Vykstant į pasienio su Rusija ruožą atskirų leidimų nebereikės

Keičiasi, t. y. lengvėja, patekimo į pasienio su Rusija ruožą tvarka. Jei asmuo atvyks į Neringos, Šilutės, Pagėgių, Tauragės, Jurbarko, Šakių ir Vilkaviškio savivaldybių teritorijas, esančias pasienio ruože, VSAT leidimu patekti į jį rūpintis nebereikia. Tai reiškia, kad leidimas patekti į šį pasienio ruožą laikomas išduotu. Tokio leidimo nereikia ir vykstant į Šalčininkų miesto teritoriją, dalis kurios patenka į pasienio ruožą. Tiesa, tvarka norint patekti į pasienio vandenis nesikeičia.

Prieš daugiau kaip dvi savaites Lietuvoje pasibaigus galioti nepaprastajai padėčiai, šalyje ir toliau liko galioti valstybės lygio ekstremalioji situacija dėl masinio užsieniečių antplūdžio.

arp neseniai Seimo priimtų Lietuvos Respublikos valstybės sienos ir jos apsaugos įstatymo naujų nuostatų buvo ir reglamentuojanti patekimą į pasienio ruožą esant tokiai paskelbtai ekstremaliajai situacijai dėl neteisėtos migracijos. Tai aktualu nedidelei daliai asmenų, nes pasienio ruožo gyventojams ir daugeliui kitų kategorijų tvarka patekti į pasienio ruožą nesikeitė.

Buvo įtvirtinta nuostata, kad asmenys tokios ekstremaliosios situacijos dėl masinio užsieniečių antplūdžio metu į pasienio ruožą gali patekti turėdami VSAT išduotą leidimą. Pasienio ruožas yra iki 5 km pločio juosta į Lietuvos teritorijos gilumą nuo valstybės sienos, einančios sausuma, pasienio vandenimis.

Pabrėžtina, kad daugumai asmenų tokių atskirų leidimų nereikia.

Prieš kiek daugiau kaip dvi savaites įsigaliojusioje tvarkoje buvo nustatytos asmenų kategorijos, kurioms netaikomas reikalavimas turėti VSAT leidimą patekti į pasienio ruožą. Nuo gegužės 20 d. šį sąrašą papildo ir dar viena kategorija – leidimo patekti į pasienio ruožą nebereikia vykstant į Neringos, Šilutės, Pagėgių, Tauragės, Jurbarko, Šakių, Vilkaviškio savivaldybių ir Šalčininkų miesto teritorijas, esančias pasienio ruože, išskyrus pasienio vandenis, esančius šiose teritorijose.

VSAT taip pat atkreipia dėmesį, kad be leidimo į pasienio ruožą gali vykti asmenys, turintys leidimus patekti į Valstybės sienos apsaugos zoną, pasienio vandenis ir pasienio juostą.

Pasieniečiai taip pat primena, kad reikalavimas turėti VSAT išduotą leidimą netaikomas asmenims:

– gyvenantiems pasienio ruože ir (ar) esantiems nekilnojamojo turto, kuris yra pasienio ruože, savininkais ar naudotojais;

– dirbantiems ar besimokantiems pasienio ruože;

– vykdantiems ūkinę, komercinę veiklą ar kelių, ryšio linijų ir kitų viešojo intereso objektų priežiūros veiklą pasienio ruože;

– vykstantiems magistraliniais, krašto ar rajoniniais keliais arba geležinkeliais, esančiais pasienio ruože ar kertančiais pasienio ruožą;

– kertantiems valstybės sieną per pasienio kontrolės punktus ar vykstantiems į darbo vietą, esančią pasienio kontrolės punkte;

– vykdantiems valstybės sienos apsaugos objektų ir įrenginių statybą, įrengimą ir (ar) priežiūrą.

Taip pat yra nustatyti atvejai, kai leidimas patekti į pasienio ruožą laikomas išduotu ir juo papildomai rūpintis nereikia šioms grupėms:

– vykstantiems vykdyti valstybės ir savivaldybės institucijų ir įstaigų funkcijas;

– vykstantiems į artimųjų giminaičių laidotuves ir į pamaldas už juos;

– vykstantiems slaugyti ligonį;

– vykstantiems lankyti kapines;

– vykstantiems į pasienio ruožo gyvenvietes paslaugoms teikti ar įsigyti.

Tokie asmenys, ketinantys patekti į pasienio ruožą ar esantys pasienio ruože, patikrinimą atliekančiam pareigūnui turės pateikti teisėtą buvimą ar patekimą į pasienio ruožą įrodančius dokumentus.

Maža to, numatyti ir keli atvejai, kai leidimus galima gauti ir žemiau paminėtais būdais.

Skubos tvarka asmenys gali kreiptis į pasienio užkardas telefonu ar elektroniniu paštu
gauti vienkartinį leidimą. Leidimą išduoda pasienio užkardos pamainos vyresnysis,
jeigu asmens buvimas netrukdo valstybės sienos apsaugos užtikrinimui.

Išimtinais atvejais, kai asmuo neturėjo galimybės kreiptis telefonu ar elektroniniu
paštu gauti vienkartinį leidimą, pasienio užkardos pamainos vyresniojo sprendimu leidimą galima išduoti vietoje, jeigu asmens buvimas netrukdo valstybės sienos apsaugos užtikrinimui.

Kitiems į pasienio ruožą vykstantiems asmenims prašymai dėl patekimo į jį pateikiami raštu ar elektroninėmis priemonėmis VSAT pasienio rinktinėms ar jų struktūriniams padaliniams. Jų sąrašas ir kita būtina informacija yra čia: https://vsat.lrv.lt/uploads/vsat/documents/files/kontaktai-leidimams(1).pdf

VSAT prašo kilus klausimų dėl šios tvarkos kreiptis nuorodoje nurodytais kontaktais.

Prašymo patekti į pasienio ruožą pavyzdys yra čia: https://vsat.lrv.lt/uploads/vsat/documents/files/prasymas.pdf

Prašyme nurodoma asmens vardas, pavardė, gyvenamoji vieta, asmens kodas, asmens tapatybę patvirtinančio dokumento pavadinimas ir numeris, pareiškėjo elektroninio pašto adresas ar telefono numeris, buvimo trukmė ir tikslas, dėl kurio kreipiasi gauti leidimą vykti į pasienio ruožą, bei tai pagrindžiantys dokumentai.

Apie priimtą sprendimą asmenys informuojami tokiu pačiu būdu, kokiu buvo pateiktas prašymas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close