Vasara jau persirito į antrąją pusę. Daugelis atostogajančių mintimis grįžta prie darbų, kiti pailsėję jau dirba. Kol kas dar vasara ramiai gali pasidžiaugti tik vaikai, nors mokslo metai ne už kalnų. Ne už kalnų ir astronomų aukso laikas – rugpjūtis.

Iki rugpjūčio dar reiktų suspėti pamatyti keletą dangaus grožybių. Visų pirma, įsimylėjėliai galės vėl skaičiuoti krentančias žvaigždes. Jų reiktų dairytis tik sutemus Persėjo žvaigždyne, po Kasiopėja, šiauriniame danguje. Apie vidurnaktį Persėjas jau buvo atkeliavęs į šiaurės rytinį dangų. Meteorai turėtų matytis nuo liepos 23 d. iki rugpjūčio 4 d. Tačiau daugiausia jų turėtų pasiekti Žemės atmosferą liepos 25–26 d. Vasario mėnesį gimę, galės pasigrožėti ir savo žvaigždynu – Vandeniu. Šis krentančiomis žvaigždėmis pasipuoš liepos 28 d. naktį. Šie meteorai pasižymi mažu greičiu bei ryškumu. Taigi žvelgiantys į naktinį dangų rytuose turėtų nenusivilti ir suspėti sugalvoti norą.

Norintys paganyti akis į gilesnes dangaus grožybes, turėtų stebėti Paukščių taką. Dabar pati puikiausia proga išvysti visus gražiausius ūkus bei spiečius. Vasarą galaktikos diskas atsiveria mūsų akims ir pietvakariniame, ir šiaurės rytiniame danguje. Belieka griebti teleskopą, žvaigždėlapius ir pasinerti į nemigo naktis.

 

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close