Stalo tenisas, kuris mus puošia ir džiugina (GALERIJA)

Šiais skambiais žodžiais liepos 6-ąją Prienų pramogų ir sporto arenoje buvo sutikti jau antrąjį kartą vykusio Tarptautinio stalo teniso turnyro dalyviai. Dvi dienas trukusiame turnyre, kurį organizavo Kauno stalo tenisininkų asociacija „Vienuolika“ ir Prienų rajono savivaldybė, dalyvavo 160 stalo tenisininkų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos.

Tarp rekordinio skaičiaus dalyvių – daugkartiniai Lietuvos stalo teniso čempionai Algis Majorovas ir Gintautas Juchna, daugkartinis Baltarusijos čempionas Sergejus Kurilčikas, Pasaulio veteranų čempionato prizininkas Georgijus Rubinšteinas, Lietuvos čempionai Kęstutis Žeimys, Vladas Martinkus, Audrius Kačerauskas.

Turnyro atidarymo metu nuskambėjo Lietuvos valstybės himnas. Prienų krepšinio klubo „Prienai“ šokėjos nustebino susirinkusiuosius ne tik savo grožiu, bet ir puikiais šokiais. Sportininkus pasveikino pagrindinis turnyro organizatorius STA „Vienuolika“ prezidentas Ramūnas Vosgirdas, Prienų rajono savivaldybės  administracijos direktorius ir stalo teniso entuziastas Algis Marcinkevičius. Abu kalbėjusieji – Prienų krašto žmonės, čia gimę ir augę. Pasidžiaugdami, kad stalo tenisas pagaliau išniro iš mažų, ankštų salių ir antrus metus atkeliauja į modernią Prienų sporto areną, sukviesdamas vis daugiau dalyvių, jie palinkėjo visiems geros nuotaikos, sportinės dvasios ir labai gerų emocijų.

Prienų rajono savivaldybė įsteigė apdovanojimus jauniausiam ir vyriausiam turnyro dalyviams. Jie atiteko trylikamečiui Karoliui Pundinui ir 75-erių Anatolijui Paškevičiui. Apdovanojimus įteikė administracijos direktorius A. Marcinkevičius ir kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis. Dar keli  Savivaldybės padėkos raštai buvo skirti turnyro organizatoriams: STA „Vienuolika“ prezidentui R. Vosgirdui, varžybų vyr. teisėjui Mariui Juodiškai ir keletui klubo narių iš Kauno bei šiam klubui priklausančiam Prienų stalo teniso entuziastui, kurio pastangomis stalo tenisas prisikėlė mūsų mieste, Linui Žilevičiui.

 

Varžybose dalyvavo ir Prienų atstovai

Varžybos vyko prie 20 stalų, OPEN (atvirose) moterų bei vyrų grupėse, kur rungtyniavo pajėgiausi stalo tenisininkai 40-49 metų, 50-59 metų, 60 ir vyresnių grupėse. Atviroje grupėje jėgas išbandė ir kai kurie vyresni stalo tenisininkai. Vyko ir dvejetų turnyras.

Prienams šiame turnyre atstovavo Renatas Preikša, Audronė Šidiškienė, Algis Marcinkevičius, prizines vietas užėmę Bernardas Žukas ir Raimonda Sakalavičienė.

Stipriausioje vyrų OPEN grupėje turnyro nugalėtoju tapo Lietuvos čempiono titulą turintis K. Žeimys iš Kybartų, finale nugalėjęs I. Navicką iš Kauno. Bronzos medalius iškovojo G. Juchna (Vilnius) ir P. Gūra (Panevėžys). Paguodos turnyre I  vietą laimėjo R. Povilaitis (Kelmė), II vietą – A. Genzuras (Vilnius), III vietą – E. Vaičiūnas (Vilnius) ir A. Kačerauskas (Vilnius).

