Įsibėgėjusi vasara džiugina atostogautojus. O mokiniams, kurie pasinaudojo galimybe dalyvauti vasaros kultūrinėse-edukacinėse stovyklose, ypač pasisekė. Jiems neteko nuobodžiauti. Stovyklose patirta daug džiaugsmo, sutikta naujų draugų, išmokta ne viena gyvenimo pamoka.

Neseniai Prienų rajono meno ir muzikos mokyklų mokiniai dalyvavo kultūrinėje-meninėje stovykloje Jiezne, o štai liepos 16-19 dienomis unikaliame Šilavoto krašto gamtos kampelyje stovyklavo Šilavoto seniūnijos ir kitų rajono vietų vaikai.

Pirmadienio rytą apie 20 penktokų-devintokų atvyko į „Davatkyną“ – edukacinę stovyklą „Atgal į praeitį“. Iki pietų jie užsiėmė įkurtuvių rūpesčiais: statė palapines, susipažino su aplinka ir vieni su kitais.

Visas keturias dienas stovyklautojai dalyvavo aktyvaus užimtumo programoje. Pirmosios dienos popietę, pasiskirstę į grupeles, vieni mokėsi vilnos vėlimo, kiti išvyko į apžvalginę ekskursiją po „Davatkyną“ ir Šilavotą. Vilnos vėlimo užsiėmimus vaikams vedė Prienų krašto muziejaus Veiverių krašto istorijos atminties muziejaus muziejininkė Jovita Každailienė, o su „Davatkyno“ ir Šilavoto istorija bei įdomiausiomis vietomis supažindino „Davatkyno“ prižiūrėtoja Danguolė Lincevičienė ir buvusi muziejininkė, Šilavoto pagrindinės mokyklos mokytoja lituanistė Virginija Maščinskienė.

Kitas tris dienas vaikai mokėsi vytelių pynimo, žvakių liejimo, karpinių meno, audimo ir keramikos paslapčių, susipažino su vaistingaisiais augalais. Taigi nuobodžiauti nebuvo kada. Po dienos užsiėmimų vykdavo vakaronės prie laužo, filmukų peržiūros, o vieną vakarą pas stovyklautojus užklydo iš Šilavoto krašto kilęs eigulys – medinčius Petras Dabrišius, garsėjantis kaip Lietuvos šamanas. Savo šamanišką galią jis pademonstravo ugnies garbinimo ritualu, kuriame dalyvavo visi stovyklautojai. Įspūdžiai išties nepamirštami.

Edukacinę stovyklą „Atgal į praeitį“ organizavo Prienų krašto muziejus. Projekto ir šios stovyklos vadovė – muziejaus vyr. fondų saugotoja Ernesta Juodsnukytė. Įvairių liaudies amatų ir tautodailės darbų vaikus mokė visas būrys žmonių: vytelių pynimo – Emilija Petrauskaitė ir Vida Rušėnienė, audimo, karpinių – Prienų krašto muziejaus darbuotoja Marija Šniokienė ir dailininkė Irutė Seselskienė, keramikos ir žvakių liejimo – Ernesta Juodsnukytė, vaistingųjų augalų paslaptis atskleidė žolininkė Rita Balsevičiūtė.

Laikas stovykloje prabėgo greitai, teko vėl iš praeities sugrįžti į dabartį. Jaunieji stovyklautojai pabiro į namus ne tik šauniai laiką praleidę, pailsėję, bet ir susiradę naujų draugų, pasisėmę žinių, sužinoję daug paslapčių.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close