Švaru ten, kur tvarko, švariausia – kur nešiukšlina!

Pavasarinis ir prieššventinis namų ir aplinkos tvarkymas – tradicinis ritualas. Tokiu metu daugeliui jau tampa tradicija ir apsilankymas rūšiavimo centre (didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelėje), kur galima pristatyti visas į konteinerius netelpančias ar draudžiamas į juos dėti atliekas.

Pavasarį daugeliui didžiausiu galvos skausmu tampa žaliosios atliekos, kurios susidaro tvarkant kiemą: sugrėbta pernykštė žolė, medžių lapai, išrauti augalai, medžių šakos.

Esant galimybei, žaliąsias atliekas rekomenduojama kompostuoti savo namų kieme, sodų bendrijų gyventojai jas gali mesti į specialiai tam pastatytus didžiulius konteinerius, daugiabučių gyventojai – pažymėtose vietose, jeigu savivaldybė yra tokias numačiusi.

Jokioje kitoje, specialiai tam neskirtoje vietoje, žaliųjų atliekų palikti negalima. Griežtai draudžiama jas krauti prie komunalinių atliekų konteinerių, vežti ir palikti miške ar bet kur kitur.

Rūšiavimo centrų adresai ir darbo laikas skelbiama čia https://www.aratc.lt/kontaktai-rusiavimo-centrai-2/.

Tiek žaliosios, tiek visos kitos atliekos, kurių negalima mesti į komunalinių atliekų konteinerius, rūšiavimo centruose iš gyventojų priimamos nemokamai.

Visi Alytaus regiono rūšiavimo centrai šį šventinį savaitgalį dirbs pagal įprastą grafiką, tad susitvarkę namus neapkraukite atliekomis konteinerių ar kitų viešųjų erdvių – nuvežkite jas į artimiausią rūšiavimo centrą.

Atliekų vežėjai taip pat dirbs ir konteinerius tuštins pagal įprastą grafiką, tačiau vien jų darbo ir pastangų švarai užtikrinti gali neužtekti – tam reikia visų gyventojų supratimo ir atsakomybės.

Tad primename svarbiausias tvarių ir švarių švenčių taisykles:

  • rūšiuokite visas susidarančias atliekas
  • būtinai atskirai rinkite maisto ir virtuvės atliekas: popierinius rankšluosčius, servetėles, riebalais ir kitais maisto produktais suteptą popierių, vienkartinius popierinius puodelius, kiaušinių lukštus, arbatos tirščius ir pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, vaisių, daržovių likučius, žieves, lupena, nuopjovas, mėsos, žuvies atliekas, kaulus, vartojimui netinkamus maisto produktus
  • neišmeskite vartojimui tinkamų maisto likučių: panaudokite juos kitų patiekalų ruošimui, užšaldykite
  • visas išneštas atliekas meskite į joms skirtus konteinerius, išmetamą maišą pastumdami gilyn į konteinerį – nepalikite neįstumto maišo: konteineris atrodys persipildęs ir kiti žmonės neturės kur mesti atliekų
  • jei prie namų esantis konteineris persipildęs, neškite atliekas iki kito arčiausiai esančio konteinerio
  • jokių atliekų nepalikite prie konteinerių!

Saulėtų ir jaukių šv. Velykų!

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro inf.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close