Rugsėjo 29-oji – Pasaulinė širdies diena

Rugsėjo 29-ąją minima Pasaulinė širdies diena. Pirmą kartą ši diena buvo paminėta 1999 metais. Lietuvoje Pasaulinę širdies dieną skatina švęsti Lietuvos širdies asociacija. Jos iniciatorius – Pasaulinė širdies federacija, kuri aktyviai kovoja su rizikos faktoriais, sukeliančiais širdies ligas.

Širdies darbas itin priklauso nuo rizikos veiksnių kuriuos galime valdyti patys. Tai rūkymas, mityba, fizinis aktyvumas ir kt. Yra tik keli veiksniai, kurie nepriklauso nuo mūsų įpročių. Tai amžius, lytis ir paveldimumas.

 

Kaip išvengti širdies ir kraujagyslių ligų?

Rūkymas. Dėl rūkymo padažnėja širdies susitraukimai. Rūkančio žmogaus širdis plaka 10-20 dūžių per minutę greičiau. Dėl šios priežasties padidėja kraujospūdis ir ima stigti deguonies. Rūkančio žmogaus širdis priversta dirbti smarkiau, todėl jis greičiau pavargsta, jam pradeda trūkti oro. Daugybė žmonių miršta dėl rūkymo sukeltų širdies ir kraujagyslių ligų.

Nerūkykite ir nebūkite šalia rūkančių žmonių. Kaip teigia Pasaulinė širdies federacija, praėjus vieneriems metams po atsisakymo rūkyti, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų atsiradimo rizika sumažėja iki 50 proc.

Mityba. Riebus gyvulinis maistas užkiša kraujagyslių sieneles, jos tampa storos ir gali sutrūkti. Plyšius užtaiso krešuliai, po truputį užkemšantys kraujagyslę. Tokiu būdu vystosi širdies infarktas ar smegenų insultas.

Subalansuota mityba padeda išvengti širdies ir kraujagyslių sistemos ligų. Norėdami sveikai maitintis, turėtume praturtinti savo dienos racioną vaisiais, daržovėmis, grūdinės kilmės produktais, liesa mėsa, žuvimi, sumažinti gyvulinės kilmės riebalų vartojimą.

Fizinis aktyvumas. Kai su maistu gaunama daugiau kalorijų negu jų išeikvojama energijai, nutunkama, maisto medžiagų perteklius virsta riebalais. Respublikinio mitybos centro duomenimis, mūsų šalyje kas antra moteris ir kas trečias vyras turi antsvorio arba nutukimo problemų.

Patariama judėti kasdien arba kas antrą dieną po 30 min, kad pagreitėtų kvėpavimas ir žmogus suprakaituotų. Kiekvienas gali rinktis prieinamiausią ir teikiančią malonumo fizinio aktyvumo formą. Reikia stengtis kuo daugiau judėti žmonėms, kurie dirba sėdimą darbą.

Stresas, depresija. Nuovargis, baimė ir kiti psichikos veiksniai gali sukelti stresą. Šios psichologinės ir psichinės būsenos išvengti neįmanoma. Žmogui patiriant stresą pradeda stipriau plakti širdis, gali sutrikti širdies ritmas. Reikia nelaukti, kol stresas praeis savaime, rekomenduojama stiprinti organizmą mankšta, lėtu ėjimu. Išmokite save kontroliuoti bei atsipalaiduoti.

 

Norėdami išvengti širdies ir kraujagyslių ligų nuolat stebėkite

kraujospūdį, nes hipertenzija (aukštas kraujo spaudimas) gali sukelti miokardo infarktą; cukraus kiekį kraujyje, nes padidėjusi cukraus koncentracija kraujyje padidina miokardo infarkto riziką, ypač jei sergate cukriniu diabetu; cholesterolio koncentraciją kraujyje, nes per didelis cholesterolio kiekis padidina miokardo infarkto riziką. Cholesterolio kiekį galima kontroliuoti sveikai maitinantis, mažai vartojant gyvulinės kilmės riebalų.

Siekiant užkirsti kelią širdies ligoms, rekomenduojama reguliariai mankštintis, nerūkyti, sveikai maitintis bei stengtis kuo mažiau patirti streso. Šiuo tikslu rengiamos sveikos gyvensenos paskaitos mokyklose, akcijos prieš rūkymą, kurių metu siūloma aktyviai susirūpinti savo ir artimųjų sveikata bei tapti sveikos gyvensenos propaguotojais.

 

Parengė Prienų r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuras

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close