„Vasara su knyga“ – tai bendravimas

Rugsėjo 11 d. Birštono viešojoje bibliotekoje vyko socializacijos projekto „Gimtosios kalbos grožis ir dvasia – tarmės“ užbaigimo šventė.

 

Į projekto renginius vaikai ir jaunuoliai buvo kviečiami susipažinti su lietuvių kalbos tarmėmis, skaityti kartu. Buvo surengta 15 susitikimų, tekstai skaityti bibliotekoje, Birštono turizmo informacijos centre, muziejuje, sakraliniame muziejuje, Nemuno kilpų regioninio parko Birštono lankytojų centre. Skaitė vaikai (birštoniečiai ir miesto svečiai iš Norvegijos, Anglijos, kitų Lietuvos miestų), lankytų įstaigų darbuotojai, bibliotekininkai, rašytojas Vydas Astas, dar nepamiršusi savo gimtosios tarmės, nors daug metų Birštone gyvenanti Janina Giknienė.

O. Brenifier, J. Despres knygos „Meilė ir draugystė“ skaitymas ir aptarimas vyko padedant sanatorijos „Tulpė“ psichologei Brigitai Gelumbauskienei. Skaitymo metu patirti įspūdžiai, nupiešti su dailininke Eugenija Ivaškevičiūte, buvo eksponuojami skyriuje, stende.

Uždarymo šventėje dar kartą su susirinkusiais vaikais ir jaunuoliais bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė rokavosi žemaičių tarme. Nors, pasak N. Raiskienės, visą vasarą tyrinėjome tarmes, vis tik jai reikėjo „išversti į lietuvių kalbą“ savo šnektą.

A. Jaskūnienė sakė, kad džiaugiasi kiekvienu vaiku, randančiu kelią į biblioteką, skaitančiu knygas, kurios yra tokios svarbios asmenybės vystymuisi. Padėkomis, knygomis ir užrašinėmis už aktyvias lietuvių kalbos savasties paieškas tarmėse apdovanojo projekto dalyvius: Nerijų Pūrą, Žygimantą Bubnį, Pauliną Kovzonaitę,  Soterą Kupinaitę, Sofiją Jacunskaitę, Patriciją Astrauskaitę, Vakarę Stambrauskaitę ir  Deividą Džervų, kaip geriausią klausytoją.

Prisiminti tarmes pakvietė ir vyr. bibliotekininkė Ingrida Vaitkevičienė, pasiūliusi vaikams paklausyti liaudies dainų ir atspėti, kokia tarme jos dainuojamos. Vaikai jau nutolę nuo tarmių, užduotys jiems pasirodė sunkios. Beklausant tarmiškai dainuojamų vaikų dainų, atsigaivinant sultimis ir besivaišinant saldumynais, bandyta atsakyti į klausimus: kas man yra vasaros skaitymai? kokią knygą rekomenduočiau perskaityti geriausiam draugui? Štai keletas atsakymų: „Vasara su knyga – tai bendravimas, man labai patiko nakvynė, buvo galima pabendrauti. Labiausiai patikusi knyga – Babbitt N. „Amžinieji Takiai.“; „Vasaros skaitymuose man patiko skaityti“. Daugiausia vaikų siūlė draugui skaityti Kinney J. „Nevykėlio dienoraštį“.

Vasara prabėgo, bet pomėgis kartu skaityti, organizuoti viktorinas, jose dalyvauti liko. Nuo spalio mėnesio kiekvieną antradienį 15 val. jau pamėgę knygą ir ieškantys naujų potyrių vaikai ir jaunuoliai kviečiami rinktis Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriuje.

                                                                                                                                                         Parengta pagal N. Raiskienės informaciją

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close