Jaunimas mokėsi vadovauti savivaldybės darbui

Praėjusį ketvirtadienį, minint Vietos savivaldos dieną, Birštono savivaldybėje vyko tradicinis renginys „Birštono valdžia – jaunimo rankose“. Savivaldybės merės Nijolės Dirginčienės iniciatyva Birštono jaunimo reikalų taryba organizavo atvirų durų dieną ir Birštono gimnazijos vyresniųjų klasių moksleivius pakvietė apsilankyti Savivaldybėje. Moksleiviai susitiko su Savivaldybės mere, mero pavaduotoju, Tarybos nariais, skyrių vedėjais ir darbuotojais bei Birštono įstaigų vadovais, susipažino su jų atliekamu darbu, uždavė rūpimus klausimus, diskutavo apie tai, kas jiems įdomu.

Susitikimas prasidėjo Savivaldybės didžiojoje salėje. Iškilmingo posėdžio metu prie bendro stalo susėdo Tarybos nariai, administracijos darbuotojai, įstaigų vadovai ir gimnazijos moksleiviai. Posėdžio pradžią paskelbė ir susirinkusiuosius Savivaldos dienos proga pasveikino merė N. Dirginčienė:

– Nuoširdžiai sveikinu Tarybos narius, Savivaldybės administracijos ir seniūnijos darbuotojus, valstybės tarnautojus, visuomeninių organizacijų, bendruomenių atstovus Savivaldos dienos proga. Dėkoju visiems už prasmingus darbus, aktyvumą, pilietiškumą ir savo misijos suvokimą. Ir ateityje dirbkite šį prasmingą darbą, pelnykite dar didesnį žmonių pasitikėjimą ir stenkitės savivaldybės bendruomenės bei visos Lietuvos labui. Būkite tie pavyzdžiai, kurie skatina jaunimą siekti užsibrėžtų tikslų, vadovautis demokratijos principais, būti tikrais valstybės piliečiais ir galbūt pasirinkti Savivaldos tarnautojo darbą.

Merė perskaitė ir Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės sveikinimą.

N. Dirginčienė pasidžiaugė, kad ir šiemet Savivaldos dienos proga į susitikimą atvyko jaunieji birštoniečiai, norintys susipažinti su savivaldos institucijų, valstybės tarnautojų darbu, dalyvauti diskusijose.

Už moksleivių dalyvavimą  piešinių parodoje „Birštonas – mano namai“, skirtoje Vietos savivaldos dienai paminėti, merė įteikė padėkas Birštono gimnazijos mokytojoms ir  Birštono Vienkiemio darželio mokyklos direktorei, o vaikams atiteko saldžiosios merės dovanos.

Vėliau visus renginio dalyvius sveikino Birštono gimnazijos direktorius Alvydas Urbanavičius, kuris pasidžiaugė šia gražia tradicija ir teigė, kad gali būti, jog po keleto metų šios dienos renginyje dalyvavę moksleiviai bus tie žmonės, kurie geriausiai reprezentuos Birštono kurortą ir dirbs Savivaldybėje.
Savivaldos dienos proga susirinkusiuosius sveikino ir gimnazistai. S. Mykolaičio dainą „Matrica“ atliko Giedrė Kederytė, Mantas Čepulionis, Dovydas Vaitkevičius.

Iškilmingo posėdžio metu, kuriame dalyvavo 12 Tarybos narių, merė gimnazistus ir visus susirinkusius supažindino su Savivaldybės, Tarybos darbo specifika, svarbiausiais Savivaldybės įgyvendintais ir šiuo metu vykdomais strateginiais, struktūriniais, tarptautiniais projektais.

Po išsamaus merės pranešimo tarp Tarybos narių ir gimnazistų užsimezgė diskusija. Moksleiviai pateikė jiems aktualius klausimus: kokios perspektyvos jaunimui gauti darbą Birštone; ar bus įsteigtas jaunimo laisvalaikio centras; ar Birštone bus darbo vietų gamtos mokslų bei informacinių technologijų specialistams; koks yra problemos sprendimo Savivaldybėje kelias; ar Birštonas netaps per daug urbanizuotas, išlaikys savo autentiškumą?

Į visus jaunųjų birštoniečių klausimus atsakė merė, jos pavaduotojas, administracijos direktorius bei Tarybos sekretorė Dovilė Adamonytė. Vėliau buvo užduota klausimų ir moksleiviams. Buvo įdomu sužinoti, kodėl jaunimui gera gyventi Birštone. Gimnazistai teigė, jog čia yra jauku, kurortas nedidelis, gražus, labai saugus, naujai atvykusiam gyventi žmogui čia lengva prisitaikyti, nes gyventojai – draugiški ir šilti žmonės. Be to, moksleiviai pastebėjo, kad jiems ne gėda priimti iš kitur atvykusius draugus ir svečius, kadangi Birštone gražu, švaru ir tvarkinga.
Pasibaigus Tarybos posėdžiui, jaunimo reikalų koordinatorė Inga Šiugždinienė pristatė Administracijos darbuotojus, įstaigų vadovus ir supažindino juos su gimnazistais, su kuriais valstybės tarnautojai turėjo praleisti likusią dienos dalį. Vyresniųjų klasių moksleiviai susipažino su Savivaldybės merės, pavaduotojo, administracijos direktoriaus darbu, Savivaldybės administracijos skyrių vedėjų, darbuotojų veikla, Birštono seniūnijos, viešosios bibliotekos, kultūros, sporto centro, kitų Savivaldybės įstaigų darbuotojų pareigomis, kasdieniu darbu.

Šiemet su mere dirbo Rytis Šveinauskas, o praėjusiais metais administracijos direktoriumi pusdienį „dirbęs“ Šarūnas Mikaila šį kartą pakilo pareigose ir gilinosi į merės pavaduotojo atliekamas pareigas.

Kiti moksleiviai iškeliavo į „Tulpės“ ir „Versmės“ sanatorijas, viešąją biblioteką, kultūros centrą, Civilinės metrikacijos skyrių, Birštono seniūniją.

Gimnazistai, dirbę su administracijos skyrių vedėjais ir darbuotojais savivaldybėje, buvo pakviesti ir į merės kabinetą aptarti aktualių strateginių, investicijų, švietimo, kultūros ir kitų klausimų,
Po pietų visi susirinko aptarti rezultatų, išsakė savo pastebėjimus. Pasak gimnazistų, labai naudinga iš arti pamatyti, kaip dirba valstybės tarnautojai, suprasti jų atsakomybę.

Gimnazistai dar turės laiko pamąstyti apie savo ateities planus, profesijos pasirinkimą, o taip pat ir darbo savivaldos institucijose galimybes. Dalyvavę renginyje moksleiviai buvo patenkinti, kad galėjo dalyvauti diskusijose, išsakyti savo nuomonę, pasidalinti idėjomis, mintimis, į kurias, kaip patvirtino savivaldybės merė, bus atsižvelgta.

Šis susitikimas buvo naudingas visiems. Jaunimas galėjo pasakyti, ko nori ir tikisi iš valdžios, Savivaldybės tarybos nariai džiaugėsi, kad iš pirmų lūpų išgirdo, kuria linkme reikia dirbti, norint išspręsti jaunimo problemas, padėti aktyviau dalyvauti renginiuose ir būti ne tik stebėtojais, bet ir dalyviais. Ne paslaptis, kad pas mus pirmose gretose žengia senjorai, o jaunimas dar vis lūkuriuoja, kol ateis jų laikas. Bet laukti iš tikrųjų nereikia, juk gyvename čia ir dabar.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close