Moterų OPEN grupėje čempione tapo Pabaltijo čempionės titulą turinti  A. Gecevičiūtė (Klaipėdos r.), finale nugalėjusi Lietuvos moterų čempionato trečiosios  vietos laimėtoją V. Venskutę (Kaunas). Trečiąją vietą iškovojo A. Petrauskienė (Klaipėda) bei S. Dubrovienė (Klaipėda). Paguodos turnyre I vietą laimėjo A. Liutvinienė (Vilnius), II vietą – O. Sipina (Rusija), III vietąR. Sakalauskienė (Birštonas), R. Ryliškė (Vilnius).

Dvejetų turnyro nugalėtojais tapo K. Žeimys ir V. Rybakas, finale nugalėję  G. Rubinšteino (Rusija) ir S. Kurilčiko (Baltarusija) stalo tenisininkų porą. Bronzos medaliais pasipuošė mišri sportininkų pora: A. Gecevičiūtė (Klaipėdos r.) bei A. Majorovas (Vilnius) ir vilniečiai G. Juchna bei A. Kačerauskas.

Vyrų 40-49 grupėje I vieta atiteko – Kurilčikui (Baltarusija), II vieta – G. Rubinšteinui (Rusija), III vieta – V.Stankevičiui (Kaunas), D. Leščinskui  (Vilnius). Paguodos turnyre I vietą laimėjo A. Horakas (Estija), II vietą – R. Simonaitis (Kaunas), III vietą – V. Čepkauskas (Kaunas), R. Povilauskas (Kaunas).

Vyrų 50-59 grupėje I vietą laimėjo I. Marukas (Vilnius), II vietą – A. Majorovas (Vilnius), III vietą – L. Tertičnis (Ukraina), V. Obuchovas (Vilnius). Paguodos turnyre I vietą laimėjo B. Kišūnas (Panevėžys), II vietą – V. Dobrovolskas (Kaunas), III vietą – J. Vigraitis (Lazdijai), R. Strigo (Vilnius).

Vyrų 60+ grupėje I vieta – P. Bagužis (Panevėžys), II vieta – G. Senhovas (Latvija), III vieta – J. Piekautas (Šilutė), S. Ivanovas (Jonava). Paguodos turnyre I vieta – B. Žukas (Prienai), II vieta – V. Stankus (Kaunas), III vieta – A. Paškevičius (Vilnius), K. Ramanauskas (Mažeikiai).

Varžybų nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti taurėmis, medaliais, piniginiais prizais ir rėmėjų dovanomis. Turnyrą parėmė bendrovė „Birštono mineraliniai vandenys“, kelionių organizatorius „Eura“, mobiliojo ryšio operatorius „Teledema“, „Maistas sportui“, elektros ūkio priežiūros centras „Geteks“ ir Prienų sporto ir pramogų arena.

 

Turnyras paliko svečiams pačius geriausius prisiminimus

 

Pasibaigus turnyrui jaunųjų Prienų stalo tenisininkų vadovo ir vieno iš turnyro organizatorių Lino Žilevičiaus paklausėme, kaip jis vertina praėjusias varžybas ir kokius įspūdžius išsivežė svečiai.

Kadangi tarptautinis turnyras vyksta jau antrą kartą, buvo išvengta daug klaidų. Stalo tenisininkų asociacija „Vienuolika“, kuri buvo pagrindinė turnyro organizatorė, turnyrą vertina kaip labai sėkmingą, nes iš dalyvių girdėjome ir tebegirdime tik gerus atsiliepimus. Mano nuomone, tai pavykęs turnyras. Į jį buvo sukviesti patys pajėgiausi Lietuvos sportininkai – buvę ir esami čempionai, kuriuos būna labai sunku prisikviesti dėl didelio jų užimtumo (stovyklos, varžybos). Girdime tik gerus žodžius ir jaučiame, kad jie nuoširdūs. Ukrainos treneris su žmona atsivežė tris jaunus auklėtinius pasižiūrėti, kaip vyksta turnyrai Lietuvoje. Pamatę, kokios yra sudarytos sąlygos ir kaip šiltai juos priėmėme, teigė to nesitikėję ir prižadėjo, kad kitąmet atvažiuos su didesniu būriu sportininkų. Mes džiaugiamės, kad dalyviai, ypač iš užsienio, kuriems reikėjo mūsų krašte praleisti abi dienas, buvo sužavėti tiek varžybų, tiek gyvenimo sąlygų ir, žinoma, mūsų gamtos, kurioje jie praleido laisvalaikį.

