Dirbtinis intelektas gali išmokti atkartoti jūsų balsą – kaip tuo pasinaudoja kibernetiniai nusikaltėliai?

Dirbtinis intelektas (DI) iš esmės palengvina kasdienes užduotis – jau dabar gali apdoroti didelį informacijos kiekį, supaprastinti sudėtingą dokumentą ir netgi imituoti jūsų balsą. Mantas Užupis, „Tele2″ IT saugumo ekspertas įspėja, kad dėl DI naudojamų algoritmų saugumo spragų, kibernetiniai sukčiai gali šiuos duomenis pasisavinti ar klonuoti, todėl būtina išlikti budriems.

„Pati dirbtinio intelekto programa jūsų privatumo nepažeidžia, tačiau vis daugiau programišių suranda būdą, kuriuo pergudrauja DI algoritmų sistemas. Pavyzdžiui, kibernetinis vagišius gali surasti jūsų balso įrašų internete ir apsimesti jumis. DI sistemoms belieka išmokti atkartoti jūsų balsą, o tuomet programišiai tuo pasinaudoja, kad išviliotų pinigų“, – paaiškina M. Užupis.

DI analizuoja net smulkiausias detales apie jus

Egzistuoja daugybė dirbtinio intelekto sistemų – visos jos vis labiau pritaikomos mūsų kasdienybėje. Dažniausiai jos integruojamos kompiuteriuose. Tai reiškia, kad DI sistemos veikia kaip specialūs algoritmai ir geba jus identifikuoti pagal jūsų biometrinius duomenis – piršto atspaudą, veido bruožus. Taigi dirbtinis intelektas gali būti išmokytas atpažinti jūsų savybes.

DI sistemos gali detaliai išanalizuoti ir jūsų balsą. Tai vadinama balso atpažinimu. Jūsų balsas analizuojamas pagal tembrą, toną, kalbėjimo greitį, ritmiškumą ir sklindančias garso bangas. Šie parametrai paverčiami skaitmeninėmis garso bangomis ir perkeliami į specialius dirbiniui intelektui suprantamus algoritmus. Tada jie analizuojami – DI mokosi šiuos algoritmus, todėl gali atpažinti jūsų balsą ir suprasti, ką sakote. Tokiu būdu dirbtinis intelektas už jus gali atlikti daugybę užduočių – perrašyti kalbą į tekstą ar netgi imituoti jūsų balsą. Tačiau visa tai turi savų pavojų.

Vagišiai pasitelkia modernius apgavystės būdus

Ekspertai sutinka, kad jau dabar kibernetiniai nusikaltėliai naudoja vadinamąjį balso klonavimą. Tai nusikaltimas, kurio metu vagišiai iš jūsų numerio skambina artimiesiems imituodami jūsų balsą. Programišiai šią taktiką pasitelkia ne tik skambučiams – jie gali sukurti netikrus jūsų garso įrašus ir jais manipuliuoti norėdami gauti pinigų. Vagišiams tereikia atrasti jūsų vaizdo įrašą ar kitą trumpą filmuotą medžiagą, kurioje jūs kalbate bent kelias sekundes. Taigi, kibernetiniams vagišiams pakanka pasisavinti jūsų „Tik Tok“ įrašą arba gauti jūsų telefone esantį balso įrašą.

Turėdami pakankamai duomenų programišiai jūsų balsą imituoti gali pasitelkdami dirbtinį intelektą, kuris analizuoja nutekintus garso įrašus ir po truputį mokosi jūsų balso tembro, tono, kalbėjimo grečio ir pan.. Jeigu kibernetiniai nusikaltėliai pastebi, kad turi per mažai originalių garso įrašų, jie pasitelkia kitų žmonių garso įrašus. Dirbtinis intelektas netgi gali paversti kito žmogaus balsą panašų į jūsų.

Kaip apsisaugoti

Specialių metodų, kuriais galite apsisaugoti nuo balso įrašymo, nėra. Galioja tokios pat rekomendacijos kaip ir saugantis nuo telefoninių sukčių. Jeigu matote, kad jums skambina nepažįstamas numeris, galite atsiliepti, tačiau pirmiausia leiskite kalbėti skambinančiajam. Jeigu matote, kad su jumis niekas nekalba ir laukia, kol ką nors pasakysite jūs – nepasitikėkite ir geriau atmeskite tokį skambutį. Jūs galite pratarti „klausau“ arba pasisveikinti – šias frazes pakanka įsirašyti ir naudojantis jomis sukurti jūsų balso imitaciją.

Paprasčiausias būdas – neatsiliepti į nepažįstamus skambučius ir kelti kuo mažiau garso įrašų ar netgi vaizdo medžiagos į įvairius socialinius tinklus. Jeigu matote, kad skambina keistas numeris, kurio nesate matę prieš tai, neskubėkite atsiliepti. Ypač venkite numerių iš trečiųjų šalių. Be to, kibernetiniai nusikaltėliai gali skambinti ne tik į jūsų telefono numerį, bet ir į populiariąsias skambučių programėles „Whatsapp“ arba „Viber“. Vertėtų visada išlaikyti budrumą ir neapsigauti, nes kibernetiniai nusikaltėliai dabar naudoja naujausias apgavystės technikas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close