Ekonomikos lėtėjimas Baltijos šalių verslo dar neišgąsdino

Vytis Žegužauskas

Nors nemažai kalbama apie ekonomikos lėtėjimą, tačiau kol kas Baltijos šalių verslas vis dar yra nusiteikęs optimistiškai. „Luminor“ banko užsakymu atlikta smulkiųjų ir vidutinių įmonių vadovų apklausa rodo, kad praėjusių metų rezultatus verslas vertina pozityviai, du trečdaliai jų tikisi, kad šiais metais pardavimo apimtys augs arba bus stabilios. Nepaisant pozityvių lūkesčių, pusė apklausos dalyvių pripažįsta taupantys.

Apklausoje prašyta Baltijos šalių smulkiųjų ir vidutinių verslininkų palyginti savo verslo rezultatus 2021 ir 2022 metais. Pozityviai ir neutraliai situaciją vertino truputį daugiau kaip 77 proc. apklausoje dalyvavusių verslo atstovų. Geriausiai nusiteikę buvo estai (45 proc. apklaustųjų nusiteikę pozityviai), santūriausiai – latviai (pozityviai nusiteikusių 37 proc.). Pozityviai nusitiekusių lietuvių apklausoje – 40 proc.

Kol kas verslas stipraus situacijos blogėjimo nejaučia. Į klausimą, kokių pardavimo apimčių tikisi šiais metais, 67 proc. apklausos dalyvių sako, jog tikisi stabiliai išlaikomų apimčių arba augimo. Mažėjimą prognozuoja kiek mažiau nei 17 proc. verslininkų. Didžiausi optimistai čia lietuviai – augimo tikisi net 36 proc., stabiliai išlaikyti pardavimų lygį – 37 proc. lietuvių.

Plano 2023 metais plėsti verslą neatsisakė 30 proc. smulkiųjų ir vidutinių Baltijos šalių verslų, dar neapsisprendė apie penktadalis. Maždaug pusė apklausos dalyvių šiemet verslo plėtros neplanuoja.

„Smulkusis ir vidutinis verslas paprastai anksčiausiai ir skaudžiausiai pajunta pokyčius rinkoje. Tačiau smulkieji verslai taip pat turi galimybes greičiau persiorientuoti, prisitaikyti prie pokyčių, atrasti kitas verslo nišas. Baltijos šalyse kol kas nėra fiksuojama kritinių pasikeitimų, tai leidžia tikėtis, kad artėjantis periodas neturės drastiško poveikio visai verslo aplinkai. Savo ruožtu, bendraudami su verslininkais stengiamės patarti, kaip optimaliai valdyti finansus, kuriuos finansinius sprendimus konkrečiai įmonei geriausiai rinktis, kartu ieškome išeičių iš įvairių situacijų“, – sako „Luminor“ banko Verslo klientų skyriaus vadovas Vytis Žegužauskas.

Nors dominuoja palyginti optimistinės nuotaikos, dauguma verslininkų pripažįsta, jog šiais metais ketina taupyti, mažinti išlaidas. Kad šiemet mažins išlaidas, sako daugiau kaip 51 proc. Baltijos šalių verslininkų. Dėl išlaidų mažinimo kol kas nėra apsisprendę beveik trečdalis, taupyti neketina šiek tiek daugiau nei 15 proc. apklausos dalyvių.

„Luminor“ banko užsakymu bendradarbiaujant su tyrimų agentūra „Norstat“ apklausa buvo atlikta 2023 metų balandžio mėnesio pabaigoje Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, apklausus 750 smulkių ir vidutinių įmonių vadovus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close