Antradienį Fukušimoje, Dai-Ichi atominėje elektrinėje, vėl suskambo pavojaus signalas. Į Ramųjį vandenyną ištekėjo apie 300 tonų ypač radioaktyvaus vandens. Pakilus radiacijos lygiui atominėje elektrinėje, suveikė net keli aukštos radiacijos lygio matuokliai. O viena iš avialinijų pranešė nutraukianti skrydžius į Fukušimą.

1971 m. kovo 26 d. pradėjusi darbą, o 2011 m. kovo 11 d. po žemės drebėjimo ir cunamio patyrusi rimtą avariją, Japonijoje, Fukušimos prefektūroje, esanti Dai-Ichi atominė elektrinė yra laikoma antrąja daugiausia žalos padariusia elektrine po Černobilio atominės elektrinės avarijos 1986 m. Pragaištinga avarija, kurios metu į aplinką buvo paleista daug aplinkai kenksmingos radiacijos, vis dar nestabilizuota. Avarijos metu į Ramųjį vandenyną nutekėjo milžiniški kiekiai radioaktyvaus vandens, kurio buvo aušinami reaktoriai. Vėliau radioaktyvus vanduo pradėtas rinkti į šimtus papildomų vandens saugojimo rezervuarų. Vienas iš jų, kaip paaiškėjo antradienį, į vandenyną išleido sukauptas 300 tonų radioaktyvaus vandens. Trečiadienį elektrinėje paskelbus 3 lygio (didžiausias – 7 lygis – buvo paskelbtas Černobilio avarijos metu bei tos pačios Fukušimos avarijos metu) pavojaus signalą, TEPCO (Tokijo elektros energijos kompanija) iš karto į Dai-Ichi išsiuntė papildomas pajėgas. Darbininkai ketvirtadienį jau buvo patikrinę 300 kitų vandens talpyklų ir iš pažeistos talpyklos į jas perpumpavo likusį vandenį.

300 tonų vandens, patekusio į vandenyną, radioaktyvumas viršijo 80 mln. bekerelių viename litre. Skylant nestabiliems branduoliams išspinduliuojama jonizuojančioji spinduliuotė – radiacija. Vienas bekerelis parodo, kad per vieną sekundę suskilo vienas nestabilus branduolys. Normali radiacijos spinduliuotė yra 150 bekerelių viename litre. Į vandenyną pateko pusę milijono kartų normalų radiacijos kiekį viršijančio vandens. O aplink pažeistą talpyklą susidariusioje vandens baloje, TEPCO skaičiavimais, vandens radiacijos lygis, skaičiuojant milisivertais, siekia 100 milisivertų per valandą, kuomet galima norma žmogui yra 1 milisivertas per metus.

Negana to, prieš mėnesį TEPCO taip pat pripažino, kad aplink reaktorių esantis ypač radioaktyvus vanduo taip pat nuolat per gruntą patenka į vandenyną.

Vandenyne nuolat tikrinant vandenį randama cezio-137, kuris išlieka ypač aktyvus 30 metų, o gan dažnai ir cezio-134, kuris sukelia vėžinius susirgimus, o jo pavojingas aktyvumas išlieka 2 metus.

Šįkart suveikus signalizacijai paaiškėjo, kad du elektrinės darbuotojai patyrė pavojingą radiacijos spinduliuotę, nors oficialiais duomenimis, juos apžiūrėjus pažeidimų nerasta, ir jie išleisti į namus. O Azijos oro linijos (Asiana Airlines), vienos didžiausių Pietų Korėjos oro linijų, pranešė dėl TEPCO patiriamų sunkumų  likviduojant atominės elektrinės avarijos padarinius ir radiacijos grėsmės nuo spalio mėn. nutraukiančios skrydžius į Fukušimą.

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close