Kai taupome – taupome visose srityse

Paskutiniuoju metu, kai kainos kopia tik aukštyn, vis daugiau lietuvių tvirtina neapsikraunantys nebūtinais daiktais. Ypač didelė dalis šalies gyventojų tvirtina, jog stengiasi nešvaistyti pinigų elektrai, vandeniui ir šildymui – šiuos energetinius resursus teigia vartojantys kaip įmanoma apdairiau ir racionaliau.

Penktadalis respondentų labiausiai linkę taupyti prabangos prekių (papuošalų, brangesnių aksesuarų, garsių dizainerių kurtų rūbų ir pan.) sąskaita. Beveik 14 procentų apklaustųjų savo piniginėms ištuštėti neleidžia taupydami pinigus, skirtus pramogoms, taip pat drabužiams ir avalynei. Daugiau nei 11 procentų respondentų taupo pirkdami namų apyvokos daiktus bei buitinę ir kitokią techniką. 8 procentai dalyvavusiųjų apklausoje bando taupyti pirkdami degalus. Likusioji dalis apklaustųjų taupo maisto, kasdienių išlaidų, atostogų ir sveikatos srityse. Tai parodė vaistinių tinklo „Camelia” atlikta internetinė apklausa, kuria siekta išsiaiškinti, kuriose srityse lietuviai taupo labiausiai.

„Pastebime, kad kol kas palyginti nedidelė dalis žmonių savo sveikata rūpinasi iš anksto – daugiau dėmesio skiria įvairių ligų profilaktikai, organizmo stiprinimui tikslingai pasirinktais vitaminais ir maisto papildais. Tokia tendencija nėra gera, nes taupant sveikatos, geros savijautos sąskaita, pasekmės gali būti skaudžios – rizikuojama dažniau sirgti, ligas gali „lydėti“ sudėtingos komplikacijos“, – pasakojo mažų kainų vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Birutė Turovienė. Anot pašnekovės, dabar pirkėjams labai aktualios kainos, tad vaistinių tinklas stengiasi jas pasiūlyti itin mažas. Kiekvieną mėnesį vyksta teminės akcijos, kurių metu vitaminų ir maisto papildų galima įsigyti trečdaliu ar net perpus pigiau. „Mums pirkėjas – labai svarbus. Teikiame nemažai nemokamų paslaugų. Nuolatos bendradarbiaujame su gydytojais specialistais, organizuojame regėjimo, akispūdžio, kraujospūdžio, cholesterolio, kaulų tankio, odos būklės ir kitus matavimus, vaistinėse taip pat galima nemokamai pasimatuoti temperatūrą bekontakčiu termometru. Praėjusiais metais atnaujinta „Mažų kainų kortelė“ nuolat suteikia išskirtinių nuolaidų ne tik prekėms vaistinėse, bet ir įvairioms sveikatinimo paslaugoms: patikroms medicininėse įstaigose, poilsio ir grožio procedūroms, kelionėms“, – pasakoja B. Turovienė. Vaistininkė priduria, jog „Camelia“ vaistinėje besilankantys žmonės tvirtina, kad čia ateina siekdami sutaupyti. Jie sutaupo ne tik pinigų, bet ir laiko, kitaip tariant, pasitikrinę sveikatą profilaktiškai, neretai išvengia ligų ar jų komplikacijų.

Finansų specialistai, kalbėdami apie lietuvių taupymo ypatumus, tvirtina, jog esant sudėtingai ekonominei situacijai, žmonėms itin svarbu apsipirkti kuo pigiau. Ne vienas prieš įsigydamas norimą prekę, nevengia aplankyti keletą prekybos vietų ir palyginti kainas. Dauguma įpranta derėtis, didesnius ir brangesnius daiktus perka tada, jei jie išties reikalingi.

Finansų specialistai pataria, ką reikėtų prisiminti norintiems sutaupyti:
Į parduotuvę geriausia eiti pasidarius reikalingų pirkinių sąrašą. Taip net tik nepamirštama nusipirkti to, ko tikrai reikia, bet ir išvengiama nereikalingų pirkinių.
Pravartu palyginti kainas. Lyginti reikėtų ne produktų vienetų, bet jų kilogramo ar litro kainas. Nes vienų gamintojų pakuotėje gali būti 1 l pieno ar jogurto, o kito – tik 0,8 l.
Geriausia mokėti grynaisiais. Nors atsiskaityti banko kortele žymiai patogiau, mokslinių tyrimų duomenimis, rankoje laikomi banknotai yra išleidžiami gerokai atsakingiau ir atsargiau nei esantys banko sąskaitoje.
Visas pajamas ir išlaidas žymėkite sąsiuvinyje ar užrašų knygutėje.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close