Dailinininkai įkvėpimą randa Birštone

Nuo 2002 metų Kauno dailės galerijos savininkė Irena Mika (Mikuličiūtė) su grupe dailininkų Birštone rengia plenerus, keliauja po kurortą ir apylinkes, drobėje įamžindami gražiausius peizažus. Šiais metais Irena su keliais menininkais persikėlė ir į kitą Nemuno pusę, atrasdami naujų ir įdomių gamtos kompozicijų, naujų erdvių.

Trečiadienio popietę Irena Mika, Algirdas Šakalys ir jaunas dailininkas Romanas Averincevas prisėdo Birštono bažnyčios pavėsyje. Neseniai 70-metį atšventęs žinomas menininkas A. Šakalys darė bažnytėlės eskizą.

– Atvykome į Birštoną, kur kiekvieną vasarą atrandame ką nors naujo. Šis pleneras vieniems jau ketvirtas, kitiems – trečias. Pirmiausia dailininkai susirinko  Tytuvėnuose, vėliau – J. Vienožinskio menų fakulteto surengtame plenere Kaune, o dabar dar ir Birštone. Mūsų Algirdas šiemet atšventė savo jubiliejinį gimtadienį. Ta proga surengta jo darbų paroda galerijoje ir Kauno A. Žmuidzinavičiaus muziejuje. Jis su kitais dailininkais sėkmingai dalyvavo ir tarptautinėje mugėje ARTVILNIUS 2013. Apie jį ir jo kūrybą buvo plačiai rašyta kultūros ir meno žurnale „Kultūros barai“, – pasakojo plenero kuratorė I. Mika.

– Geri metai buvo, geriau ir nereikia tikėtis. Pleneruose Birštone dalyvauju nuo pirmųjų metų, – jai pritarė A. Šakalys.

Pakalbintas jaunas dailininkas R. Averincevas pasidžiaugė, kad jam šiemet taip pat sekasi gerai, šis pleneras jam ketvirtas.

– Labai produktyvi vasara. Pirmiausia dalyvavau plenere Kudirkos Naumiestyje, Balnininkuose, po to – Tytuvėnuose, o dabar – Birštone. Vakar, pavyzdžiui, nupiešiau 4 paveikslus. Tytuvėnuose buvo duotos temos – sakrali ir pasaulietiška, K. Naumiestyje portretavau žmones, o Birštone kuriu peizažus, –  dalijosi mintimis R. Averincevas, tradiciniuose pleneruose dalyvaujantis jau devintą  kartą.

Pasak plenero kuratorės, Romanas – jaunas menininkas, tačiau jau yra pelnęs tarptautinių apdovanojimų.

Irenai taip pat praėjusieji metai buvo sėkmingi: ji už edukacines programas, už jaunųjų kūrėjų skatinimą ir rėmimą buvo apdovanota G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“, o 2011 metais yra pelniusi ir  LR Kultūros ministerijos premiją.

Dailininkai Birštone svečiuojasi nuo rugpjūčio 24 ir žada pabūti iki rugsėjo vidurio. Po to, kaip ir kiekvienais metais, parengs savo darbų ekspoziciją. Kūrėjus jau keletą metų globoja sanatorijos „Tulpė“ direktorė Liucija Patinskienė.

Plenero vadovė sakė, kad parodas Kaune, savo dailės galerijoje, ir Vinco Kudirkos bibliotekoje tikriausiai surengs rugsėjo-spalio mėnesį.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close