Dokumentinis filmas apie Jūratę Statkutę de Rosales

Trečiadienį Birštono viešojoje bibliotekoje vyko dokumentinio filmo apie Jūratę Statkutę de Rosales pristatymas. Daugelis birštoniečių, besidominčių savo krašto istorija, prisimena prieš porą metų vykusią šios mokslininkės, mūsų krašto priešistorės tyrinėtojos viešnagę Birštone.

Rugpjūčio pabaigoje „Versmės“ leidykla išleido garbės daktarės Jūratės Statkutės de Rosales knygos „Europos šaknys ir mes, lietuviai“ antrąją dalį ir norintieji galėjo ją įsigyti. Tačiau susirinkusiuosius labiausiai domino Lietuvos televizijos operatoriaus sukurtas dokumentinis filmas „Jūratė Statkutė de Rosales. Pasišventusi senajai protėvių istorijai ir Lietuvai“ .

Kaip pasakojo filmo autorius ir režisierius S. Petkus, iš pradžių buvo sumanyta padaryti reportažą televizijai, tačiau vėliau kilo idėja sukurti dokumentinį filmą.

– Šis filmas apie tyrinėtoją, išdrįsusią nuplėšti apgavysčių šydą nuo seniai palaidotos ir pamirštos baltų proistorės ir savo darbais įrodyti, kad lietuviai yra didi tauta, o baltų gentys kadaise darė didelę įtaką Europos istorijos raidai, – sakė svečias, kurį laiką gyvenęs de Rosales namuose Venesueloje ir filmavęs jų gyvenimą, bendravimą su vaikais.

Tuomet Venesueloje ir buvo sukurtas šis valandos trukmės dokumentinis filmas. Pasak S. Petkaus, buvo neįmanoma neužfiksuoti unikalių tyrinėtojos gyvenimo akimirkų. Juk visi penki jos sūnūs kalba lietuviškai, namuose kepama lietuviška kiaušinienė ir bulviniai blynai. Venesueloje turinti didžiulį autoritetą moteris tuo pat metu yra pasišventusi lietuvių kultūrai, Lietuvos istorijos tyrinėjimams. Ir negalima nesidžiaugti, kad ji atrado ir nustatė tokius dalykus ir tokius faktus apie baltų gentis ir jų kelią istorijos vingiais, apie kuriuos buvo nekalbama ilgus amžius.

„Baltai buvo pirmosios tikros kultūros pirmieji Europos globalizatoriai. Šiuo metu išgyvename priešingą globalizaciją, ir mūsų atsparos taškas yra senosios šaknys. Maždaug pusantro tūkstančio metų prieš Kristų pirmieji žygiai apėmė Šiaurės Vokietiją, ir ten buvo mūsų karaliai”, – rašė autorė. Anot jos, vokiečiai tai žinojo,  tačiau tokia tiesa jiems nepatiko ir nebuvo naudinga, taigi daug dalykų buvo nutylėta. Jūratė Statkutė de Rosales, kalbėdama apie savo atradimus, sako, kad žmogus, nežinantis savo istorijos ir tikrų šaknų, nežino nieko, o lietuviai ilgą laiką tikėjo melu apie savo kilmę. Aš nieko neišsigalvojau, o suradau tai, kas jau seniai buvo.

Jūratė Statkutė de Rosales 2010 metais lankėsi Lietuvoje ir pristatė savo pirmąją knygą. Tačiau mūsų mokslininkams tai didelio įspūdžio nepadarė. Tik vėliau,  praėjus porai metų nuo pirmosios dalies išleidimo, tai, kas iš pradžių atrodė, kad to Lietuvoje negali būti, įgijo pripažinimą. Tik vėliau tokie Lietuvos mokslo žmonės, kaip Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus, Lietuvos edukologijos universiteto rektorius Algirdas Gaižutis, to paties universiteto Istorijos fakulteto dekanas Eugenijus Jovaiša, Lietuvos mokslų akademijos narys emeritas Romualdas Grigas įvertino tai, ką Vakaruose, nors ir nedidelis, bet svarus akademikų būrys jau aptarinėjo kaip rimtą įnašą į Europos istoriją.2011 m. birželio 15 d. Lietuvos edukologijos universitetas suteikė Jūratei Statkutei de Rosales garbės daktaro vardą. Dokumentiniame filme – Jūratės Statkutės gyvenimas ir veikla Venesueloje, automobilio vairavimas mieste, kur gyvena bene 4 mln. gyventojų ir eismo taisyklės neegzistuoja. Jos vaikai taip pat turi sąsajų su Lietuva. Ne tik tuo, kad moka mamos gimtąją kalbą. Vyriausias sūnus Luisas buvo Lietuvoje ir netgi filmavo1991 m. sausio 11-osios įvykius.

Jūratė Statkutė gimė 1929 metais Kaune. Karo metu, 1944 metais, pasitraukė į Vakarus.

Filmo peržiūra ir operatoriaus S. Petkaus pasakojimas apie atsidavusią savo tėvynei ir savo kraštui moterį, tyrinėjančią ir rašančią dar ir trečiąją dalį knygos, visus sudomino. Birštono merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius padėkojo vakaro svečiui už vertingų žinių suteikusį dokumentinį filmą ir išreiškė viltį, kad savo tautą ir gimtąją kalbą išsaugosime tik tada, jei neužmiršime, kad turime tik vieną motiną ir vieną gimtąją – savo motinos – kalbą.

Užsukę į Birštono viešąją biblioteką filmą „Jūratė Statkutė de Rosales. Pasišventusi senajai protėvių istorijai ir Lietuvai“ gali pasižiūrėti visi norintieji.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close