Atverkime meilės duris į vaikų širdis

Laikinoji globa – lyg tiltas, kuriuo pervesti vaikai vėliau galės tvirtesniais žingsneliais keliauti per gyvenimą. Globėjai suteikia vaikams ne tik pirmąsias būties pamokas, bet ir įdeda į jų širdis krislą pasitikėjimo bei žinių, kad jie yra reikalingi.

Svarbiausių vaiko poreikių tenkinimas remiasi jo pagrindinėmis teisėmis – teise išgyventi, vystytis, būti saugiam, išklausytam ir gerbiamam. Teisės – tai, ko žmogui reikia, kad būtų žmogus.Globa yra pripažinimas, kad didžiausia meilė, kurią gali duoti kitam žmogui, yra ugdymas, perdavimas savo gyvenimo patirties.

Įsivaizduokime gyvenimą kaip namą. Praeitis yra pamatai, dabartis – vieta, kurioje gyvename, o ateitis – tai stogas, kuris laikysis tvirtai ir apsaugos mus nuo šiauraus vėjo ir negandų. Kalbėdami apie vaiką galime vadovautis tuo pačiu namo principu. Mes turime padėti vaikui statyti tvirtus pamatus ir kurti aplinką, kurioje jis dabar gyvena, kad suaugęs galėtų be baimės savarankiškai kibti į gyvenimą ir kaip paukštis, pakėlęs tvirtus sparnus, išskristi iš mūsų jam sukurto saugaus lizdo.

Kiekvienas nesunkiai galime įsivaizduoti vaiką, žvelgiantį į mus ir prašantį „Priglausk mane“, tačiau ne kiekvienas iš mūsų išdrįsta ištiesti rankas ir apkabinti vaiką, kuriam reikalingas suaugusiųjų palaikymas ir parama.

2011 m. duomenimis iš viso Lietuvoje gyvena 10 813 tėvų globos netekusių vaikų, iš kurių 4119 auga vaikų globos institucijose, 6329 vaikai globojami šeimose ir 365 vaikai – šeimynose. Birštono savivaldybėje šiuo metu nėra vaikų, gyvenančių vaikų globos namuose ir tik 2 vaikai globojami giminaičių šeimose.

Norisi visus, kurie neabejingi tėvų globos netekusių vaikų likimams, paraginti apsvarstyti galimybę priimti į savo namus tokį vaiką ir padėti jam užaugti pilnaverčiu ir doru žmogumi.

Pasirengti naujam globėjo vaidmeniui padeda jau penkerius metus Lietuvoje veikianti vieninga globėjų ir įtėvių rengimo programa GIMK (globėjų, įtėvių mokymai, konsultavimas). Pasirengimo  vaiko globai procesas trunka iki pusės metų. Šis laikas yra skirtas ne tik dalyvauti užsiėmimuose, kurių yra dešimt, bet ir geriau pažinti save, savo stipriąsias puses bei poreikius.

Augindami vaikus, patiriame ne tik rūpesčių, bet ir labai daug džiaugsmo. Esame laimingi, kai vaikas auga sveikas, kai jam gerai sekasi, kai jis apsikabina, prisiglaudžia. Augindami vaikus, įprasminame savo gyvenimą, nesijaučiame vieniši. Globojami vaikai, kai jie išsigydo savo nuoskaudas,  atgauna pasitikėjimą suaugusiais žmonėmis ir pasijunta mylimi, atiduoda visą savo meilę žmonėms, suteikusiems galimybę patirti, ką reiškia gyventi mylinčioje ir rūpestingoje šeimoje.

Tapus globėjais, labai svarbu neužsisklęsti savo šeimoje, bendradarbiauti su specialistais, dalintis vaiko globos patirtimi. Tik dalijantis  net ir mažomis problemomis, abejonėmis ar nuogąstavimais, galima išvengti didelių sunkumų, dėl kurių nusiviliama savo gebėjimais arba prarandamas noras auginti vaiką.

Jau baigėsi mokslo metai. Daugelis vaikų, gyvenančių vaikų globos namuose, vasarą praleis pas gimines ir artimuosius, tačiau daug vaikų neturi pas ką nuvažiuoti vasarą. Prašytume, esant galimybei ir norui padėti vaikui, pasiimti iš globos namų į savo šeimą vaiką ir laikinai jį pagloboti.

Kviečiame visus jau apsisprendusius globoti vaikus, dar svarstančius ar norinčius sužinoti apie vaikų globą ir įvaikinimą kreiptis į Birštono savivaldybės Socialinės paramos ir vaiko teisių apsaugos skyrių adresu Jaunimo g. 2, Birštone (tel. (8 319) 62 019), į Kauno Psichologinės paramos ir konsultavimo centrą adresu K. Petrausko g. 19a, Kaune (tel. 8 674 28403), arba į savo gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyrius.

 

Birštono savivaldybės administracijos

 Socialinės paramos  ir vaiko teisių apsaugos skyriaus

vyr. specialistė  Romualda Barštienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close