Vasarą palydėjo nuotaikingai, rudenį pasitiko optimistiškai

Prienų kultūros ir laisvalaikio centro tautinių šokių ir dainų ansamblis „Trapukas“ (vadovai Darius Žilinskas ir Aldona Šyvokienė) vasarą palydėjo įsimintina kelione. Rugpjūčio pabaigoje jie dalyvavo Hamburgo priemiestyje Bergedorfe bei pačiame Hamburge (Vokietija) vykusiame „Tautų festivalyje 2013“ („Fest der Nationen 2013“).

Festivalyje „Trapukas“ pasirodė kartu su kolektyvais iš Serbijos, Vokietijos,  Latvijos, Vengrijos, Ukrainos, Kinijos bei Danijos.

Vokietijoje trapukiečiai praleido keletą smagių, įspūdžių kupinų dienų – ne tik koncertuodami, bet ir keliaudami, aplankydami Hamburgą ir jo priemiesčius bei žymiausias istorines vietas, ragaudami vokiškos virtuvės patiekalų, plaukiodami laivu Elbės upe. Labiausiai lietuvaičius pakerėjo užsieniečių laisvumas, mokėjimas švęsti ir džiaugtis.

Pirmosios dienos vakarą „Trapuko“ laukė koncertas ir festivalio atidarymo šventė Bergedorfo „Haus im Park“ teatro scenoje. Kitą dieną – dalyvių paradas vienoje iš pagrindinių miesto gatvių, susitikimas su Hamburgo miesto viceburmistru Dr. Krupp ir vakaras vokiečių miesto šventėje.

Užimtos buvo visos dienos. Į namus prieniečiai grįžo pirmadienį, pavargę, bet kupini įspūdžių. Visą kelionės ir festivalio laiką juos lydėjo gera nuotaika, jautėsi kolektyvinė dvasia. Jie didžiavosi atstovaudami savo šaliai. Jos vėliava ansamblį lydėjo visos viešnagės Vokietijoje metu.

Sakoma, kad tokios kelionės patikrina kolektyvo santykius. Tautinių šokių ir dainų ansamblio „Trapukas“ vadovas D. Žilinskas sako, kad jų metu kolektyvo nariai turi galimybę daugiau ir atviriau pabendrauti, suprasti vieni kitus ir pasiremti vieni į kitus.

Kaip jaučiatės po kelionės?

Jaučiamės puikiai, dar pilni prisiminimų ir įspūdžių, kurie išliks labai ilgai. Tokios keliones, koncertai, palieka gerą įspūdį tiek šokėjams, tiek ir vadovams.

Kuri diena buvo įsimintiniausia?

Visos dienos buvo įspūdingos, bet pats įspūdingiausias – ne tik man, bet ir šokėjams bei dainininkėms – buvo šventinis savaitgalis, šeštadienis ir sekmadienis. Šeštadienį buvo net trys koncertai, o sekmadienį – delegacijų priėmimas Bergedorfo savivaldybėje ir šventinė visų festivalio dalyvių eisena miesto gatvėmis iki pat pagrindinės festivalio scenos. Nešdami Lietuvos vėliavą sulaukėme daug vokiečių plojimų ir šypsenų, o tai mus nuteikė šventiškai, nes buvome vieninteliai savo šalies ir Prienų krašto atstovai.

Ar tai buvo pirma jūsų kelionė į festivalį Vokietijoje?

Taip, šiame festivalyje dalyvavome pirmą kartą. Jis vyksta kas dvejus metus. Būdami Vokietijoje jau sulaukėme kvietimo į kitą festivalį.

Kas buvo sunkiausia organizuojant šią kelionę?

Sunkiausia buvo rasti rėmėjų, nes viskas tokiose kelionėse daug kainuoja: transportas, festivalio startiniai mokesčiai, suvenyrai. Labai gaila, kad nesulaukėme dėmesio iš valdžios atstovų, išskyrus Seimo narius – Vytautą Kamblevičių ir Andrių Palionį. Taip pat tariame ačiū ir kitiems rėmėjams: Vytautei Draugelytei ir Aurimui Bartuškai, kaimo turizmo sodybai „Vanagų vienkiemis“ ir jo savininkui Vydmantui Račkauskui, Všį „Meninė drožyba“ bei Nemuno kilpų regioninio parko direkcijai.

Kodėl nevykstate į tokias keliones dažniau?

Sunku išvažiuoti dėl finansų trūkumo. Nors kolektyvo nariai atstovauja savo šaliai, dalijasi savo tradicijomis, šokiais ir dainomis su užsieniečiais, bet turi patys susimokėti visas kelionės išlaidas. O festivalių vyksta tikrai daug. Ir visose pasaulio šalyse.

Kaip kolektyvas pasitinka rudens repeticijų ir būsimų koncertų sezoną?

Kaip ir kiekvienais metais, šokėjų šiek tiek sumažėjo, nes kolektyvą palieka besirengiantieji studijuoti. Bet mes visada tikimės ir laukiame, kad mūsų gretas papildys nauji nariai, tiek jaunimas, tiek vyresnieji, tiek vaikai.

Kas džiugina jus, kaip vadovą, ir kas galbūt liūdina?

Džiugina tai, kad dar vis yra liaudies šokį ir dainą mėgstančių žmonių, kurie negaili savo laisvalaikio, dalyvaudami repeticijose, koncertuose ir atstovaudami Prienams tiek Lietuvoje, tiek ir už jos ribų. O liūdina tai, jog kai kam tenka kolektyvą palikti dėl susiklosčiusių gyvenimo aplinkybių.

Kaip minėjau, mes laukiame naujų narių, kurie myli šokį, stengiasi išsaugoti ir puoselėti tautines tradicijas. Šį rudenį kviečiame įsijungti į Tautinių šokių ansamblio „Trapukas“ jaunimo grupę, kuri renkasi pirmadieniais, trečiadieniais, penktadieniais 18-19.30 val. (choreografijos salė, II aukštas), vyresniųjų grupę, kuri renkasi pirmadieniais, trečiadieniais 20-21.30 val. (choreografijos salė, II aukštas), ir vaikų grupę  (9-13 m.). Su mažiausiais šokėjais susitinkame antradieniais ir ketvirtadieniais 16.30-17.30 val. (choreografijos salė, II aukštas).

Taigi šaunus ir linksmas „Trapuko“ kolektyvas laukia jūsų!

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close