Dažnai girdime, kad Lietuvoje gyvena gražiausios merginos ir moterys. Ne vienas svetimšalis, grįžęs po apsilankymo Lietuvoje, savo draugams pasiūlo ir gyvenimo draugės čia paieškoti. O lietuvės nesustoja tobulėdamos ir vis ieško naujų būdų išsaugoti gražiausiųjų titulą.

Kaip pasiekti geriausią rezultatą greičiausiu būdu? Rodos, visi būdai seniai žinomi ir visiems aiškūs, tačiau paskutiniu metu pasirodė viena naujiena, stebinanti savo paprastumu ir paslaptingumu. Tai veido fitnesas arba veido gimnastika. O veido treniruoklis – mūsų pirštai.

Apie veido gimnastiką papasakoti sutiko žmogus, kuris ne tik apie tai gerai žino, bet ir veda kursus norinčiosioms išmokti šios subtilios technikos. Elena Židovičienė Prienuose jau keleri metai. Ją į Lietuvą iš Sočio parsivežė vyras.

Kaip sužinojote apie veido gimnastiką?

Prieš porą metų pradėjau dirbti stomatologo padėjėja. Dirbdama vis matydavau veidus, kurie, mano manymu, galėtų būti ypač simpatiški, jeigu būtų prižiūrimi. Mąsčiau apie įvairias kosmetologijos procedūras, operacijas, kol galiausiai išgirdau apie veido gimnastiką. Ieškodama informacijos suradau ir specialią mokyklą, kuri ruošia specialistus, galinčius išmokyti dar daugiau žmonių, kaip be operacijų atjauninti veidą. Mokykla „Young Faces“ yra Sankt Peterburge, Rusijoje, todėl mokytis teko virtualiai. Internetinės kameros pagalba galėjau matyti dėstytoją, ką jis daro. O jis galėjo tikrinti, ar visi besimokantieji teisingai viską atlieka.

Ar veido gimnastika populiari?

Taip. Rusijoje, JAV ši gimnastika labai populiari. Lietuvoje ši gimnastika dar mažai paplitusi. Veido gimnastika pirmiausia susidomėta Vokietijoje. Pagrindinius metodus atrado ir pratimus sugalvojo vokiečių plastikos chirurgas. Gana plačiai gimnastika paplitusi Tolimuosiuose Rytuose, Japonijoje. Man žinomi šios srities specialistai yra tik didžiausiuose Lietuvos miestuose. Visa informacija apie gimnastiką yra rusų kalba. Lietuvių kalba medžiagos beveik nėra. Man visą reikalingą medžiagą pavyko gauti toje mokykloje. Beje, bandžiau ieškoti šios srities specialistų mokyklos Lietuvoje, tačiau paaiškėjo, kad čia veido gimnastikos specialistų niekas neruošia, todėl ir teko kreiptis į mokyklą Rusijoje.

Ar sunku buvo mokytis?

Tai nėra lengvas mokslas. Tikrai ne viskas pavyko iš pirmo karto. Pažinti savo veidą ir rasti reikiamus taškus ne visada yra lengva. Pavargsta ir pirštai. Man tai buvo labai įdomu, todėl labai stengiausi ir išmokau palyginus greitai ir gerai, tačiau visada rekomenduoju mokytis dirbti su savo veidu kartu su treneriu. Tik jis paaiškins, kurioje vietoje ir kaip teisingai atlikti mankštą. Reikia atrasti savo veidą, jo raumenis.

Ar pradėjus mokytis ir masažuoti veidą greitai matyti rezultatas?

Pradėdama mokymus, nufotografuoju visų besimokančiųjų veidus, o po mokymų vėl peržiūrime tas nuotraukas. Visų veidai jau būna pasikeitę. Negana to, jie pasikeičia jau po pirmojo karto. Tai ne stebuklas, ne mistika, ne apgaulė. Tiesiog visos moterys ateina su savo rūpesčiais, įsitempusios, jas kamuoja stresas. Per pirmąją pamoką mes mokomės atsipalaiduoti, nugalėti stresą ir atlaisvinti veido raumenis. Vien minčių ir veido raumenų išlaisvinimas keičia mūsų veidus. Pačiai teko nustebti, kai viena moteris po meditacijos atlaisvino raumenis ir nuo jos kaktos dingo nuo įtampos išryškėjusios raukšlės. Žinoma, ši meditacija ir darbas su veidu neužima 10 min. Norint veidui suteikti galimybę atjaunėti, tenka dirbti po pusantros valandos. Žinoma, galima kursus ištęsti iki poros mėnesių ir mankštą daryti pusvalandį arba skubintis ir mankštintis kasdieną po tris valandas, tačiau nereikia pernelyg nukrypti į kraštutinumus.

