Susitikimas su broliu Bernardu

Daugelis birštoniečių jį pažįsta kaip Saulių, mat jis čia gimė ir užaugo. Kitiems jis – brolis pranciškonas, diakonas Bernardas OFM. Tai žmogus, kurio gyvenime persipina vienuolystė ir kūryba, meilė savajam miesteliui, jo žmonėms ir gamtai. Brolis Bernardas nuo jaunystės rašo eiles, o neseniai savo 45-ojo gimtadienio proga išleido eilėraščių rinkinį „Taip priėjo gyvenimas“.

Supažindinti su savo nauju kūriniu birštoniečius Saulius Belickas (arba brolis Bernardas) pakvietė spalio 10 dienos pavakare. Norinčiųjų išgirsti jo eiles, pasakojimus ir pamąstymus susirinko pilna Birštono sakralinio muziejaus salė.

Muziejininkė Daiva Valatkienė pristatė vakaro kaltininką ir pakvietė pasidalinti pamąstymais, kurie suskambo eilėmis jo svarbaus gimtadienio proga.

Esu dėkingas savo šeimos moterims: mamai ir močiutei, iš kurių gavau pirmąsias neįkainojamas patirties pamokas. Didelės įtakos mano gyvenimui ir kūrybiniam keliui turėjo mamos literatūriniai sugebėjimai, jos meilė menui, kultūrai. Nors tada dar buvo sovietiniai laikai, tačiau mes su mama kartu eidavome į muziejus ir parodas, ji pirmoji mane supažindino su menu. Be abejo, veikė ir nuostabiai graži Birštono gamta. Ir šiandien su mama buvome išėję pasivaikščioti Nemuno krantine. Buvo nepaprastai smagu, džiaugėsi Saulius.

Poezijos rinkinyje „Taip priėjo gyvenimas“ išspausdinta daugiau kaip 160 eilėraščių, tarp yra dedikuotų istorinėms asmenybėms ar įvykiams atminti, pamąstymų apie gyvenimą ir žmogaus būtį, tikėjimą ir visa, kas šventa. Kas gi ta poezija? Pasak Sauliaus, poezija yra apkabinimas. Nereikia nieko moralizuoti, bet kiekvieną priimti kaip Dievo dovaną ir kaip kūrinijos dalį. Tai ir yra laimė. Menas nėra koks nors auklėjimas. Tai dalijimasis sielos patirtimi. Tik duodame ne iš savęs, bet iš Dievo, esame tik maži įrankiai Jo rankos.

Nusilenkiu vaikystei ir jaunystei, daugeliui gražių akimirkų, kurios buvo, kurios suskambo eilėmis. Man svarbiausia, kad mano kūryba ir eilės būtų skaitomos. Bendravimas – tai sėkmės laidas. Jei nėra santykio, buvimo su žmonėmis, visa kita nieko nereiškia. Daug poezijos yra gamtoje ir žmonėse. Žmonės visi gražūs, kai juos moki priimti tokius, kokie jie yra. O misijos gyvenime laikas duotas jai atlikti negailint savęs. Esu laimingas ir dėkingas savo kraujo broliams Algiui ir Aušvydui, savo mamai ir broliams pranciškonams, su kuriais gyvenu Kretingos vienuolyne, kalbėjo brolis Bernardas.

Saulius kalbėjo, kad dažnai yra klausiamas, kodėl pasuko vienuolio keliu, iš kur tas pašaukimas, ar žino jis, kas yra meilė. Visi atsakymai glūdi jo poezijos posmuose, kaip ir meilė visiems Dievo kūriniams. Poezija, kaip sakė brolis pranciškonas, jam esanti tikroji gyvenimo proza: kiekvienas eilėraštis gimstąs iš kasdienybės, akimirkos įspūdžio, iš tam tikrų motyvų, iš išgryninto jausmo.

Saulius atkreipė dėmesį, kad rinkinyje yra eilių skirtų mamai, Birštonui, draugams, o taip pat  ir poetui Pauliui Širviui dedikuotų eilėraščių. Pasak jo, Paulius Širvys yra atradimas dėl meilės Lietuvai ir nelengvo jo gyvenimo kelio. Kaip kelrodes žvaigždes poezijos kelyje mini Justiną Marcinkevičių, Vincą Mykolaitį-Putiną, Salomėją Nėrį, Vytautą Mačernį ir kitus nuostabius poetus, iš kurių galima pasisemti idėjų ir įkvėpimo. Poezijos rinkinio autorius perskaitė P. Širviui skirtą eilėraštį „Saulės širdies daina“. Baigdamas Saulius padėkojo už šį gražų „suskridimą“, už tai, kad buvo išklausyta jo 45 metų gyvenimo ataskaita.

Sauliaus Belicko poezijos knygos sutiktuvių proga muzikinius kūrinius dovanojo Birštono meno mokyklos jaunosios dainininkės Emilija ir Adrija, muzikantės Augustė ir Emilija. Saulių sveikino muziejaus kolektyvas, Birštono viešosios  bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė, pažįstami, draugai ir artimieji.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close