Ar nebuvo sudėtinga apgyvendinti tokį didelį būrį dalyvių?  

Dauguma jų, Birštono klebono rūpesčiu, buvo apnakvydinti kurorte, kiti gyveno „Sofijos“ rezidencijoje. Daliai sportininkų suteikė nakvynę Prienų globos namai. Labai norėčiau padėkoti Prienų „Žiburio“ gimnazijos direktorei, leidusiai sportininkams apsistoti gimnazijos bendrabutyje, kur tikrai buvo suteiktos labai švarios ir puikios patalpos.

Kokia buvo laisvalaikio programa?

Dalis turnyro dalyvių vaišinosi Birštono „Nemuno vingyje“, kurį supa nuostabi gamta, kiti laisvalaikį planavo pagal savo norus ir poreikius. Rusai suvažiavo su šeimomis. Jų žmonos naudojosi kurorto paslaugomis, o vyrai žaidė tenisą. Daug rusų negalėjo atvykti dėl didelių biurokratinių kliūčių gaunant vizą. Tai didelė problema Lietuvoje, nes, kaip jie sakė, į Vokietiją yra lengviau gauti vizą negu į Lietuvą.

Tarp teisėjų matėme daug vienodais marškinėliais vilkinčių jūsų auklėtinių. Kokį įspūdį jiems paliko turnyras?

Prie stalų teisėjavo Prienų KKSC stalo teniso būrelio vaikai ir du iš Birštono sporto centro, kuriuos pakviečiau padėti, nes reikėjo 20 teisėjų – tiek, kiek buvo stalų. Vyriausiasis teisėjas Marius Juodiška įsteigė vieną rėmėjų skirtą prizą – mobilųjį telefoną, kuris burtų keliu atiteko birštoniečiui. Vaikams tai buvo neįkainojama patirtis. Galėjo pamatyti Lietuvos stalo teniso žvaigždes, stebėti, kaip jie žaidžia. Jie stebėjo, kaip sportininkai elgiasi po varžybų. Po dviejų dienų nuovargis, žinoma, buvo milžiniškas, bet malonus, nes tai stalo tenisas, kuris mus puošia ir džiugina! Organizuoti tokio masto varžybas ir viską suderinti iki smulkmenų – didžiulė atsakomybė, bet su visais sunkumais komanda susitvarkė. Visus dalyvius ypač nustebino Prienų krepšinio klubo šokėjos, paruošusios stalo teniso turnyrui specialius numerius. Aš taip pat esu labai dėkingas, kad merginos maloniai sutiko pasirodyti. Labai sunku yra rasti šokėjų ar dainininkų, kurie aukotų savo laiką ir sutiktų atvykti dėl vieno ar dviejų numerių.

Baigdamas treneris prasitarė, kad organizuojant ne tik tarptautinio masto, bet ir visas varžybas, problemų būna daug ir įvairių, tačiau apie jas nesinori kalbėti. Svarbiausia, pasak L. Žilevičiaus, kad Prienuose organizuotas turnyras paliko didelį įspūdį tiek lietuviams sportininkams, tiek svečiams. Teko skaityti atsiliepimus, komentarus internetinėse svetainėse ir „Facebook‘e“. Ten rašoma, jog kitiems reikia iš Prienų pasimokyti organizuoti tokio masto varžybas.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close