„Žmonėms esame reikalingi“

Nemajūnų dienos centro socialiniai darbuotojai profesinę šventę pasitinka kupini entuziazmo ir pakilios nuotaikos. Svarbiausia, kad jie jaučiasi reikalingi. Vyresniems žmonėms gali padėti gyventi ir tvarkytis savo namuose, jaunoms šeimoms – padėti ruošti vaikus gyvenimui, pamokyti daryti gražius darbelius, dirbti su kompiuteriu, dainuoti, šokti ir kt. Dienos centras – tai savotiškas bendruomenės židinys, kiekvienas žmogus čia laukiamas, kiekvienam suteikiama pageidaujama pagalba.

Socialinio darbuotojo šventės išvakarėse apsilankiusi šiame centre kalbuosi su jame dirbančiais žmonėmis: direktore Irena Šliaužiene, pavaduotoju Vytu Kederiu, socialinėmis darbuotojomis: Aušryte Šliaužiene, Vida Žukauskiene, Milda Dabašinskiene, bei užimtumo specialiste Beata Klimavičiene.

Nemajūnų dienos centras, įsikūręs buvusioje Nemajūnų pagrindinėje mokykloje, savo veiklą pradėjo 2008 metais. Kaip prisimena direktorė I. Šliaužienė, pirmieji žingsniai buvo sudėtingi, nes reikėjo pelnyti žmonių pasitikėjimą, suformuoti gerą kolektyvą.

Pradėjo nuo 2 socialinių darbuotojų padėjėjų ir turėjo vos kelis globojamus žmones. Tačiau laiku bėgant padaugėjo norinčiųjų gauti paslaugas Nemajūnų dienos centre. Kaip pasakoja direktorė, daugelis vyresnio amžiaus žmonių yra patenkinti, kad jiems padedama namuose, nuvežami pas gydytojus, pasirūpinama vaistais bei maisto produktais. Savo globojamus žmones soc. darbuotojų padėjėjos atveža išsimaudyti, išskalbia skalbinius. Laikui bėgant, jos tampa tikrais šeimos nariais.

– Žmonės patenkinti mūsų darbuotojomis. Didžiausia problema būna tada, kai kuri nors išeina atostogų arba kartais reikia sukeisti vietomis pagal valandų skaičių. Tačiau praeina kiek laiko, ir apsiprantama ir su nauja pagalbininke, – juokavo V. Kederys.

Dabar Nemajūnų dienos centras turi 8,5 etato soc. darbuotojų padėjėjų, kurie lanko ir prižiūri 31 žmogų. 9 iš jų teikiama socialinė globa, trunkanti keletą valandų per dieną, 22 užtenka pagalbos į namus.

Pasak Nemajūnų dienos centro vadovų, tokia socialinė pagalba žmonėms labiau apsimoka negu vienišą žmogų apgyvendinti globos namuose. Tai pigiau kainuoja ir savivaldybei, ir žmogus gali gyventi pilnavertį gyvenimą savo namuose, padedamas ateinančių globėjų.

Žmonės džiaugiasi tokiomis sąlygomis, o Nemajūnų dienos centro specialistai ir darbuotojai laimingi, kad gali padėti žmonėms.

Nemajūnų dienos centre yra ir specialistė, dirbanti su socialinės rizikos šeimomis.

Jau kelinti metai vykdomas tęstinis projektas „Mums rūpi kaimo vaikų ir šeimų užimtumas“, pagal kurį vykdoma ir užimtumo programa, organizuojamos kelionės ir išvykos, įvairūs kultūriniai renginiai. Direktorė pasidžiaugė, kad vykdant projektą atsirado galimybė turėti psichologą ir pasinaudoti jo paslaugomis sprendžiant kilusias problemas.

Šiuo metu Nemajūnų dienos centre dar vyksta rekonstrukcija, trečiajame aukšte įrengiamos gyvenamosios patalpos, kurios bus panaudojamos šeimose kilus kriziniam atvejams.

Nemajūnų dienos centro vadovai apgailestavo, kad jiems trūksta transporto, nedidelio, bent 10 vietų autobusiuko, kuriuo būtų galima atsivežti vaikus ar senelius į centre organizuojamus užsiėmimus.

Nemajūnų dienos centras labai reikalingas kaime. Čia daug vyresnio amžiaus žmonių, kuriems sunkiau susisiekti su mieste esančiomis būtinomis įstaigomis.

Jis pateisino žmonių lūkesčius, o darbuotojai jaučiasi laimingi, kad yra reikalingi žmonėms. Tai skatina rengti naujus projektus, gauti finansavimą ir dar geriau rūpintis žmonėmis. Tokia jų šventa pareiga ir misija.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close