Kiekvieną mėnesį Alytaus aplinkos apsaugos departamento Prienų aplinkos apsaugos agentūra pateikia informaciją apie padarytus pažeidimus aplinkai ir apie skiriamas baudas. Rugpjūčio mėnesį buvo nustatyta 15 pažeidimų.

Nustatyti 3 paviršinių vandens telkinių apsaugos zonų ir pakrančių apsaugos juostų apsaugos ir naudojimo režimo pažeidimai. 2 asmenys savo automobilius parkavo Nemuno upės pakrantės apsaugos juostoje, 1 asmuo savo privačioje valdoje užtvėrė tvorą iki pat vandens telkinio nepalikdamas 5 m pločio juostos, skirtos praėjimui. Paviršinių vandens telkinių apsaugos zonų ir pakrančių apsaugos juostų apsaugos ir naudojimo režimo pažeidimai užtraukia asmenims įspėjimą arba baudą nuo 100 iki 500 litų.

Aplinkosaugininkai nustatė 3 atliekų deginimo atvejus, kai buvo nesilaikoma įstatymuose nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų. Deginti atliekas draudžia LR Aplinkos oro apsaugos įstatymo 20 straipsnio 2 dalis. Už atliekų deginimą nesilaikant įstatymuose ir kituose teisės aktuose nustatytų atmosferos apsaugos reikalavimų Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytos baudos nuo 100 iki 200 litų.

Per rugpjūčio mėnesį buvo užfiksuoti 2 aplinkos teršimo nuotekomis atvejai. Patikrinimų metu nustatyti privačių namų gyventojai, kurių buitinių nuotekų rezervuarai buvo nesandarūs ir nuotekos pateko į aplinką. Minėtiems asmenims paskirtos administracinės baudos, jie įpareigoti nedelsiant nutraukti minėtą taršą, užsandarinant savo buitinių nuotekų rezervuarus. Nuotekų išleidimas į aplinką užtraukia piliečiams baudą nuo 200 iki 1000 litų.

Vienas aplinkos teršimo nepavojingomis atliekomis atvejis buvo nustatytas Stakliškių seniūnijoje, kai asmuo, tvarkydamas savo namus, buitines atliekas išvežė ir išpylė į šalia miško esančią iškastą duobę. Minėtam asmeniui paskirta administracinė bauda, asmuo įpareigotas nedelsiant sutvarkyti užterštą teritoriją, atliekas surinkti ir jas priduoti atliekų tvarkytojui. Aplinkos teršimas nepavojingomis atliekomis, kai kiekis neviršija 1 kub. m užtraukia piliečiams baudą nuo 100 iki 200 litų. Taip pat informuojame, kad minimalus padarytos žalos aplinkos komponentams dydis išmetus į aplinką nepavojingąsias atliekas – 500 litų, išmetus pavojingąsias atliekas – 1500 litų.

Rugpjūčio mėnesį įkliuvo 5 mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidėjai. 3 asmenys žvejojo neturėdami žvejo mėgėjo leidimų, 1 asmuo žvejojo viršydamas leidžiamų vienu metu naudoti žvejybos įrankių kiekį ir 1 žvejas žvejojo netvarkingoje žvejybos vietoje, t. y. prieš pradėdamas žvejoti5 mspinduliu nuo žvejybos vietos nesurinko šiukšlių.

Aplinkosaugininkai primena, kad nuo šiol Mėgėjų žvejybos taisyklės įpareigoja, kad prieš pradedant žvejybą ir jos metu visos komunalinės atliekos, esančios5 mspinduliu nuo žvejybos vietos, turi būti surinktos į maišus ar kitą tarą ir pasibaigus žvejybai išvežtos į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius. Informuojame, kad už netvarkingą, atliekomis užterštą žvejybos vietą gali būti skirtas įspėjimas arba administracinė bauda nuo 25 iki 200 litų.

Taip pat buvo nustatytas 1 pareigūno pareigos aplinkai saugoti nevykdymas. Atlikus planinį patikrinimą įmonėje nustatyti aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimai, atsiradę dėl pareigūno, kuris nesiėmė priemonių jiems išvengti, kaltės. Įmonei taikyta administracinė bauda, įmonė įpareigota pašalinti nustatytus pažeidimus.

Aplinkos apsaugos agentūra informuoja, kad įmonės, pagal galiojančius teisės aktus turinčios vesti susidarančių atliekų apskaitą, nuo 2013 m. rugpjūčio 2 d. jau gali teikti Atliekų susidarymo apskaitos ataskaitas už 2012 m. elektronine atliekų susidarymo ir tvarkymo apskaitos duomenų teikimo sistema e-ASTA. 2012 m. Atliekų susidarymo metinės ataskaitos turi būti pateiktos iki 2013 m. rugsėjo mėn. 15 d. Įmonės, turinčios vesti atliekų tvarkymo apskaitą (atliekų surinkėjai, vežėjai, tvarkytojai), 2012 m. Atliekų tvarkymo apskaitos metines ataskaitas e-ASTA duomenų elektroninio teikimo sistema galės pradėti teikti rugsėjo mėn. pabaigoje. Tvarkymo apskaitos metinių ataskaitų už 2012 m. pateikimo terminas – iki 2013 m. spalio mėn. 31 d. Įmonėms konsultacijos dėl ataskaitų pateikimo teikiamos Prienų aplinkos apsaugos agentūroje arba tel. 61734.

Parengta pagal Prienų aplinkos apsaugos agentūros informaciją

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close