Tikėjimas ir atjauta – bendruomeninio gyvenimo palydovai (GALERIJA)

Kaip ir kasmet, artėjant naujiems mokslo metams, vyko Vilkaviškio vyskupijos tikybos mokytojų ir katechetų rudens konferencija. Praėjusį antradienį į Prienų „Žiburio“ gimnaziją susirinko mokytojai ir katechetai iš Aleksoto, Alytaus, Lazdijų, Marijampolės, Šakių, Prienų ir Vilkaviškio dekanatų. Konferencijos dalyviai pagrindinį dėmesį skyrė  tikėjimo ir atjautos temoms, kalbėjo apie Tikėjimo metais tikybos mokytojams keliamus uždavinius, katecheto vaidmenį kuriant atjautos civilizaciją.

Popiežiaus Benedikto XVI paskelbti Tikėjimo metai – tai kvietimas pamąstyti, ką tikėjimas reiškia kiekvienam asmeniškai, kaip žmogus suvokia save Bažnyčioje,  kaip supranta tikėjimo slėpinius liturgijos šventime ir kaip atsiliepia į tą Dievo dovaną savo gyvenimu. Šventės dienos renginiai prasidėjo Šv. Mišiomis Prienų Kristaus apsireiškimo bažnyčioje. Šv. Mišias aukojo J. E. Vilkaviškio vyskupas Rimantas Norvila, Kurijos kancleris kun. dr. Žydrūnas Kulpys, vyskupo generalvikaras mons. Gintautas Kuliešius ir Vilkaviškio vyskupijos Katechetikos centro vadovas kun. Rytis Baltrušaitis.

Susirinkusiuosius sveikino J. E. Vilkaviškio vyskupijos vyskupas R. Norvila. Nuščiuvus lengvam šurmuliui mokyklos aktų salėje, Ganytojas palinkėjo, kad ir  pirmasis moksleiviškas triukšmas, kuris netrukus prasidės mokyklose, mokytojų nevargintų, neatrodytų atgrasus, bet suskambėtų gražiai, viltingai ir daug žadančiai. O gera pradžia vestų į tolimesnius gerus rezultatus.

Šie metai yra Tikėjimo metai, nors didesnių struktūrinių ir kitokių pasikeitimų, naujienų vyskupijai jie neatnešė. Kaip sakė J. E. vyskupas, per vasarą pasikeitė gal tik dešimt klebonų. Tiesa, per visą Lietuvą uždaryta apie trylika mokyklų, bet „Žiburio“ gimnazijoje mokinių skaičius išlieka stabilus. J. E. R. Norvila priminė, kad „Žiburio“ gimnazija mena senas prieškario tradicijas. „Savo laiku čia buvo parapijinė gimnazija. Tam tikru metu keliose skirtingose vyskupijose vyko skirtingos akcijos: Vilkaviškio vyskupijoje buvo steigiamos „Žiburio“ gimnazijos, Kaune – „Saulės“, Vilniaus krašte – „Ryto“. Dabar kiti žmonės, kiti poreikiai, kita epocha. Prienų gimnazija tarnauja Prienų krašto šeimoms, joje gražiai ir rūpestingai dirbama. Tikėjimo metais tikėjimas padeda mums į visas smulkmenas, mažas problemėles žvelgti truputį globalesniu žvilgsniu. Yra mažesnių ar didesnių iššūkių, kuriuos turime įveikti. Jeigu tik nestinga geros valios, vilties, tikėjimo, gerumo vieni kitiems ir bendravimo su Viešpačiu, viskas labai gražiai dėstosi, susiklijuoja, ir jūsų įvairiopas darbas duoda gražius, prasmingus vaisius“, – kalbėjo Ganytojas, linkėdamas, kad bendruomenėje vyrautų stabilumas, pusiausvyra, ramus, taikus, vaisingas bendravimas. Nors Tikėjimo metai eina į pabaigą, garbus svečias palinkėjo mokytojams ir katechetams visus mokslo metus pastebėti tik šviesius, pozityvius dalykus, kad viltis ir geri norai bei veiklos prasmingumas juos gaivintų, stiprintų vienybėje su Viešpačiu.