Ar ilgiau pasimankštinus veidui reikia pailsėti?

Darant mankštą po kiekvieno pratimo reikia daryti atpalaidavimo pratimus. Jeigu veidą mankštinsime neatpalaiduodami, paprasčiausiai pradės susitraukinėti raumuo. Prieš pradėdamos mankštą grupėje, iš pradžių padarome atpalaiduojamąjį  masažą, išlaisviname veidą nuo streso ir įtampos ir tik tada pradedame mankštintis.

Ar veidą mankštinti reikia nuolat?

Iš pradžių mankštinti reikia kas dieną, o po 6-7 savaičių pagal pageidavimus ir užsibrėžtus tikslus galima treniruotis ir 2-3 kartus per savaitę. Norint išlaikyti veidą gražų ir jauną, reiktų mankštintis visą gyvenimą.

O jeigu nutrauki šias mankštas?

Nutraukus veido pratimus, tiesiog viskas grįžta į tokią būklę, kokia buvo prieš treniruotes. Čia taip pat, kaip ir su paprastu sportu: kol sportuoji, kūnas dirba, atsijaunina. Nutrauki treniruotis, ir laikui bėgant visas grįžta į senas vėžes. Raumenys suglemba, antsvoris auga. Taip yra su veidu.

Ar šios mankštos naudingos sveikatai?

Mokslininkai yra nustatę, kad mūsų kaukolės yra paslankios ir jas galima keisti, taigi mankštindami veidą, mes galime keisti veido bruožus. Besimankštinant raumenys atsinaujina. Veido raumuo yra gebantis pats atsijauninti, tai dirbantis raumuo. Po šio masažo raumuo gali 7 kartus lengviau įsisavinti deguonį ir 3 kartus lengviau – maistines medžiagas.

Be viso to, veido mankštai nereikia jokių specialių priemonių ar kremų. Reikalingas tik veidrodis. Viskas atliekama savais pirštais, be medikamentinės intervencijos.

Medikai visada teigė, kad oda susidėvi, tačiau naujais mokslininkų tyrimais įrodyta, kad oda išlieka gyvybinga ir elastinga visą gyvenimą. Reikia dirbti tik su raumenimis. Jei nori išsaugoti odą, su ja reikia dirbti iš vidaus, o ne išorės. Išorė yra tik laikinas odos koregavimas, dažniausiai skausmingas ir negrįžtamas.

Elena galėtų papasakoti daug. Tačiau informacijos ir žinių tiek daug, kad visko papasakoti per trumpą laiką neįmanoma. Tuo labiau, kad pagrindas yra darbas,  praktika. Reikia dirbti, pažinti ir dar daugiau dirbti. Atrastas paprastas būdas atjaunėti pažadino norą rasti kuo daugiau būtų natūraliai ir sveikai gyventi bei puoselėti savo grožį. Jos tikslas – ne tik veido mankšta, bet ir galvos ir kaklo. Šiuo metu ji ypač susikaupusi studijuoja kvėpavimo pratimų teikiamus privalumus. Negana to, visa informacija ji nori pasidalinti su kitomis moterimis.

Norėdama, kad kuo daugiau žmonių gyventų sveikiau, ji sutiko nemokamai pamokyti mankštos Prienų bendruomenės dienos centro savanorius, o pagal galimybes – ir lankytojus. Ji nuolat organizuoja kursus Prienuose, į kuriuos atėjusios moterys su jos pagalba gali pažinti savo veidą ir savo rankomis jį atjauninti. Galima drąsiai teigti, kad Elena jau atrado veido jaunystės eliksyrą.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close