Tiltai iš makaronų – atlaiko kone pusšimčio kilogramų apkrovą 

Gegužės 18 d. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VILNIUS TECH) vyko dešimtasis „Makaronų tiltai 2023“ čempionatas. Jo metu buvo statomi tiltai iš makaronų ir aiškinamasi, kuris iš jų atlaikys didžiausią apkrovą.  

Kaip teigia vienas iš renginio organizatorių, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) novatorius, Inovatyviųjų statybinių konstrukcijų laboratorijos vyriausiasis mokslo darbuotojas doc. dr. Arvydas Rimkus, pirmieji renginiai, prieš dešimtmetį, buvo skirti tik studentams. Iš pradžių tiltus iš makaronų statydavo ir čempionatuose dalyvaudavo tik VILNIUS TECH studentai. Vėliau dalyvių gretas papildė ir studentai iš kitų Lietuvoje veikiančių universitetų, tad renginys tapo Lietuvos čempionatu. Pastaraisiais metais su studentais varžosi ir moksleivių komandos iš įvairių Lietuvos mokyklų. 

„Visiems, dalyvaujantiems čempionate, galioja trys pagrindinės taisyklės. Pirmoji – tiltas turi būti pastatytas tik iš makaronų ir klijų, antroji – jis turi perdengti 1 m tarpatramį ir trečioji – tiltas turi būti lengvesnis nei 1 kg. Dar vienas svarbus dalykas – statybai naudoti galima tik makaronus ir bet kokios rūšies klijus. Makaronai gali būti bet kokios formos, įsigyti prekybos centre, o klijų tipas – ir komercinė komandos paslaptis. Čempionatą laimi ta komanda, kurios pastatytas tiltas atlaiko didžiausią apkrovą“, – teigia A. Rimkus.  

Pasak VILNIUS TECH novatoriaus, norint pastatyti tvirtą tiltą iš makaronų, svarbiausia tikslumas ir kruopštumas. Net ir neatliekant jokių skaičiavimų galima pastatyti tiltus, atlaikančius šimtus kilogramų apkrovos. Geriausios komandos pasitelkia ir skaitinį modeliavimą bei atskirų makaronų rūšių mechaninius bandymus. 

„Nors atrodo keistai, maži pastatai, pastatyti iš makaronų, yra panašūs į pilno mastelio statinius iš konstrukcinio plieno. Maketai iš makaronų kartais naudojami net ir seisminiuose pastatų maketų bandymuose. Todėl kartu su žaidybiniu elementu atsiranda ir dalis tikrovės – nuo apkrovos tiltai iš makaronų deformuojasi ir lūžta panašiai, kaip tikro mastelio tiltai iš plieno“, – pasakoja docentas.  

Šiais metais „Makaronų tiltai 2023“ finale dalyvavo 17 komandų iš Vilniaus, Klaipėdos, Šiaulių, Molėtų, Vievio, Vilkijos, Taujėnų, Jurbarko, Troškūnų ir Alytaus. Pasaulio bei Lietuvos makaronų tiltų rekordo nepavyko pagerinti, tačiau komandos pasiekė puikių rezultatų. Pirmąją vietą užėmė komanda iš Vievio gimnazijos „Vievio tiltai“, kurios tiltas atlaikė 275 kg. Vievis garsėja ilgametėmis tiltų iš makaronų statybos tradicijomis. 2019 m. komanda iš Vievio tapo pasaulio tiltų iš makaronų vicečempionė. Komanda „Niutonistai“ iš Taujėnų gimnazijos užėmė antrąją vietą. Jos tiltas atlaikė 101,6 kg apkrovą. Trečioji vieta atiteko VILNIUS TECH studentų komandai „Spagečių būrys“, kurios konstrukcija atlaikė 90,5 kg. 

(Alekso Jauniaus nuotraukos)

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close