NATO festivalis atvyksta į Prienus! Renginio dalyvių laukia įvairios pramogos

Gegužės 6 d. į Prienus atvyksta NATO festivalis „Galingi, nes vieningi“. Beržyno parke vyksiančio renginio metu šventės dalyvių laukia ne tik įvairios pramogos, bet ir galimybė iš arčiau pažinti NATO karius.

„Mažesniuose Lietuvos miestuose organizuojami NATO festivaliai leidžia vietos gyventojams geriau susipažinti su NATO misija, tikslais bei galimybėmis. Ypatingas dėmesys NATO pristatymui Lietuvos regionuose siejamas su Vilniuje vyksiančiu NATO viršūnių susitikimu liepos mėnesį. Norime, kad kiekvienas šalies gyventojas pasijustų esantis NATO dalimi ir pasidžiaugtų per 19 narystės NATO metų sukurta vienybe ir bendryste“, – sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Pasak Prienų rajono savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko, renginys yra itin laukiamas visos krašto bendruomenės: „Žmonės nori iš arčiau susipažinti su NATO, susitikti su kariškiais, pamatyti modernią ginkluotę, kurios dar nėra matę. Visa tai stiprina pasitikėjimą pačiu Aljansu – kad tai yra rimta, patikimai mus sauganti organizacija. Džiaugiamės, kad NATO festivalio metu jaunimas turės galimybę ne tik gyvai pabendrauti su kariškiais, bet ir parungtyniauti varžybose“, – sako A. Vaicekauskas.

Programoje – varžybos ir koncertai

NATO festivalį Prienuose atidarys karinių oro pajėgų orkestro ir festivalio dalyvių eisena iš Prienų Laisvės aikštės į Beržyno parką, kuriame ir vyks visos tądien planuojamos pramogos. Renginio didžiojoje scenoje koncertuos roko grupė „Basterds“ – įdomu tai, kad vienas iš grupės narių yra NATO karys iš Vokietijos, atliekantis misiją Lietuvoje. Muzikinę programą atliks ir Ieva Narkutė su grupe.

,,Esu ne tik dainininkė, bet ir atsargos kario žmona. Mačiau, kiek atsidavimo, pasiaukojimo, fizinių ir moralinių jėgų reikalauja tarnyba! Ačiū visiems ir kiekvienam, kurie mus saugo“, – sako dainininkė I. Narkutė.

Viso festivalio metu vyks įvairios sporto varžybos: Prienų bendruomenės komandos galės išbandyti jėgas varžantis su NATO karių komandomis krepšinio 3 prieš 3, tinklinio, virvės traukimo rungtynėse. Taip pat vyks VšĮ „Pilietinio atsparumo iniciatyvos“ organizuojamos orientacinės žaidynės jaunimui. Varžybų metu bus galima pasitikrinti savo žinias apie Europos vienybę, saugumą ir NATO.

Festivalio lankytojų lauks ir kitos pramogos: virtualios realybės žaidimai bei unikali 3D vaizdo ir garso instaliacija NATO tema inovacijų palapinėje. Joje renginio svečiai turės galimybę pamatyti NATO archyvinių dokumentų vaizdo kompoziciją, meno objektus – interaktyvias instaliacijas „NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse naikintuvai F-16 “.

NATO festivalyje bus pristatyta ir moderni Lietuvos kariuomenės karinės technikos bei ginkluotės ekspozicija, kiekvienas galės pamatyti pėstininkų kovos mašiną Boxer, Lietuvoje žinomą „Vilko“ vardu.  Taip pat bus galima pabendrauti su šiuo metu NATO  misiją Lietuvoje atliekančiais Portugalijos Jūrų pėstininkų kariais. Siekiant atskleisti senas lietuvių karybos ištakas vyks Lietuvos Didžiosios Kunigaikštytės XIV a. elitinio kario šarvų paroda bei parodomoji kova.

