Meilė gyvūnams atsisuko prieš jų mylėtojus

Priėmus naują Lietuvos Respublikos gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymą ir Prienų rajono savivaldybės tarybai patvirtinus „Gyvūnų auginimo ir laikymo taisykles“, gyventojai labiau susirūpino savo augintiniais: kiek auginti, kaip laikytis tvarkos vedžiojant lauke ir pan. Miesto seniūnija taip pat atidžiau ėmė kontroliuoti situaciją. Nesilaikantys taisyklių asmenys yra ir bus baudžiami administracine tvarka.

Meilė naminiams gyvūnams – katėms, šunims – neretai tampa našta aplinkiniams. Žinome ne vieną atvejį, kai žmonių būstas, daugiabučių laiptinės, rūsiai tapo naminių gyvūnų irštvomis, o kaimynai priversti kęsti smarvę, nuolatinį ligų užkrato pavojų, nepageidaujamą parazitų draugiją. Pastaraisiais metais į Prienų seniūniją su žodiniais ir raštiškais prašymais dėl gyvūnų auginimo ir laikymo kreipėsi ne vienas Vytauto g. 34 ir 36 namų gyventojas. Skundėsi dviem kaimynėmis, kurios laiko bute arba namo rūsyje (bendro naudojimo patalpose – aut.) ir šeria kieme valkataujančias kates. Pavardžių nenorime minėti, gerbdami moterų amžių ir atsižvelgdami į tai, jog vienai iš jų jau surašytas administracinio pažeidimo protokolas ir paskirta bauda, o kita perspėta.

Prienų seniūnijos administracija Vytauto g. 36 namo gyventoją išsikvietė pokalbiui į seniūniją, išsakė jai gyventojų pretenzijas ir supažindino su priimtu Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymu, kuriame nurodoma: „<…>draudžiama šerti gyvūnus daugiabučių namų bendrojo naudojimo patalpose, gatvėse ir kitose viešose vietose“. Situacija beveik nepasikeitė. Bendro naudojimo patalpose (rūsyje) kačių jau nebeliko, tačiau jos slankioja ir yra šeriamos lauke, šalia daugiabučio ir vaikų žaidimų pievelės, o rūsyje liko tuntai blusų, kurias rūsiu besinaudojantys kaimynai parsineša ant drabužių į savo butus. Drąsiausieji ėmėsi iniciatyvos, išsikviesdami spaudos atstovus.

Pasak daugiabučio gyventojos Teresės Juškauskienės, taip gyventi daugiau nebegalima. 2011 m. į šį daugiabutį atsikrausčiusi moteris pasakojo, kad jos sandėliukas rūsyje yra priešais kates šeriančios kaimynės sandėliuką, o katės žiemą buvo laikomos rūsyje. Vasarą, po pokalbio seniūnijoje, toji moteris kates išleidusi į lauką, tačiau ir toliau jas šerianti, o rūsyje liko bjaurus šlapimo dvokas ir kačių parazitai. „Žiemą rūsyje gyveno gal dvylika kačių. Pagalvokit, koks dvokas nuo jų buvo. Liepos mėnesį kates išvijo į lauką, rūsį išvaliau, išvėdinau, smarvės jau nėra, bet blusos liko. Nuo rugpjūčio vidurio purškiu ir purškiu aerozoliu nuo parazitų. Kiek pinigų išleidau, bet tai tik laikina. Jų visur pilna. Kai parašiau seniūnijai pareiškimą, kad prieštaraujam dėl tokio kaimynės elgesio, nė vienas laiptinės kaimynas nepasirašė. Jiems gal gerai, o man bjauru ir pikta. Parėjusi iš rūsio (specialiai nuėjau baltomis kelnėmis, kad įrodyčiau) būnu visa aplipusi blusom“, – piktinosi T. Juškauskienė. Jos teigimu, moteris kates šeria ir dabar. „Pati mačiau, kaip su „ragaže“ išsineša maisto ir deda į indelius prie kieme esančio garažo sienos. Reikia kovot su tom sutrų karalienėm! Reikia bausti!“

Prie daugiabučio pasirodžiusi kitos laiptinės gyventoja taip pat tvirtino, jog kaimynai kenčia nuo kieme karaliaujančių kačių. Pasak jos, automobiliai subraižyti kačių nagais. Vasarą, kai šilta ir šviečia saulė, katės itin mėgsta pasišildyti ant automobilių, ant kurių lieka nagų pėdsakai.

