2023-04-30 Birštono TAU studentai vyko į Kauną. Senamiestyje susitikome su nuostabia gide Rūtele, kuri mums labai daug papasakojo apie šią vietovę ir jos istoriją.

Sužinojome  įdomią detalę, kad magdeburgo teisės Kaunui suteiktos 1408 m., viešpataujant Jogailai ir Vytautui, o tai patvirtinantys dokumentai pasirašyti  Birštone. Kaunas tuomet garsėjo kaip pirklių miestas, kur atvykdavo daug prekiautojų iš įvairių šalių. Jie galėdavo turėti savo namus, tačiau mieste buvo daug apsunkinančių taisyklių, pavyzdžiui svetimšalis savo namuose neturėjo teisės apgyvendinti svečių, daugiau negu vieno patarnaujančio asmens, atvykdamas ir išvykdamas, mokėdavo muito mokesčius ir pan. Sužinojome ir tai, kaip pirkliai bandė spręsti šias  problemas. Išgirdome, kad Kaunas jau tais laikais turėjo savo vandentiekį, kad miesto gatvių sanitarais „dirbo“ kiaulės ir vištos, kurios naikindavo visas pro duris ir langus išmetamas šiukšles, o likučius nuplaudavo lietus. Gidė užgarantavo, kad tuomet nebūdavo potvynių, kitaip miestiečiai nebūtų statę namų su rūsiais, parodė mums išlikusius kalėjimo rūsius beveik prie pačios Nemuno krantinės.

Apsilankėme Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo arkikatedroje bazilikoje. Gidė pasakojo, kad  bažnyčia yra gotikinė, po rekonstrukcijų įgavusi renesanso, baroko, neogotikos bruožų, kad ji – didžiausias neogotikos paminklas Lietuvoje. Gerėjomės paveikslais, nuostabiais altoriais ir puikiais vargonais. Pabuvojome ir Kauno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, išgirdome jos paniekinimo istoriją sovietų laikais, sužinojom, kad dabar čia laikomos mišios ir ukrainiečiams, apžiūrėjome nepaprastą šv. Marijos ir kūdikėlio Jėzaus paveikslą. Atrodė, kad gidė Rūta galėtų nesustodama pasakoti ir pasakoti, bet mūsų susitikimo laikas baigėsi, todėl atsisveikinę su šia be galo įdomia moterimi, nuskubėjome į Laisvės alėją.

Po skanių pietų susirinkome Nacionaliniame Kauno dramos teatre, kur žiūrėjome Friedrich Dürrenmatt dviejų dalių spektaklį „Senos damos vizitas“, kuriame vaidino J. Onaitytė, L. Laucevičius, D. Svobonas ir kt. puikūs aktoriai. Pasibaigus spektakliui keliaudami namo diskutavome apie žmonių vertybes, dėkojome direktorei N. Jakimonienei, mūsų kelionių organizatoriui  A. Kisieliui už puikią išvyką, vairuotojui Tomui už jo dėmesingumą kiekvienam keleiviui ir vieni kitiems – už šaunią draugiją.

A. Ferevičienė, Birštono TAU dekanė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close