Paukščių takas – vasaros naktinio dangaus karalius. Tai jis praplečia mūsų regėjimo lauką iki bekraščių Visatos gelmių. Tai jis mus užburia, savo didybę ir grožiu. Vasara – puikiausia proga, pamatyti ryškiausius gilaus dangaus objektus (GDO).

Ilgėdamos naktys ir įsibėgėjanti vasara, į nakties dangų pro truputį gražina išsibėgiojusias planetas. Tuoj pat po vidurnakčio, pietiniame danguje, šalia švytinčios Mėnulio pilnaties savo kelią pradeda ir Plutonas, kuris, deja, dėl to pačio mėnulio švytėjimo, bus sunkiai įžiūrimas ir su profesionaliais teleskopais. Vakaruose, prie pat horizonto, vis dar karaliaus Saturnas. Rytuose, tuoj pat po vidurnakčio pakils Uranas, ir tuoj pat paskui save atsives Neptūną – mėlynąją Saulės sistemos planetą. Šios planetos keliaus per dangų iki pat vidurdienio, o brėkštant, rytuose, į dangų sugrįš Jupiteris su Venera.

Tačiau labiausiai dėmesį, turbūt, naktiniame danguje patrauks Paukščių tako „keliauninkai“. Spalvingiausi ir gražiausi  – ūkai – pasirodys taip pat pietiniame danguje, dešiniau ir aukščiau nuo Mėnulio. Tai visas Mesjė katalogo elitas – Lagūnos (M8), Erelio (M16), Omegos (M17), Mažasis ūkas (M20) , o šalia jų ir kiti ryškiausi spiečiai. Norint pamatyti visą jų grožį, teks pasitelkti teleskopus, o jų neturintiems – nereikėtų nukabinti nosių – dar dešiniau, žemiau Kasiopėjos – žėrės plika akimi matoma Andromedos galaktika.

 

Mantvydas Prekevičius

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close