Atliekų aikštelės dar lengviau pasiekiamos

Alytaus regione per šią vasarą pradėta eksploatuoti dešimt naujų ir atnaujintų atliekų surinkimo ir kompostavimo aikštelių.  Dar penkios aikštelės baigiamos įrengti ir pradės veikti  iki spalio 1 dienos. Aikštelės įrengtos gyventojams patogiose vietose ir išdėstytos taip, kad atstumas iki jų būtų ne didesnis kaip 10 kilometrų.

 

Naujos stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikštelės šią vasarą pradėjo veikti Alytaus miesto ir rajono, Druskininkų, Lazdijų, Prienų ir Varėnos rajonų savivaldybėse. Taip pat atnaujinta Alytuje Alovės g. esanti pirmoji regiono atliekų surinkimo aikštelė.

Visos aikštelės įrengtos panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos lėšas. Pastačius aikšteles sukurta dešimt naujų darbo vietų – kiekvienoje aikštelėje įdarbinta po vieną žmogų, kuris prižiūri aikštelę, padeda gyventojams tinkamai išrūšiuoti atvežtas atliekas, priima atvežtas ypatingai pavojingas atliekas, kurios saugomos atskirai.

Aikštelių prižiūrėtojams darbo netrūksta – žmonės kasdien atveža vis daugiau  įvairių atliekų. Tai džiugina atliekų tvarkytojus. „Kuo daugiau specifinių atliekų atvežama į jų surinkimo aikšteles, tuo mažiau jų patenka į sąvartyną, jos neatsiduria pamiškėse ar kitose neleistinose vietose. Regiono žmonėms sudarytos visos sąlygos saugiai atsikratyti specifinėmis atliekomis ir jie tuo naudojasi“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas.

Stambiųjų atliekų surinkimo aikštelėse iš gyventojų nemokamai priimamos buityje susidarančios stambios bei pavojingos atliekos, kurių negalima mesti į konteinerius, esančius prie gyventojų namų: seni baldai, langai, durys, dviračiai, kilimai, radiatoriai, naudotos padangos, statybos ir griovimo, elektros ir elektronikos, pavojingos atliekos.

Šiose aikštelėse priimamos ir žaliosios atliekos: želdynų karpymo ir sodo atliekos, nupjauta vejų žolė, nugenėtos medžių, krūmų bei gyvatvorių šakos, nukritę medžių lapai, daržininkystės atliekos. Vėliau jos gabenamos į kompostavimo aikšteles, o čia iš jų gaminamas kompostas, kuris  naudojamas kaip trąša miesto žaliųjų plotų priežiūrai, parduodamas gyventojams. Žaliąsias atliekas į kompostavimo aikšteles gyventojai gali pristatyti ir patys.

Pastačius  naujas ir pradėjus eksploatuoti šiuo metu jau baigiamas įrengti atliekų surinkimo aikšteles, Alytaus regione veiks 20 stambiųjų atliekų surinkimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelių.

Iki šiol jų buvo šešios. Kai kurios naujos aikštelės įrengtos šalia jau veikusių panašių aikštelių, kad gyventojams būtų patogiau vienu metu atsikratyti ir stambiosiomis, ir žaliosiomis atliekomis.

Pirmosios šiuolaikiškos atliekų surinkimo aikštelės Alytaus regione pradėtos eksploatuoti prieš 7 metus ir kasmet jose surenkamų atliekų kiekis sparčiai didėjo: 2006 metais tokiose aikštelėse surinkta 166, o pernai – 2 238 tonos stambiųjų atliekų. Daugelio iki šiol veikusių aikštelių projektiniai pajėgumai viršijami 1,5-2,5 karto.

„Naujos aikštelės palengvins rūšiavimą ir gyventojams, ir atliekų tvarkytojams. Juk visi siekiame bendro rezultato – švaresnės aplinkos. Tuo keliu ir einame“, – sakė A. Reipas.

Jeigu neužsitęsę ginčai teismuose, stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikštelės Alytaus regione būtų įrengtos keletu mėnesių anksčiau. Skelbtų konkursų procedūrose nenustačius  jokių pažeidimų, darbai buvo pradėti ir aikštelės įrengtos per sutartyse numatytus terminus.

Alytaus regione veikiančios stambiųjų bei kitų atliekų surinkimo bei žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės

Aikštelės pavadinimas Adresas
Alytaus didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė (atnaujinta) Alovės g. 6, Alytus
Alytaus didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė Putinų g. 3A, Alytus
Simno didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė Melioratorių g. 5A, Simnas, Alytaus rajonas
Alytaus žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė Karjero g. 2, Takniškių k., Alytaus rajonas
Leipalingio didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė Leipalingis, Druskininkų savivaldybė
Veisiejų didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė V. Montvilos g.31 A, Veisiejai, Lazdijų rajonas
Paklėštarės didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė Paklėštarės k., Valkininkų sen., Varėnos rajonas
Veiverių didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė Kauno g.34 A, Veiveriai, Prienų rajonas
Prienų žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė Pramonės g. 3A, Prienai
Balbieriškio didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelė

 

Klevų g. 52, Gerulių k., Balbieriškio sen., Prienų rajonas

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close