Šiemet sveikatos draudimą valstybės lėšomis garantuoja 33 metų būtinasis darbo stažas

Ligonių kasos sulaukia niekur nedirbančių vyresnio amžiaus gyventojų klausimų, kokios trukmės pensijų socialinio draudimo (darbo) stažas jiems garantuoja sveikatos draudimą, apmokamą valstybės lėšomis.

Nedirbantys darbingo amžiaus žmonės, turintys įstatymu nustatytą būtinąjį pensijų socialinio draudimo stažą socialinio draudimo senatvės pensijai gauti, privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) draudžiami valstybės lėšomis.

Kadangi nuo 2018 m. pradėtas būtinojo senatvės pensijos stažo ilginimo procesas – stažas kasmet yra ilginamas po pusę metų, kol 2027 m. pasieks 35 metus – sprendžiant, ar konkretus žmogus jau turi teisę būti draudžiamas PSD valstybės lėšomis, atsižvelgiama į jo amžių ir įvertinama, koks būtinasis darbo stažas galios tais metais, kai būtent tas žmogus sulauks senatvės pensijos amžiaus.

„Pavyzdžiui, jeigu žmogus senatvės pensijos amžių sukaks šiemet, PSD valstybės lėšomis jam garantuoja įgytas 33 metų pensijų socialinio draudimo stažas, tačiau jeigu senatvės pensijos amžiaus žmogus sulauks tik po dvejų metų – 2025 metais, tuomet PSD valstybės lėšomis jam garantuoja įgytas 34 metų stažas“, – sako Šiaulių teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Inga Kvedarienė.

Numatyta išimtis tiems žmonėms, kurie dar iki 2017 m. gruodžio 31 d. buvo įgiję ne mažesnį kaip 30 metų pensijų socialinio draudimo stažą – šie gyventojai ir toliau yra draudžiami PSD valstybės lėšomis.

Bedarbiams, turintiems pagal šias sąlygas įvertintą stažą, nereikia patiems savarankiškai mokėti PSD įmokų. Sveikatos draudimą jiems garantuoja įgytas būtinasis pensijų socialinio draudimo stažas. Tik reikėtų laiku susitvarkyti būtinus dokumentus.

Gyventojo duomenys apie jo sukauptą stažą, jei pats žmogus nesikreipė į „Sodrą“ dėl stažo apskaičiavimo ar pažymos apie stažą, Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registre neatsiranda savaime. Tad pirmiausia tokiam gyventojui reikia kreiptis į „Sodrą“ ir pateikti prašymą stažui apskaičiuoti. Kai bus sutvarkyta ši informacija, ją gaus ir Draudžiamųjų privalomuoju sveikatos draudimu registras, ir žmogus bus priskirtas draudžiamųjų valstybės lėšomis grupei. Tada jis galės kreiptis į gydymo įstaigą dėl paslaugų, kompensuojamų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Jei būtinąjį darbo stažą turintys gyventojai vis dar dirba arba po kurio laiko įsidarbina, įregistruoja savarankišką veiklą, privalomojo sveikatos draudimo įmokos atskaitomos iš jų atlyginimo arba mokamos savarankiškai nuo kiekvienos veiklos pajamų.

Galima net neišėjus iš namų pasitikrinti, ar žmogus apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu. Tai galima padaryti ligonių kasų interneto svetainėje. Apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos tose gydymo įstaigose, kurios yra sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl šių paslaugų teikimo. Informaciją apie sveikatos priežiūros įstaigas ir jų teikiamas paslaugas galite rasti ligonių kasų interaktyvioje paieškoje.

Valstybės lėšomis PSD taip pat draudžiami Užimtumo tarnyboje užsiregistravę bedarbiai, pensininkai, neįgalieji, vaikai, vienas iš tėvų, auginantis vieną ar du mažamečius vaikus, socialinių pašalpų gavėjai, dieninių skyrių studentai ir kitoms kategorijoms priskiriami asmenys, nurodyti Lietuvos Respublikos sveikatos draudimo įstatyme.

Ligonių kasos primena, kad fiksuotas PSD įmokas mokantys gyventojai nuo šiemet už einamąjį mėnesį turi mokėti 58,63 euro, o gyventojai, kurių žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra ne didesnis kaip 2 EDV –19,57 euro.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close