piktnaudžiavo ir piktnaudžiauja valdžia ir tarnybine padėtimi. Sąjūdis tokiais žmonėmis nepasitiki“. Susirinkusieji pritarė, kad Sąjūdžio iniciatyvinė grupė įsipareigotų palaikyti santykius su miesto valdžia, pateikti užklausimus miesto įmonių ir įstaigų vadovams apie visuomenės iškeltas negeroves, aktyviai su jomis kovoti, pateikti reikalavimus, naikinti ir keisti vietinės valdžios neteisėtus nutarimus, kai jų sprendimai ar veiksmai prieštarauja teisingumui, persitvarkymo idėjoms, varžo Sąjūdžio ir jo dalyvių ir kitų piliečių teises.

 

Sąjūdžio iniciatyvinė grupė

1988 m. rugsėjo 8 d. 600 Birštono miesto gyventojų susirinko į miesto kultūros rūmus. Buvo išrinkta Birštono miesto Sąjūdžio iniciatyvinė grupė: E.Vasiliauskas (pirmininkas), A. Pabiržis, R. Adomaitis, V. Laukevičius, V. Bukevičienė (sekretorė), A. Vilkaitis (garbės narys), P. Kazlauskas, A. Skiauteris, K. Padvelskis, J. Vyšniauskas, R. Bukartas, P. Sereika, J. Šėma, G. Verseckas, S. Belickienė, R. Kučinskas, R. Kliučius. Susirinkime dalyvavę tremtiniai A.Vilkaitis, V. Laukevičius pasakojo apie savo gyvenimo išbandymus, kvietė visus palaikyti Sąjūdį. Rašytojas V. Petkevičius kalbėjo apie nacionalinio atgimimo problemas. R. Adomaitis kritikavo Birštono m. LDT vykdomojo komiteto leidimą Birštono mieste statyti 32 butų namą Prienų įstaigoms. P. Kulvinskas perskaitė eilėraštį, skirtą Lietuvai. A. Arčikauskas pritarė Sąjūdžio idėjoms. Vyriausiasis architektas F. Jackevičius pasisakė prieš naujo paminklo Leninui statybą.

Rugsėjo 12 d. įvyko 14 sąjūdiečių iniciatyvinės grupės narių susirinkimas, kuriame buvo numatyta prie Nemuno organizuoti Sąjūdžio mitingą. Į mitingą atvyko ir prieniečių, paragintų Dainoros Šaltienės.

 

Pirmasis mitingas

Rugsėjo 18 d. prie Nemuno įvyko mitingas, kuriame dalyvavo per 500 žmonių. Pasisakė beveik visi iniciatyvinės grupės nariai ir svečiai, buvo priimta labai svarbi rezoliucija (Iš Birštono muziejaus fondų).

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Birštono miesto iniciatyvinės grupės 1988 m. rugsėjo 18 d. vykusio mitingo Rezoliucija

Reikalaujame

1. Paskelbti lietuvių kalbą valstybine kalba.

2. Birštono m. liaudies deputatų tarybos vykdomajam komitetui:

       a) esamą šiuo metu kooperatinę prekybą pakeisti į valstybinę prekybą;

       b) ryžtingai spręsti esamų kultūros ir istorinių paminklų apsaugos, restauravimo ir sutvarkymo klausimus; sutvarkyti Jono Basanavičiaus paminklą ir jį supančią aikštę; iš esmės sutvarkyti Vytauto kalną, pastatant paminklą; iškelti iš Nemuno Birštono miesto simbolį – Vytauto šaltinį-banginį ir jį restauruoti;

      c) Sąjūdis pritaria senų gatvių pavadinimų grąžinimui Birštono mieste ir siūlo Gagarino gatvę pavadinti Balio Sruogos vardu; praktinius darbus šioje srityje suaktyvinti ir paspartinti; pakeisti sanatorijos „Spalis“ pavadinimą nacionaliniu pavadinimu;

       d) neskirti Birštono miesto sklypų kitų miestų ar rajonų organizacijoms, nepasitarus su miesto visuomene, o jau paskirtus peržiūrėti; pakeisti numatomą miesto viešbučio statybos vietą;

       e) griežtai laikytis butų skirstymo nuostatų ir kontroliuoti, kaip jų laikosi miesto įstaigos ir organizacijos.

3. Prienų rajono liaudies deputatų tarybos vykdomajam komitetui ir agropramoniniam susivienijimui:

a) kuo skubiausiai spręsti Prienų miesto kanalizacinių tinklų prijungimą prie Birštono miesto valymo įrengimų;

b) iš esmės sutvarkyti Birštono daržininkystės tarybinio ūkio kanalizacijos tinklus;

c) iškelti, o ne plėsti Birštono daržininkystės tarybinio ūkio paukštyną iš antrosios Birštono miesto sanitarinės zonos;

d) iškelti senas Birštono daržininkystės tarybinio ūkio fermas iš antrosios Birštono miesto sanitarinės zonos.

4. Nemuno kilpoms suteikti nacionalinio parko statusą.

5. Nepersekioti tikinčiųjų, viešai atliekančių religines apeigas, nežiūrint užimamų pareigų ar socialinės padėties visuomenėje,

Pasirašė iniciatyvinės grupės nariai

 

Valdžios boikotas

Tuometinė Birštono valdžia , skyrių ir įstaigų vadovai, turėdami tamprius ryšius su valdžia Vilniuje, boikotavo tautos iniciatyvas. Jų veidus tautos mitinguose pirmąkart išvydome tik mitinge prie Vytauto kalno spalio 27 d. Valdžia ignoravo E. Vasiliauską. Jonas Arbačiauskas atsiminimų knygoje rašo: „Tenka pripažinti, jog tuometinė Birštono valdžia ignoravo bet kokią opozicinę organizaciją, nes turėjo palaikymą Lietuvos centrinėje valdžioje. Per tą laiką miesto valdžia atleido iš darbo minėtą E. Vasiliauską ir V. Rasimavičių, panaikindama jų etatus. Darbo neteko Vykdomojo komiteto pirmininko pavaduotojas L.Viršilas, Komunalinio ūkio viršininkas L.Bazelis, architektas F. Kuzminskas, nes pritarė Sąjūdžiui ir nevengė bendrauti su mumis. Visi trys išvyko iš Birštono“ (Ten pat, p. 94).

 

(Bus daugiau)

 

Vytautas Kuzmickas,

istorikas, Birštono muziejaus vyr. fondų saugotojas

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close