Automobilių ir jurginų šventė (GALERIJA)

Penktadienį, rugsėjo 6 dieną, Alytuje startavo tradicinis ralis „Aplink Lietuvą 2013“. Tai seniausios automobilių sporto varžybos, turinčios savo istoriją ir papročius. Jos teisėtai laikomos oficialia automobilių sporto pradžia. 1931 metų liepos 24 dieną buvo suorganizuotas pirmasis renginys. Jo prizą įsteigė Lietuvos Respublikos Prezidentas Antanas Smetona.

Į Birštoną pirmieji atvyko ralio organizatoriai ir 1909 metais išleistas automobilis „Rolls Royce Racing Car“, kurį vairavo Gintautas Rimkus ir Šarūnas Žitkevičius. Smalsuolių prie jo netrūko, kaip ir norinčiųjų pastumti, kad užsivestų, mat jis neturi starterio. Senovinis technikos stebuklas buvo smalsiai apžiūrinėjamas, čiupinėjamas, o kai kam pavyko ir pasėdėti.

Pasivažinėjimu praėjusio šimtmečio pradžios automobiliu buvo pagerbta Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, nuoširdžiai priėmusi svečius ir pasidžiaugusi tokiu gražiu ir neįprastu renginiu.

Prieš automobilių slalomo startą susirinkusiuosius gražia muzika palepino Kauno „Big bendo“ grupė, o Lietuvos automobilių klubo prezidentas Rolandas Dovidaitis pasakojo apie šio ralio tradicijas, automobilius ir jų savininkus. Ralis su didžiausiu pasisekimu vykdavo kas metai, tačiau pokario metais garsieji raliai Prezidento taurei laimėti buvo pamiršti, o dabar reikia džiaugtis dalyvių gausa, jų ištverme, kūrybingumu. Didelį automobilininkų ir juos palaikančiųjų susidomėjimą kėlęs renginys būtų pamirštas, bet kartu su šalies nepriklausomybės atkūrimu veiklą atnaujino LAK. Lietuvos automobilinkų klubas, prabėgus 65 metams nuo pirmojo, vėl buvo atgaivintas, o tuo pačiu ir prestižinis ralis „Aplink Lietuvą” Lietuvos Prezidento taurei laimėti. Pažymėtina tai, kad šis ralis prasideda Dzūkijos krašte.

Pirmiausia startavo „Porše“ automobilis, o po jo savo pajėgumus rodė ir sovietiniai: „Volgos“, „Moskvičiai“ ir „Žiguliai“. Automobiliai nenauji, o jų vairuotojai bei šturmanai vienmečiai ar net vyresni už savo transporto priemonę. Tačiau visi gerai išsilaikę ir su gera nuotaika žadėjo įveikti visus 1070 kilometrų su 23 rungčių ruožais.

Susidomėję visi klausėsi, kaip buvo pristatomas kiekvieno automobilio ekipažas. Kiekvienam nebuvo gailima gerų žodžių. Kaip pastebėjo LAK prezidentas,  kas suserga šia liga, tai jau iki gilios senatvės. Svarbu, kad žmogus turi mėgstamą užsiėmimą, patikimą, nors ir seną techniką ir gali pasirungti su modernesnėmis mašinomis, parodydami nė kiek ne blogesnį rezultatą. Yra veteranų vairuojamų automobilių, kurių ekipažui per 147 metų, 140 metų ir pan.

Teko stebėtis, kaip puikiai bazę pasiekė „Volga“ (GAZ-21), o vėliau didelį greitį išvystė „Moskvič-412“, ilgokai buvęs nepralenkiamas. Sena, tačiau prižiūrima technika važiuoja gerai.

Po sovietinės technikos slalomo trasoje pamatėme „golfukus“, „Subaru“ ir kitų markių  automobilius, kurie pasiekė geresnius rezultatus.

R. Dovidaitis pasidžiaugė, kad lenktynėse dalyvauja ir žmonių su negalia, jie irgi pasiekia gerų rezultatų. 1996 metais pirmą kartą šiame ralyje dalyvavo ir varžėsi kartu su profesionaliais lenktynininkais bei mėgėjais ir žmonių turinčių tam tikrų sveikatos sutrikimų.

Apie neįgaliųjų startus šiame ralyje kalbėjo varžybų direktoriaus pavaduotoja Dalia Tarailienė. Ji sakė, kad labai smagu, kai atsiranda entuziastų, norinčių dalyvauti automobilių sporte ir pasiekti gerų rezultatų. Ralyje „Aplink Lietuvą“ Algimantas Kojis yra važiavęs daugiau nei 3 ratus ir bendroje įskaitoje Prezidento taurei laimėti buvo penktas. Daug kartų važiavę Gintaras Šalkauskas, Donatas Milius ir Tomas Jasionis nenusileidžia sveikiems sportininkams.

