Prienų rajone – Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas

Liepos 12–15 dienomis Prienų rajone, Vazgaikiemio kaime įsikūrusiame Visuomenės harmonizavimo parke, vyko pirmasis istorijoje Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas. Daugiau kaip 100 lektorių, muzikantų, verslininkų, visuomenininkų sukvietęs renginys sulaukė ir didelio žiūrovų susidomėjimo.

Į keturias dienas trukusį renginį buvo parduota daugiau kaip 3000 bilietų. Vienu metu vykdavo 4–5 skirtingi užsiėmimai (diskusijos, dirbtuvės, stalo žaidimai, meniniai pasirodymai), todėl kiekvienas galėjo rasti savo poreikius ir interesus atitinkančią veiklą. Renginio metu ypatingas dėmesys buvo skiriamas emigracijos temai. Garbūs svečiai, tarp kurių buvo ir Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė, kalbėjo, jog šiandieniniame atvirų sienų, laisvo judėjimo pasaulyje itin svarbu yra nepaminti protėvių tradicijų, puoselėti gimtąjį žodį bei meilę tėvynei. Ar įžiebė patriotiškumo ugnelę tokios kalbos, kas įdomaus vyko PLJS 2012, kokius negatyvius aspektus galima buvo įžvelgti bei apie tokių renginių poreikį kalbėjau su keliais prieniečiais, dalyvavusiais jaunimo susitikime.
Kokie įspūdžiai iš PLJS?
Paulius: Įspūdžiai labai geri! Renginio idėja unikali, nė kiek nesigailiu nusprendęs dalyvauti.
Ieva: Teigiami. Įvairiapusis, daug naudingų pažinčių, smagių potyrių bei patirties suteikęs renginys.
Laura: Negaliu sakyti, kad nepatiko, tačiau tikėjausi geriau.
Kurie užsiėmimai labiausiai patiko?
Paulius: „Anties“ koncertas, kalnas arbūzų, žaidimas „Dixit“ ir žmonės.
Ieva: Viskas patiko! Diskusijos ir įdomios pranešimų temos, įvairūs, įdomūs stalo žaidimai, kokybiški muzikos koncertai.
Laura: Man turbūt labiausiai patiko stalo žaidimai. Gal ir neskamba labai įdomiai, bet, patikėkit, buvo šaunu!
Ar reikalingi tokie renginiai? Kodėl?
Paulius: Taip, reikalingi. Jie labai plečia akiratį, suvienija jaunimą, duoda idėjų ateities Lietuvai.
Ieva: Tikrai taip. Juk PLJS yra ne tik kultūrinio, bet ir kultūringo renginio pavyzdys.
Laura: Reikalingi, nes dalyvaudamas tokiuose renginiuose jaunimas gauna galimybę susiburti, bendrauti, susirasti naujų, įdomių pažinčių. Kitaip sakant, produktyvus laiko praleidimas dalyvaujant tokiuose renginiuose –  garantuotas.
Po dviejų metų planuojamas antrasis susitikimas. Dalyvausi?
Paulius: Būtinai! Patirtis, įgyta čia, – neįkainojama
Ieva: Ir po dviejų, ir po ketverių ir po šešerių metų… Tokiems renginiams visada sakysiu „TAIP“.
Laura: Nors renginiu šiek tiek nusivyliau, žadu dalyvauti antrą kartą.
Kad ir kaip gerai pavyksta renginiai, vis dėlto, dažniausiai būna ir neigiamų aspektų. Kokias blogybes įžvelgei šiame renginyje, kas nepatiko, nuvylė?
Paulius: Man pasirodė, kad teritorija per didelė, atstumas tarp aktyviosios ir pasyviosios zonų (apie 2 km) – per ilgas norint visur suspėti. Didžiausias nusivylimas buvo, kai organizatoriai pranešė, jog neatvažiuos vyrų krepšinio rinktinė.
Ieva: Buvo organizatorių darbo trūkumų. Klaidelės nedidelės, tačiau tokio masto renginyje jų neturėtų būti ar bent jau žiūrovai jų neturėtų pastebėti. Aš atvykau į Vazgaikiemį per 10 minučių, bet buvo ir tokių, kurie į susitikimą skrido 10 valandų, todėl viskas turėjo būti sustyguota iki menkiausių detalių.
Laura: Kartais atrodė, kad renginys nėra deramai organizuotas. Paskutinės minutės darbai ir sprendimai kėlė sumaištį ir įtampą tarp žiūrovų, be to nemaloniai nustebino maisto kainos. Iš kurgi pas moksleivį 10 litų pusryčiams?

Ieva Makštutytė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close