Ar tėvai išmainys vaikus į alkoholį?

Daugelio savivaldybių socialiniams darbuotojams rūpesčių kelia šeimos, kuriose tėvai piktnaudžiauja alkoholiu. Birštono savivaldybės administracijos socialinės apsaugos ir vaiko teisių skyriaus darbuotojams ypač rūpi šešetą vaikų auginanti šeimyna. Kai abu tėvai girtauja, mažuosius tenka patalpinti į Prienų ligoninės vaikų skyrių.

Praėjusių metų pabaigoje gavę informaciją, kad šioje šeimoje girtuokliaujama, nuvykę Birštono savivaldybės administracijos socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos darbuotojai rado motiną ir tėvą neblaivius. Girtas buvo ir vyriausias moters sūnus. Mažiausi vaikai buvo paimti ir išvežti į Prienų ligoninę. Gimdytojai dievagojosi, kad tai daugiau nepasikartos. Vaikai buvo sugrąžinti kitą dieną. Už šį atvejį vasario mėnesį teismas skyrė administracinę  baudą už vaikų nepriežiūrą.

Rugpjūčio 13 dieną vėl buvo gautas pranešimas, kad tėvai girti. Į kaimą nuvyko policijos pareigūnai ir socialinės apsaugos ir vaiko teisių darbuotojai. Į alkotesterį vyriškis įpūtė 2,98, moteris – 2,57, o šešiolikametis jos sūnus – 2,5 promilės.

Birštono savivaldybės socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjo Antano Grušelionio teigimu, buvo akivaizdu, jog tokios būklės tėvai negali pasirūpinti vaikais. Nenorėdami sukelti vaikams streso, socialiniai darbuotojai iškvietė vyriausiąją moters dukrą, kuri yra suaugusi ir gyvena atskirai, kad pasirūpintų jaunesniaisiais. Ir vyras, ir moteris aiškinosi, kad buvo talkoje pas kaimynus, o tie atsilygino sidru. Tačiau gali būti, kad išgertuvės sutampa su pašalpų gavimu. Paklausus apie pinigus, tėvai aiškino, kad gavę pašalpas pirmiausia apmokėjo skolas, kurių susikaupė apvali sumelė.

Ne paslaptis, kad šie žmonės ne tik nesugeba susiskaičiuoti ir paskirstyti pinigėlius taip, kad užtektų šeimai prasimaitinti, bet sugeba pasiimti ir taip plačiai reklamuojamų „greitųjų kreditų“.

Rugpjūčio 14 dieną vėl buvo apsilankyta šioje šeimoje pasižiūrėti, kaip tėvai sureagavo į praėjusios dienos įvykius, ar padarė išvadas. Matyt, per daug buvo išgerta alkoholio, kad galėtų mąstyti blaiviai. Iš džiaugsmo, kad vaikų neišsivežė, o pakvietė jiems prižiūrėti dukrą, scenarijus buvo pakartotas. Šį kartą tėvo girtumas buvo dar didesnis – 3,8, o motinos – 1,67 promilės.

Pareigūnai motinai surašė protokolą dėl vaikų nepriežiūros, o šešiolikmečiui jos sūnui skirta 15 litų bauda už alkoholio gėrimą namuose.

– Penki vaikai (vyriausiajam netrukus bus 14 metų, mergaitei netrukus sukaks 10, jaunesniesiems yra 4 ir 2 metai, o mažiausiai mergytei dar tik 8 mėnesiai) buvo išvežti į Prienų ligoninę. Šį kartą žadėjome tėvams negrąžinti vaikų ilgesnį laiką, kol padarys atitinkamas išvadas. Tačiau buvo gaila vyresnių vaikų, kurie dėl to labai išgyveno. Vyresnysis berniukas ir mergaitė sportuoja, tad reikėjo sudaryti sąlygas nenutraukti užsiėmimų. Geru žodžiu galima paminėti trenerius Juozaičius, kurie pasirūpino, kad vaikai lankytų treniruotes. Vaikus sugrąžinome po 5 dienų, gavę tėvų pažadą, kad 10 dienų nevartos alkoholio, o po to važiuos į Kauno priklausomybės ligų centrą, kur užsikoduos nuo gėrimo, – pasakojo Birštono savivaldybės administracijos socialinės apsaugos ir vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas A. Grušelionis.

Kaip patvirtino vedėjas, tai buvo paskutinis kartas. Jeigu dar pasikartos panašus atvejis, paėmus vaikus bus pateiktas ieškinys teismui dėl tėvo valdžios ribojimo.

Gaila vaikų, kurių tėvai prageria jiems išlaikyti skirtus pinigėlius, nesirūpina, kaip sudaryti geresnes sąlygas gyventi ir mokytis. Artėja Rugsėjo pirmoji, nauji mokslo metai. Šioje šeimoje auga protingi ir gabūs vaikai, tačiau jų tėvai prageria ne tik savo, bet ir jų gyvenimą. Kas nusvers, kai ant svarstyklių padėtas vaikų gyvenimas ir alkoholis?

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close