„Baltijos rampa“ vėl Birštone

Rugsėjo 13-15 dienomis Birštono kultūros centre vyko Baltijos šalių teatrų festivalis „Baltijos rampa“. Į mūsų kurortą atvyko mėgėjų teatrai iš Estijos („Ranna-Viru folk theatre“ ir „The theatre „See“), Latvijos („Ausekla Limbažu Theatre“ bei „Rezekne theatre“). Festivalyje dalyvavo ir mūsų šalies teatrai:  Skapiškio teatras „Stebulė“, Vilniaus jaunimo teatras „Arlekinas“, Birštono Kultūros centro suaugusiųjų teatras ir Klaipėdos jaunimo teatras.

 

 

Festivalį pradėjo Klaipėdos jaunimo teatras, parodęs režisieriaus Valentino Masalskio spektaklį „Batai“, kuriame kalbama apie žmonių istorijas ir gyvenimo žingsnius, simboliškai juos susiejant su batais ir vaizduotės kelione. Vaidinimas buvo įdomus, neįprastas, „užvedantis“ žiūrovus, žavus liaudiškų dainų atlikimu.

Skapiškio teatras „Stebulė“ į Birštoną atvežė spektaklį, pastatytą pagal Povilo Zulono, etnografinio vaidinimo „Senovinės kupiškėnų vestuvės“ režisieriaus, atsiminimus. Šis spektaklis scenoje gyvuoja jau tris dešimtmečius ir žiūrovams buvo suvaidintas 672 kartus, tačiau populiarumo nepraranda.

Birštono kultūros centro teatras suvaidino režisieriaus  Rimanto Jacunsko spektaklį „Reikia melagio“. Paskutinis pirmąją dieną pasirodė iš Estijos atvykęs  „See“ teatras, suvaidinęs režisieriaus Erki Aule spektaklį „Limonadas Ets“, kuris priminė sovietinius laikus, jų ideologiją ir žmonių tikėjimą, kad ateis ir išsvajotos laisvės metas.

Po spektaklio vyko susitikimas su kino ir teatro aktoriumi, režisieriumi ir pedagogu prof. Valentinu Masalskiu. Susitikimo metu buvo parodytas trumpas ritmo ir dainų spektaklis „Gaidos“, kuriame Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai savitai interpretavo lietuvių liaudies dainas.

Šeštadienio pasirodymus pradėjo Latvijos „Ausekla Limbažu“ teatras, parodęs režisieriaus Into Kalnino statytą spektaklį „Begėdžiai senukai“, kuriame nagrinėjama vyresnio amžiaus žmonių emigracijos tema, jų gyvenimo svečioje šalyje ypatumai, nostalgija ir neapleidžiantis vienišumo jausmas.

„Ranna-Viru“ liaudies teatro (Estija) spektaklis „Pantelejaus Karmanovo principai“ (režisierius Tiit Alte) vyko Birštono kurhauze. Jame nagrinėjama žmogaus būties dramatizmo tema, svarstoma, kas darosi žmogaus viduje, apie ką jis mąsto laukdamas mirties.

Latvijos Rezeknės miestelio teatro aktoriai pristatė spektaklį „Kurtas tampa blogas“ (rež. M. Zalaiskalns). Šeštadienio vakaras pasibaigė Vilniaus jaunimo teatro pantomimos spektakliu „Arlekinas“ (rež. Tatjana Timko) pastatytu pagal Nikolajaus Gogolio apysaką „Nosis“.

Festivalyje „Baltijos rampa“ dalyvavo 134 aktoriai ir daugiau kaip 30 režisierių iš Lietuvos, Latvijos, Estijos.

Trečioji ir paskutinė festivalio diena prasidėjo sveikatinimo programa.  Visiems aktoriams ir režisieriams buvo suteikta galimybė pasilepinti vandens procedūromis sanatorijos „Tulpė“ baseine.

Likusią dienos dalį vyko kūrybinės dirbtuvės, kuriose vyko aktoriaus meistriškumo ir ritmikos pamokos, o po jų – apskritojo stalo diskusija, kurioje buvo aptartos „Baltijos rampos“ tolimesnio tarptautinio bendradarbiavimo galimybės.

Tarptautinis mėgėjų teatro festivalis „Baltijos rampa“ pradėtas rengti 1969 metais (tada vadinosi „Draugystės rampa“) ir turi savo tradicijas. Šiemet Birštone vykusio tarptautinio teatrų festivalio devizas buvo „Tradicijos – tautos sparnai“. Festivalį organizavo Lietuvos liaudies kultūros centras, Lietuvos mėgėjų teatro sąjunga ir Birštono kultūros centras.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close