Jaunimas poilsį keičia į darbą

Nors nedarbas Lietuvoje – viena opiausių problemų, dažnas Prienų jaunuolis šią vasarą sėkmingai darbuojasi. Kodėl jaunimas poilsį keičia į darbą ir kokios perspektyvos jaunam žmogui įsidarbinti Prienuose? Ar negaila jiems paaukotų vasaros atostogų? Apie tai kalbuosi su keliais mokyklinio amžiaus dirbančiais prieniečiais.

Būsima dvyliktokė Aušra dirbo picerijoje. Paklausta, ar negaila vasarą išmainyti į darbą, mergina purtė galvą: „Juk dar daug vasarų prieš akis! O darbas man patiko, būčiau norėjusi padirbėti dar ilgiau“. Merginai apmaudu, kad Prienuose jaunimui įsidarbinti taip sunku. Anot jos, pelningą darbą gauti nėra galimybės ir vienintelis darbdavių siūlomas variantas – skinti braškes. Deja, po tokio darbo tampi panašesnis į susikūprinusį senelį nei į atostogaujantį vaiką.

Eglė, rugsėjį taip pat tapsianti abituriente, sakė, jog dirbti nusprendė, nes nori užsidirbtų pinigų, įgyti patirties, kuri vėliau bus naudinga. Paaukotų vasaros dienų merginai ne itin gaila, mat grįžusi po darbo dar spėja ir su draugais pabūti, ir į kaimą nulėkti… Eglė sakė, kad įsidarbinti buvo nelengva, jei ne pažįstamų žmonių rekomendacijos, kažin ar būtų pavykę: „Darbdaviai bijo patikėti net ir paprasčiausias užduotis nepatyrusiems jaunuoliams“. Mergina jau galvoja apie karjeros perspektyvas baigus mokslus, todėl padėtis Lietuvoje ją šiek tiek neramina: „Absurdiška, kai darbdaviai iš ką tik universitetus baigusių jaunuolių tikisi darbo patirties. Absolventai atsiduria beviltiškoje padėtyje nerasdami tokių darbdavių, kurie ne reikalautų darbo patirties, o ją suteiktų“.

Mindaugas darbo rinkoje jau ne naujokas. Prieš ketverius metus pradėjęs vasaromis uždarbiauti, gaudavo tik įmonės kiemą pašluoti ar ką nors padažyti. Palaipsniui įgijo daugiau pasitikėjimo iš darbdavių ir dabar dirba šaltkalvio padėjėju:  gamina įvairias smulkias detales, metalinius sietus, erkiagaudžius ir kitus bitininkystės reikmenis. Mindaugas sako, kad darbas sunkus, bet kai į rankas paimi savo sąžiningai uždirbtus pinigus, apima labai malonus jausmas, nelieka nuovargio. Pinigai ir buvo motyvacija pradėti dirbti: „Reikia pinigų vasarai, mokslams, savo reikmėms. Kai pats užsidirbi, labiau vertini, nes žinai, kiek prakaito teko išlieti, kad piniginė papilnėtų“. Vaikinas įsitikinęs, kad tiek suaugusiam žmogui, tiek jaunuoliui darbą rasti įmanoma. Mindaugo patarimas – negalvok, kad darbdaviai tavęs laukia išskėstomis rankomis,  netingėk paieškoti, pavaikščioti, įrodyk, kad turi pakankamai noro ir darbas tavo.

Prienietės Gabrielės namais šią vasarą tapo Nyhamnslage. Tai – miestelis Švedijoje, kur, kaip sako Gabrielė, „Laukiami visi, norintys dirbti, nesvarbu, kokio amžiaus jie būtų“. Pati Gabrielė dirbti nusprendė, nes nori pasisemti patirties ir, žinoma, užsidirbti pinigų. Paprašyta papasakoti apie savo darbą bei skirtumus tarp Lietuvos ir Švedijos jaunimo darbo perspektyvų, Gabrielė sakė: „Paaukotų vasaros dienų tikrai negaila, nes  žinau dėl ko dirbu. Lietuvoje jaunimui įsidarbinti sunku, bent jau kiek žinau iš patirties, tačiau čia Švedijoje priima išskėstomis rankomis, moka tikrai ne minimaliai, gerbia kaip suaugusius ir turinčius patirties. Darbo duoda įvairaus: dažyti namus, tvoras ar sutvarkyti patalpas. Dirbti gali kiek nori, nes užmokestis yra valandinis, todėl reikia tik surašyti kiek valandų dirbai – laisvas grafikas. O aš dirbu 7 valandas per dieną, nuo 8 iki 16 val. ir turiu valandos pietų pertrauką. Atvažiavus į Švediją, dirbti manęs niekas nevertė – pati norėjau ir visai neliūdėsiu, net jeigu vasarą ir negalėsiu tiek daug laiko skirti poilsiui kaip buvau įpratusi“.

  Ieva Makštutytė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close