Slalomo rungčiai Birštone buvo užsiregistravę 62 lenktynininkai, tad varžybos užsitęsė. Tačiau nepabodo, nes grojo muzika, įdomiai pasakojo R. Dovydaitis, jo kolega Romas bei žinomas lenktynininkas Stasys Brunza.

Suvedus rezultatus buvo išaiškintas nugalėtojas, kuriam atiteko Birštono savivaldybės merės taurė. Ją merė įteikė „Subaru Impreza“ ekipažui: Vyčiui Pauliukoniui ir Audroniui Gulbinui, lenktyniavusiems su „Subaru Impreza“ automobiliu. Antroji vieta atiteko tėvo ir sūnaus Vinco ir Gyčio Gerdžiūnų šeimyniniam ekipažui (automobilis „Subaru Impreza STI), o trečioji prizinė vieta – taip pat šeimyninei Mindaugo ir Gedimino Sokų komandai.

Bendroje visos dienos rungčių įskaitoje lyderiais tapo Daumantas Pocius ir Justas Smilgevičius („Subaru Impreza GT), II vieta atiteko Birštono merės taurės laimėtojams V. Pauliukoniui ir A. Gulbinui, III – Tomui Ramanauskui ir Vytautui  Kuzeliūnui.

Renginio metu buvo informuota, kad rugsėjo 7 dieną vyks antrojo rato startas Kaune, Rotušės aikštėje. Iš čia varžybų dalyviai per Pavilkijį, Jurbarką, Vilkyškius, Tauragę, Pajūralį, Liolius, Babrungėnus, Telšius, varžydamiesi slalomo, kroso trasose ir tikslaus važiavimo rungtyse vyks į Šiaulius, kur vakare bus surengtos slalomo varžybos, vyks koncertas.

 

Ralį papuošė jurginai

 

Nors Birštone jurginų šventė turėjo būti šiek tiek vėliau, bet buvo nuspęsta kurorte vykstančias ralio slalomo varžybas ir renginį „Ruduo su jurginais“ surengti kartu ir pavadinti „Jurginų ralis“.

Susirinkusiųjų stebėti automobilių lenktynes akį džiugino ir jurginų kompozicijos. Žinoma, daugiausia įvairių kūrinių iš jurginų žiedų buvo skirta šiai šventei, dominavo automobilių ratai… Birštono savivaldybės merės pavaduotojas Juozas Aleksandravičius pasakojo jurginų atsiradimo istoriją šiose apylinkėse ir visoje Lietuvoje: šių gražių, ilgai žydinčių gėlių atvežė Jundeliškių dvaro savininkas, daktaras ir rašytojas Stanislavas Moravskis. Dabar Birštono savivaldybėje beveik kiekvienoje sodyboje galima rasti vienokios ar kitokios veislės margaspalvių jurginų. O praėjusiais metais buvo išvestas jurginas „Birštonas“, kuris nuo vasaros pradžios visus džiugina raudonai geltonais žiedais.

Skverelyje prie buvusio kinoteatro buvo sukurtos 9 kompozicijos. Jas kūrė Lietuvos neįgaliųjų draugijos Birštono skyrius, meno mokyklos dizaino studija ir klubas „Saulėgrąža“, Birštono „Bočių“ bendrija, Birštono vienkiemio bendruomenė, Nemajūnų santalka, Matiešionių bendruomenė, Siponių bendruomenė, Lietuvai pagrąžinti Birštono skyrius.

Kadangi kompozicijos buvo labai spalvingos ir gausios, joms sukurti reikėjo labai daug jurginų žiedų, kuriuos mielai padovanojo Birštone, Birštono vienkiemyje, Siponyse, Nemajūnuose ir Matiešionyse  gyvenančios ir jurginus auginančios moterys. Kad renginys būtų spalvingas ir šventiškas, prisidėjo ir kitos moterys: Romutė Barštienė, Nijolė Revuckienė, Ramutė Milušauskienė, Regina Aleksandravičienė ir išlaužietė siuvinėtoja Ona Ratkevičienė bei pagrindinė renginio dizainerė Rita Naujalienė.

Atėjusiuosius į dvigubą šventę džiugino ir fotografijų paroda, kurioje daugiausia buvo eksponuojama Birštono jaunimo fotografijų su jurginais.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close