Pilietinės gynybos ir saugumo analizės centras „Locked N’ Loaded“ kvies apsilankyti išgyvenimo įgūdžių lavinimui skirtame stende. Jame bus įrengtos pavyzdinės atsargos slėptuvės, bus mokoma išgyvenimo priemonių naudojimo, taktinės medicinos pagrindų – išmokti naudoti turniketą, suteikti skubią pirmąją pagalbą.

Renginio dalyvių dėmesio lauks ir organizuojamos diskusijos apie Lietuvos kariuomenės dabartį ir ateitį. Diskusijoje “Lietuva ir NATO” dalyvaus Lietuvos krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus ir atsargos pulkininkas Gintaras Bagdonas bei aptars Lietuvos indėlį į NATO ir atskleis už ką mūsų kariūnus labiausiai vertina sąjungininkai. O diskusijoje „NATO indėlis į Lietuvos saugumą“ gynybos ekspertai Aleksandras Matonis ir buvęs NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Giedrimas Jeglinskas aptars NATO reikšmę Lietuvai, mūsų valstybėje turimas karines pajėgas.  Diskusijas moderuos Algis Ramanauskas.

Prienuose vyksiantis NATO festivalis „Galingi, nes vieningi“ yra renginių, skirtų visuomenei ruošiantis NATO viršūnių susitikimui Vilniuje liepos 11-12d., ciklo dalis. Renginių ciklą užbaigs didysis NATO festivalis Vilniuje, prie Baltojo tilto, birželio 17 d.

NATO FESTIVALIO „GALINGI, NES VIENINGI!“ PROGRAMA

              Renginio vedėjas – Richardas Jonaitis

12.00 val. Lietuvos kariuomenės oro pajėgų orkestro ir festivalio dalyvių eisena iš Prienų Laisvės aikštės į Beržyno parką. 

Didžiojoje scenoje:

12.30 val. Atidarymas, sveikinimo kalbos.

12.50 val. Roko grupės ,,Basterds“ koncertas.

13.30 val. Diskusija ,,Lietuva ir NATO” (Ž. Tomkus, G. Bagdonas, vedėjas A. Ramanauskas)

14.00 val. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės XIV a. elitinio kario šarvų paroda ir parodomoji kova.

14.30 val. Diskusija: „NATO indėlis į Lietuvos saugumą“ (A. Matonis, G. Jeglinskas, vedėjas A. Ramanauskas)

15.00 val. Prienų baikerių klubo ,,Raptorial“ sveikinimas.

15.30 val. Ievos Narkutės ir grupės koncertas.

16.30 val. Sporto ir orientacinių varžybų apdovanojimai.

17.00 val. Renginio pabaiga.

Sporto zonoje

13.00–15.30 val. Sporto varžybos: krepšinis 3 x 3, tinklinis, virvės traukimas. Varžosi karių ir Prienų bendruomenės komandos.

Karinio miestelio erdvėje – NATO sąjungininkų ir Lietuvos kariuomenės karinės ginkluotės ekspozicijos;

Taip pat:

Orientacinės varžybos NATO tema;

Virtualios realybės žaidimai;

Pusiausvyros lavinimo pratimai;

Aitvarų kūrybos dirbtuvės ir jų skraidinimas;

Išgyvenimo įgūdžių lavinimo „Locked N’Loaded“ stendas;

3D projekcijų garso ir šviesos instaliacijos NATO tema.

📷 Renginys bus fotografuojamas ir filmuojamas visuomenės informavimo, krašto apsaugos sistemos veiklos viešinimo tikslais.Nuotraukos bei vaizdo medžiaga gali būti skelbiama socialiniuose tinkluose, interneto svetainėse, kitose žiniasklaidos priemonėse.

Svarbu: jei nepageidaujate būti fotografuojamas ir/ar filmuojamas arba nesutinkate su Jūsų atvaizdo renginio nuotraukose ar vaizdo medžiagoje skelbimu, prašome apie tai informuoti fotografą, filmuotoją.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close