Paminėta Baltijos kelio 24-ųjų metinių sukaktis

Rugpjūčio 23-ąją visoje Lietuvoje paminėta Juodojo kaspino diena ir Baltijos kelio 24-osios metinės. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko renginys „Laisvės kelias mūsų atminty“.

Prieš 24-erius metus, minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto, panaikinusio Baltijos šalių nepriklausomybę, metines, Baltijos kelyje stovėjo visų trijų Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – žmonės.

– Turbūt kiekvienas iš mūsų stovėjome tada Baltijos kelyje ir turbūt visi suprantame, kad Baltijos kelias dar nesibaigė, – sveikindamas susirinkusiuosius bei linkėdamas, kaip ir anuomet, laikytis visiems už rankų, būti vieningiems, kalbėjo Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Egidijus Visockas.

Trumpam sugrįžti į praeitį ir pakeliauti istorinės atminties keliu pakvietė Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokytoja Irena Teišerskienė. Jos pranešimas buvo skirtas ir tiems, kurie stovėjo Baltijos kelyje, o tos dienos prasmę ir jausmus išgyvena daug dažniau negu kartą per metus, ir jaunajai kartai, kuri apie Baltijos kelią žino tik iš informacinių šaltinių, istorijos pamokų ar tėvų ir senelių pasakojimų. Išsamus ir informatyvus pranešimas dažną nukėlė į tolimą praeitį ar tos dienos prisiminimus.

Baltijos kelias buvo didžiausia taiki demonstracija istorijoje, kuri tęsėsi 600 km ir kurioje dalyvavo apie 2 mln. žmonių. Kiekvienais metais Lietuva pamini šią datą ypatingais renginiais. Deja, reikia pasakyti, kad Prienams ir prieniečiams tai tampa nebeaktualu. Abejingumą sunku pateisinti vasaros atostogomis. Iškilmingame minėjime dalyvavo vos keletas rajono savivaldybės ir tarybos atstovų, todėl nenuostabu buvo išgirsti seno prieniečio pasvarstymus po renginio: „O kur valdžios, partijų vadai ir atstovai? Kur tarybos nariai? Man gėda buvo už mūsų žmones prieš tuos, kurie organizavo renginį, kurie skaitė pranešimą ir dovanojo koncertą“.

Vis dėlto tie, kurie atvyko į Juodojo kaspino dienos ir Baltijos kelio 24-ųjų metinių minėjimą, nenusivylė. Dar daugiau – liko sužavėti roko grupių DIKVAŠ ir „Akmeniniai šunys“, kurių ištakos Prienuose, koncerto.

Roko muzika neatsiejama nuo sovietinės sistemos žlugimo laikotarpio. Tai buvo tos kartos jaunimo maištas, bandymas šokiruojančiai išreikšti jaunatvišką maksimalizmą, apginti savo idealus ir vertybes. Net tris roko grupes įkūręs prienietis Mantas Klimas anaiptol neatrodo maištingas jaunas vyras. Jis Kauno Vytauto Didžiojo universitete studijavo katalikų teologiją. Tame pačiame universitete filosofijos studijas baigė ir Jurijus Sogačiovas. Kartu su prieniečiais groja kauniečiai, dramos teatro muzikantai. Koncerte Prienuose skambėjo savo kūrybos ir populiarios legendinės grupės „The Beatles“ dainos. Pasibaigus koncertui prieniečiai spaudė rankas ir dėkojo atlikėjams už puikias dainas, dovanotą gerą nuotaiką.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close