Vandens kainos pakilo, žmonių nepasitenkinimas – irgi

Už vandenį rugpjūčio mėnesį Birštono savivaldybės gyventojai jau moka pagal naujus įkainius. Dėl padidėjusios kainos kilo žmonių nepasitenkinimas, netgi buvo parašytas skundas Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai. Netikėtumas laukė individualių namų gyventojų, kurie turi ir antrą šalto vandens skaitiklį daržų ar vejų laistymui. Pagal galiojančias nuostatas jiems reikės mokėti vandens pardavimo mokestį už antrąjį skaitiklį. Apie vandens kainą ir naują mokestį kalbamės su UAB „Birštono vandentiekis“ direktoriumi Cezaru Pacevičiumi.

Vandens kainos kėlimas yra ne mūsų sugalvotas. Vadovaujantis LR Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo įstatymu, reglamentuojančiu šią veiklą, Valstybinės kainų ir energetikos komisijai priskirta funkcija nustatyti vandens tiekėjų tiekiamo geriamojo vandens ir nuotekų kainas ir metodiką bei kontroliuoti, kaip jų laikomasi. Tai reiškia, kad teikiamų paslaugų kaina turi užtikrinti ilgalaikį geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymą ir eksploatavimą, jos savalaikį atnaujinimą. Tai sudėtingi skaičiavimai. Žinoma, mus tenkintų paprastesnis būdas, kur būtų nurodoma tik pajamos ir išlaidos bei skirtumas tarp jų, sakė C. Pacevičius.

Pasak direktoriaus, yra ir daugiau priežasčių, kodėl kyla vandens kaina. Tai susiję su energetinių resursų pabrangimu, nes atsirado gamtos išteklių mokestis, padidėjo sąnaudos dėl minimaliojo darbo užmokesčio pakėlimo, technologinių medžiagų, sumažėjusių paslaugų ir kt. Visi šie rodikliai įeina į vandens kainą.

Vandens ir nuotekų kaina priklauso ir nuo abonentų arba vartotojų skaičiaus. Birštone vandens tiekimo įrengimai buvo pastatyti aptarnauti didesniam vartotojų skaičiui. Kaip pasakojo UAB „Birštono vandentiekis“ vadovas, kad būtų garantuotas nenutrūkstamas procesas, visos vandens linijos yra dubliuotos ir suskirstytos žiedais, jų negalima laikyti neveikiančių, tad jos naudojamos ciklais.

Kadangi Birštone yra daug tuščių butų arba sunaudojama vos 1 kubinis metras vandens, tad gyventojai vandens suvartoja mažiau. Pasak C. Pacevičiaus, jeigu ne Prienai ir ne mūsų sanatorijos, vandens kaina būtų kaip Neringoje – 27 Lt už kubą.

Šiuo metu UAB „Birštono vandentiekis“ vartotojai pagal valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nutarimą, nuo rugpjūčio 1 dienos moka didesnėmis kainomis, kurios po pakartotinio svarstymo buvo patvirtintos ir Birštono savivaldybės tarybos sprendimu. Daugiabučių namų gyventojai už vandenį ir nuotekas moka 9,85 Lt/kub. m. plius pardavimo mokestį 4,85 Lt (kai skaitiklis vandens tiekėjo) ir 8,96 Lt už kubinį metrą vandens ir nuotekų plius 3,85 Lt pardavimo mokestis vienam apskaitos prietaisui. Jeigu su vandens ir nuotekų kainų padidėjimu galima susitaikyti, tai šis pardavimo mokestis skaitikliui sukėlė gyventojų nepasitenkinimą. Atsirado nemažai norinčiųjų atsisakyti šalto vandens. Iš tiesų, jeigu žmogus šaltą vandenį naudoja tik 3-4 mėnesius per metus ir tik po 2-3 kubinius metrus, tai tokia paslauga jau yra per brangi.

Ką reikia daryti, norint atsisakyti antrojo skaitiklio ir nebenaudoti šalto vandens?

– Reikia parašyti UAB „Birštono vandentiekis“ prašymą atjungti skaitiklį ir viskas. Mūsų darbuotojai tai padarys, – sakė C. Pacevičius.

Taigi daug gyventojų, kuriems nėra didelio būtinumo laikyti antrą skaitiklį ir naudoti šaltą vandenį, atsijungs, o tuo pačiu sumažės ir vartotojų skaičius. Kažin, ar ekonomiškai pagrįstas buvo šis žingsnis. Kartais norint daugiau, gaunama mažiau…

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close