Viskas, ką svarbu žinoti apie ADR krovinius

Ar žinote, kas yra pavojingi kroviniai? Taigi yra tokių krovinių, kuriems nereikia tiek daug reikalavimų, kuriuos galima gabenti įprastuose sunkvežimiuose ir sutalpinti paprastai, ir kitų, kuriuos reikia gabenti specialiose cisternose, konteineriuose ar pritaikytuose sunkvežimiuose.

Šiems specifiniams specialiųjų ir pavojingų krovinių pervežimams reikalinga logistika ir išankstinis planavimas, kad gabenimas vyktų saugiai tiek krovinį vežančiam vairuotojui, tiek keliaujantiems žmonėms.

Kas yra pavojingas krovinys?

Pavojingi kroviniai – tai viskas, kas dėl savo pobūdžio gali sukelti avariją, sugadinti kitus krovinius, kitas transporto priemones ar net sukelti bet kokią riziką kitiems žmonėms. Tai reiškia, kad visos gamtoje randamos arba fizinių-cheminių, biologinių ar radioaktyviųjų savybių turinčios medžiagos, keliančios tiesioginį (ir netiesioginį) pavojų žmonių sveikatai, visuomenės saugumui ir aplinkai, yra laikomos pavojingais produktais.

ADR kroviniai ir jų gabenimo ypatumai

Nacionalinio transporto infrastruktūros departamento duomenimis, pavojingų krovinių vežimas – tai aplinkai ir žmogui kenksmingų cheminių, biologinių ar radiologinių produktų judėjimas. Todėl, siekiant užtikrinti transportavimo saugumą, pavojingus krovinius reikia gabenti laikantis tam tikrų nutarimų.

Yra daugiau nei 3000 medžiagų, kurios priskiriamos pavojingiems kroviniams, sąrašas. Be to, jos skirstomi į sprogias medžiagas, dujas, degius skysčius, degias kietąsias medžiagas, toksines medžiagas, ėsdinančias medžiagas ir radioaktyviąsias medžiagas.

Kokios yra pagrindiniai reikalavimai vežant šiuos krovinius?

Importuojamų ar eksportuojamų krovinių atveju tarptautinė logistika yra būtina, o atsakingi asmenys turi asmeniškai stebėti pakrovimo ir iškrovimo operacijų darbą, nes būtent šiose fazėse gali atsirasti klaidų ir gedimų. Be to, vežant pavojingus krovinius, visi dalyvaujantys turi naudoti saugos įrangą, o krovinys turi būti supakuotas į jo savybes atitinkančias vietas.

Be specifikacijų, susijusių su sunkvežimiu ir transportu, visi su kroviniais susiję asmenys turi būti apmokyti. Vairuotojas taip pat turi su savimi turėti visus reikalingus dokumentus ir leidimus šiems kroviniams vežti.

Todėl vežant pavojingus krovinius, būtina samdyti pajėgų vežėją, turintį tokio pobūdžio operacijų patirties. Taigi turėsite garantiją dėl krovinio ir visų procese dalyvaujančių asmenų saugumo, o pristatymas bus atliktas greitai ir efektyviai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close