Sveikinimo žodį tarusi Prienų „Žiburio“ gimnazijos direktorė Irma Šneiderienė pasidžiaugė, kad tikybos mokytojai ir katechetai konferencijai pasirinko „Žiburio“ gimnaziją. Tikėdama, kad jos metu nestigs šviesių, vasariškų spalvų, dalyviams palinkėjo tikėti Dievu, tikėti savimi, tikėti žmogumi, kad mintys, žodžiai ir darbai niekada nesiskirtų.

Konferencijos dalyvius pasveikino ir Švietimo centro direktorė Danutė Stankevičienė, palinkėdama visiems ir sau niekuomet neprarasti moralinio tikslo, elgtis pagal savo vertybes, pagal Dievo įstatymus.

Konferenciją pranešimu „Katecheto vaidmuo kuriant atjautos civilizaciją“ pradėjo sesuo dr. Daiva Kuzmickaitė. Pranešėja kalbėjo apie mokytojų pašaukimą dėstyti tikybą, mėgindama panagrinėti esminį klausimą: kokią žinią mokytojas palieka vaikui. Akcentuodama, kad kiekvienas mokytojas turėtų eiti į vaiką su Dievu, ji pabrėžė empatijos (gebėjimo įsijausti į kito padėtį, emocinę būseną) reikšmę. Tikėjimo plotmėje dr. D. Kuzmickaitė stengėsi panagrinėti konkrečią mokinių ir jų aplinkos sąlygojamą gyvenimo patirtį, jų amžiaus tarpsnio problemas. Kvietė pirmiausia atrasti žmogų ten, kur jis yra, neteisti ir nesmerkti, jeigu kiti dėl kažkokių priežasčių atstumia, o stengtis suprasti, kodėl taip yra, padėti jam, paėjėti galą kelio kartu su juo. O svarbiausia – žiūrėti į kiekvieną vaiką su Kūrėjo empatijos žvilgsniu, matyti kiekviename vaike Kūrėjo įdėtą grožį, jausti socialinę atsakomybę, klausytis savo elgesio ir savo mąstymo. „Esi kaip tie vaikai – mokinys tikėjimo kelionėj“, – baigdama sakė sesuo D. Kuzmickaitė.

Vilkaviškio vyskupijos Katechetikos centro vadovas kun. Rytis Baltrušaitis skaitė pranešimą „Popiežiaus Pranciškaus dovana ir kiti stebuklai“. Popiežius Pranciškus Tikėjimo metais mums padovanojo puikią dovaną, kurios lietuvių kalba dar neturime. Rugsėjo mėnesį ji bus išspausdinta žurnale „Bažnyčios žinios“. Kun. R. Baltrušaitis trumpai pristatė pirmąją Popiežiaus Pranciškaus encikliką „Lumen Fidei“, kurią galės naudoti savo darbe ir savo gyvenime kaip instrumentą vyskupai, kunigai, djakonai, vienuoliai, tikybos mokytojai ir katechetai ir visi Kristų tikintys pasauliečiai.

Baigdamas pranešimą jis pakvietė konferencijos dalyvius apsirūpinti padalomąja metodine medžiaga, mokymo vadovėliais, pratybomis, įsigyti mokamos katalikiškos literatūros.

Konferencijoje buvo pasveikinti ir apdovanoti mokytojai ir katechetai, baigę studijas ir įgiję bakalauro ar magistro laipsnius, bei tie, kuriems Tikėjimo metai sutapo su garbingais jubiliejais. Už bendradarbiavimą ir dėmesį konferencijos dalyviams Katechetikos centro vardu kun. R. Baltrušaitis širdingai padėkojo Prienų dekanato dekanui J. Baliūnui, „Žiburio“ gimnazijos bendruomenei ir jos vadovei I. Šneiderienei, Prienų dekanato tikybos mokytojai, metodinio centro vadovei Virginijai Baronienei, šventės vedėjams gimnazistams, savanoriams ir „Žiburio“ gimnazijos choristams, tarp kurių buvo ir septyni buvę žiburiečiai, dabar jau studentai, suteikę konferencijos dalyviams ir savo vadovei mokytojai ekspertei Romai Ruočkienei daug malonių džiaugsmingų akimirkų.

Šventinę dieną vainikavo Agapė Prienų parapijos namuose.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close