Įsikišus Prienų seniūnijai, buvo suorganizuota daugiabučio rūsio dezinfekcija, atsiėjusi 250 litų, kurie bus įskaičiuoti į namo administravimo išlaidas. Prieš savaitę prie Vytauto g. 36 namo atvyko Prienų seniūnijos seniūno pavaduotoja Irena Stasytienė, namo administratoriaus UAB „Prienų butų ūkis“ darbuotojai, užsakytos bendrovės „Dezinfa“ dezinfekcijos vykdytojas.

Kieme tuo metu buvo ir pareiškimą parašiusi T. Juškauskienė bei iškviesta kates globojanti kaimynė. Garbaus amžiaus sulaukusi moteris nepyko. Paklausta, kodėl negalima buvo išvengti tokios situacijos, graudinosi: „Aš pati bado mačiusi, tai gailiu beglobių gyvūnų. Juk ne aš viena šeriu – kas širdį turi, tas ir atneša maisto alkaniems. Tegul juos sugaudo, išveža. Nematysiu – nešersiu“. Tiesa, pasakius apie gresiančią baudą, jeigu ir toliau katės bus šeriamos lauke, jau tyliau ji tarsi pažadėjo nešerti. Bute moteris laiko du gyvūnėlius, kuriuos ji ir ypač anūkas labai myli. Viena katė, anot jos, veteranė, jos dienos jau suskaičiuotos.

Klausantis abiejų pusių kyla prieštaringi jausmai. Suprantamas gyventojų, norinčių gyventi švarioje aplinkoje, tvarkingai, ramiai, noras kovoti su taisykles laužančiais kaimynais. Kita vertus, norisi suprasti ir žmogų, kuris negali abejingai žiūrėti į alkanus gyvūnėlius, matyti drebantį nuo šalčio ir nieko nedaryti.

Turime nemažą problemą, su kuria mūsų valstybė, deja, dar nepajėgi  susitvarkyti, nekalbant apie savivaldybę. Bet ir tylėti negalima, nes tokių atvejų pasitaiko ne viename Prienų miesto daugiabutyje. Seniūnija finansiškai nepajėgi dažnai samdyti įmonę, kuri sugaudytų ir išvežtų beglobius miesto gyvūnus. Per metus šiam tikslui išleidžiamas ne vienas tūkstantis. Dažniausiai gaudomi valkataujantys šunys. Katės, kaip žinia, dauginasi labai sparčiai, o sugauti jas sudėtingiau. Yra savivaldybių, kurios vykdo beglobių gyvūnų sterilizavimo akcijas, bet tai, ko gero, tik tolima vizija.

Pabaigai norisi augintinių turintiems gyventojams priminti Prienų rajono savivaldybės tarybos patvirtintas „Gyvūnų auginimo ir laikymo taisykles“, kuriose akcentuojama: „Leidžiama laikyti šunis, kates ir kitus ne ūkinės paskirties gyvūnus bute, taip pat individualiame name, kuriame gyvena kelios atskiros šeimos, tik turint raštišką visų jame gyvenančių pilnamečių asmenų sutikimą. Daugiabučiuose namuose reikia turėti laiptinės aukšto visų pilnamečių gyventojų sutikimą. Daugiabučių namų buto savininkas ar buto nuomininkas savo bute gali laikyti vieną šunį ir vieną katę arba du šunis ar dvi kates. Bute leidžiama laikyti šuniukų vadas iki 3 mėnesių amžiaus. Už taisyklių nesilaikymą asmenys atsako pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso nuostatas“.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close