Ką svarbu žinoti apie kavos paruošimą

Daugelis žmonių labai mėgsta kavą! Tačiau ar tikrai žinome, kaip tinkamai šį subtilų gėrimą paruošti, kad kiekvienas puodelis būtų nepakartojamo skonio?

Paruošti tobulą kavos puodelį yra gana lengva, jei žinote, kaip tai daryti. Kokie veiksniai tam daro įtaką? Pupelių rūšis ir kilmė, skrudinimo laipsnis ir net vandens kokybė daro įtaką kiekvieno išgertos kavos puodelio skoniui. 

Ne visiems pavyksta kasdien ragauti ir mėgautis specializuotose kavinėse ruošiama kava, todėl norisi išmanyti šį meną bei pasilepinti puikiu kavos puodeliu ir namuose. Tam yra keletas paprastų patarimų, kurie leis jums patogiai savo jaukiuose namuose paruošti ne mažiau gardžią kavą. 

Pasirinkite tinkamas kavos pupeles

Jei pasirinksite kokybiškas kavos pupeles, turėtumėte neabejoti dėl šio gėrimo skonio. Pasirinkimo procesas gana paprastas.

Reikia derinti kavos pupeles ir jų rupumą prie mėgstamo gėrimo ir jo ruošimo būdo. Jeigu mėgstate kavą su pienu – rinkitės mišinius su Robusta pupelėmis, jeigu geriate juodą kavą ar espresso – jums patiks Arabica pupelių mišiniai, rūšinės kavos ar mišiniai su labai mažu kiekiu Robusta kavos. Kavą reikia rinktis tą, kuri jums asmeniškai yra skani. Skirtingai kava atsiskleis ruošiant ją filtriniu kavinuku ar moka aparatu. Todėl pirkite mažus kiekius, kad galėtumėt atrasti skaniausią.

Atkreipkite dėmesį į skrudinimo lygį

Skrudinimas taip pat vaidina svarbų vaidmenį kalbant apie galutinį kavos skonį. Šis procesas išryškina skanų ir be galo subtilų kavos skonį bei aromatą, tačiau per stipriai skrudinant kava gali tapti kartesnė, todėl skrudinimo lygis – kiekvieno individualus sprendimas.

Jei rinkdamiesi kavą atkreipsite dėmesį į skrudinimo laipsnį, pamatysite diapazoną nuo šviesios iki tamsios. Kuo kavos pupelės yra blyškesnės, tuo gėrimas bus vaisiškesnis ir rūgštesnis. O jei rinksitės tamsesnias, pupelės bus kartesnės, bet skoniai kur kas ryškesni.

Būkite atsargūs su vandens temperatūra ir virimo laiku

Plikomos kavos vanduo neturi būti per karštas ar per šaltas. Optimali vandens temperatūra plikomai kavai turėtų būti 93-95 laipsniai. Jei vandens temperatūra viršija 95 laipsnius, jūsų kava gali tapti pernelyg karti, o temperatūrai nukritus žemiau 90 laipsnių, jos tikrojo skonio taip pat bus neįmanoma išgauti.

Kavos ruošimas – tai tarsi menas. Apie jį galite domėtis visą gyvenimą. Daugiau informacijos apie kavą rasite čia.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close