Užimtumo tarnybos dėmesys – naujoms technologijoms ir ateities profesijoms

Nuolat didėjantis aukštos kvalifikacijos darbuotojų poreikis ir užimtumas netolimoje ateityje į darbo rinką atneš didelių permainų, kurioms ruoštis reikia jau dabar. Tai suprasdama Užimtumo tarnyba jau kurį laiką skiria ypatingą dėmesį klientų informavimui apie ateities profesijas ir skatina rinktis tas specialybes, kurios išliks paklausios ir po dešimties metų.

„Naujos technologijos, perėjimas prie visuotinės gamybos procesų automatizacijos ir žaliosios ekonomikos kūrimas kasmet reikalaus vis daugiau šios srities profesionalų. Kalbame ne tik apie valdymo grandies specialistus, bet ir skaitmeninių technologijų diegimo ekspertus“, – sakė Užimtumo tarnybos direktoriaus pavaduotoja Giedrė Sinkevičė.

Svarbu ir tai, kad skaitmeniniai įgūdžiai ateityje kiekvienam darbuotojui suteiks galimybę prisidėti prie žaliosios ekonomikos vystymo. Europos profesinio mokymo plėtros centras (CEDEFOP) prognozuoja, kad po 2030 m. užimtumas aukštos kvalifikacijos darbuose bus didesnis nei vidutinės kvalifikacijos reikalaujančiose pozicijose.

Užimtumo tarnybos svetainėje klientai jau dabar gali rasti aukštą pridėtinę vertę kuriančių kvalifikacijų ir kompetencijų sąrašą. Šiuo metu siūloma rinktis iš 335 formaliojo (suteikiančių kvalifikacijas) ir 233 neformaliojo (suteikiančių kompetencijas) mokymo programų.

Animatoriai, duomenų analitikai, testuotojai, robotikos procesų, kompiuterinio projektavimo ar informacinių technologijų saugumo specialistai – tai tik dalis profesijų, kurias gali finansuoti Užimtumo tarnyba. Norintys įgyti technologinės ar inžinerinės srities profesiją gali rinktis automatinių sistemų mechatroniko, metalo apdirbimo staklių operatoriaus, transporto priemonių elektroniko, remontininko mokymo programas ar jų modulius.

Anot G.Sinkevičės, apie ateities profesijas turėtų domėtis ne tik darbo ieškantys žmonės, bet ir darbdaviai, planuojantys plėtrą, procesų optimizavimą ar susiduriantys su ekonominiais iššūkiais: „Jei įmonė modernizuojama, vykdo plėtrą, skaitmenizuojasi ir mato poreikį esamų darbuotojų kompetencijų pritaikymą naujoms technologijoms galime pasiūlyti platų profesinio mokymo programų spektrą. Darbuotojai gali atnaujinti žinias ir kurti pridėtinę vertę. Galimybė nuolat tobulėti skatina ir pačių specialistų lojalumą.“

Nors vis dažniau kalbama apie žaliosios ir žiedinės ekonomikos vystymą, šiame procese prireiks ne tik ekologines technologijas diegiančių profesionalų. Sistemų projektavimui reikės IT specialistų, testuotojų, o įgyvendinimui – kvalifikuotų vadybininkų bei inžinierių.

Iš 100 laisvų darbo vietų 2021-2035 m. laikotarpiu 57 bus skirtos aukštesnę kvalifikaciją turintiems žmonėms, 41 – asmenims, turintiems vidutinės kvalifikacijos lygį ir tik 2 žemesnės kvalifikacijos žmonėms, todėl galimybė auginti savo kompetencijas galėtų būti sėkmingai realizuota per Užimtumo tarnybos organizuojamas mokymo priemones.

Mokymo teikėjai taip pat bus kviečiami peržiūrėti profesinio mokymo programas, nes darbo rinkoje kvalifikuotų specialistų poreikis nemažėja, o tam tikrų mokymo programų poreikis tik auga.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close