Šūviai Kašonių kaime (GALERIJA)

Penktadienio rytą, nepraėjus nė mėnesiui po gaisro Balbieriškyje, Prienų rajonas vėl atsidūrė respublikos televizijų ir laikraščių dėmesio centre. Šįkart  nelaimės šauksmas pasiekė iš kito Prienų rajono savivaldybės pakraščio – Kašonių kaimo. Apie 7 val. ryto tarp Kašonių ežerą apaugusių meldų nuaidėję šūviai privertė sukrusti ne tik Prienų policijos komisariato (PK) operatyvines pajėgas, bet ir Alytaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK).

Gavus pranešimą, pirmasis ekipažas Kašonių k. Žvejų g. pasirodė nepraėjus 10 minučių. Ūkininko D. S. sodyboje esančioje lauko virtuvėje jų laukė staigmena.

Pirminiais duomenimis, gautas pranešimas, kad minėtoje sodyboje ginkluoti 25-30 m. amžiaus užpuolikai užpuolė trisdešimtmetį sodybos šeimininką, kuris jiems pasipriešino ir šūviais iš teisėtai savigynai išduoto pistoleto CŽ sunkiai į galvą sužeidė vieną iš užpuolikų. Kitas užpuolikas buvo sužeistas lengviau.

Atvykę į vietą policijos pareigūnai lauko virtuvėje rado sulaikytus du kaukėtus su neperšaunamomis liemenėmis užpuolikus. Abu sulaikytieji turėjo šaunamuosius ginklus. Atvykus greitajai medicininei pagalbai, nuėmus užpuolikų kaukes, paaiškėjo, kad vieną iš jų D. S. pažįsta. Užpuolikai buvo išvežti į Prienų ligoninės priėmimo skyrių. Čia, stabilizavus vieno iš užpuolikų (J. B.) būklę, jis skubiai pervežtas į Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto klinikas Kaune. Deja, sužeistajam padėti nepavyko, klinikų medikai jam konstatavo mirtį. Antrasis iš užpuolikų (M. K.) į klinikas pristatytas apie 10 val. Jo būklę, nors taip pat sunkią, stabilizuoti pavyko. Jis iki šiol gydomas stacionare ir visą parą saugomas policijos pareigūnų.

10.30 val. policijos pareigūnai surengė spaudos konferenciją, kurios metu paaiškėjo, kad sunkaus ir painaus nusikaltimo tyrimui vadovaus Prienų PK viršininkas Dainius Janavičius.

Komisaras D. Janavičius supažindino su keliomis detalėmis, kurios vertė suabejoti paprasto užpuolimo versija. Paaiškėjo, kad visi susišaudyme dalyvavę asmenys yra žinomi teisėsaugai. Nors nusikaltimas įvyko Prienų rajone, visi trys asmenys yra Kauno gyventojai. Ūkininkui prieš keletą metų yra tekę susidurti su užsienio šalių teisėsauga. Po užpuolimo jis atsisakė pasirašyti pareigūnų pateiktus dokumentus bei liudyti. Tyrėjams iš jo pavyko sužinoti tik keletą įvykio aplinkybių. D. S. nekalbus buvo ir su atvykusiais žurnalistais, jis tiesiog su jais nebendravo.

Keista ir tai, kad ūkininko pažymėjimą jis turi tik keli mėnesiai. Nors deklaravo turintis 15 ha žemės, jam nepavyko apibūdinti, kokia ūkine veikla užsiima. Sodyba, kurioje viskas įvyko, taip pat nepriminė išpuoselėtos ūkininko gyvenamosios vietos. Sodyba atrodo apleista, aplink veši vešli žolė. Jeigu ne medžių paunksmėje stovinti palapinė ir gale sodybos tikrai ne šiaudams džiovinti skirta pavėsinė, būtų galima galvoti, kad šioje sodyboje žmogaus kojos nebūta. Policijos automobiliais apstatyta ir „Stop“ juostomis „papuošta“ sodyba liudijo kraupaus ryto įvykius.

Netruko paaiškėti ir daugiau aplinkybių. Viena iš jų – ūkininkas šaunamąjį ginklą panaudojo tada, kai prieš jį buvo panaudotas elektrošokas, o galva sužalota, manoma, įvykio vietoje rasto lygiavamzdžio šautuvo buože.

Jau vakarėjant policija kartu su prokuratūra išplatino pranešimą, kuris paprasto užpuolimo versiją stipriai supurtė. Policija teigė, kad tos dienos ginkluotas apiplėšimas Prienų rajone – policijai žinomų ir teistų asmenų tarpusavio santykių aiškinimasis. Pasak pareigūnų, ir D. S., ir jo užpuolikai Lietuvos bei užsienio policijai žinomi, anksčiau teisti, tarpusavyje pažįstami. Užpuolikai 2012 m. Suomijoje atliko laisvės atėmimo bausmę už vagystę iš juvelyrinių dirbinių parduotuvės. Pagrobti aukso dirbiniai nerasti. Neatmetama versija, kad ginkluotas konfliktas Prienų rajone įsiplieskė siekiant pasidalinti grobį. Ryte policijos pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl pasikėsinimo nužudyti pagal LR Baudžiamojo kodekso 22 straipsnio 1 dalį „Pasikėsinimas padaryti nusikalstamą veiką“, o mirus vienam iš ryto įvykių dalyvių, ir pagal 129 straipsnio 1 dalį „Nužudymas“.

Ramus Kašonių kaimas, susiklosčius aplinkybėms, tapo kraupaus kraujo praliejimo liudininku.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close