Ruošiatės margučių dažymui? Vaistininkė pataria, kokių medžiagų svarbu vengti

Artėjant Velykoms daugelis pradedame ieškoti originalių būdų kiaušiniams dažyti, kad šie būtų kuo ryškesni ir spalvingesni. Visgi „Eurovaistinės“ vaistininkė Toma Gečienė atkreipia dėmesį, kad margučių dažymo būdus reikia atsirinkti atsakingai. Ji dalinasi patarimais, kaip skaityti maistinių dažų etiketes, bei įvardija, kokių medžiagų ir dažymo būdų reikėtų vengti.

Dažymui naudoja briliantinę žalumą

Pastaraisiais metais marmurinių margučių dažymo technika spėjo sulaukti žmonių dėmesio, tačiau vaistininkė Toma Gečienė ragina vengti vienos priemonės – briliantinės žalumos, kuri skirta infekcijų profilaktikai po odos sužeidimų. Anot vaistininkės, kiti ją gali prisiminti kaip seniau naudotą, bet šiandien jau nebetinkamą priemonę vėjaraupiams gydyti.

„Vis dažniau prieš Velykas tenka išgirsti, kad žmonės marmurinių margučių dažymui planuoja naudoti briliantinę žalumą. Nors margučiai atrodo išskirtinai, pirmiausia reikėtų pagalvoti apie savo sveikatą. Briliantinė žaluma yra skirta gydyti odos pažeidimus kaip įdrėskimai ar nubrozdinimai. Ji skirta naudojimui išoriškai. Dažant kiaušinį su šiuo vaistiniu preparatu, nusidažo ir baltymas. Svarbu pabrėžti, kad briliantinės žalumos negalima vartoti per burną, tad jos suvartojus kartu su dažytu kiaušiniu gali atsirasti stemplės uždegimas, pykinimas, vėmimas, viduriavimas ir pilvo skausmai“, – pasakoja vaistininkė T. Gečienė.

Pavojai ir maistiniuose dažuose

Maistiniai dažai gali tapti tikru išsigelbėjimu per Velykas, kai norima greitai išgauti ryškias spalvas. Tačiau vaistininkė teigia, kad net ir šių sudėtyje galima rasti nemažai pavojingų medžiagų žmogaus sveikatai.

„Kartais laikomasi nuomonės, kad jeigu kiaušinio baltymas nenusidažė – tai šis nepažeistas dažų. Iš tiesų kartais mums nebūtina suvartoti dažiklį, kad jis mums pakenktų. Žalingi gali būti ir paprastai įkvepiami garai, kai dažuose verdame kiaušinius. Dėl to būtina tuo metu atsakingai vėdinti patalpas, ypač jeigu šalia yra vaikų, nėščiųjų ar lėtinėmis ligomis sergančių žmonių. Todėl  geriausia iš viso vengti maistinių dažų ir rinktis natūralias dažymo priemones. O jei tam stinga laiko, bent atsakingai perskaitykite dažų etiketes“, – siūlo vaistininkė T. Gečienė bei įvardija, kokių medžiagų reiktų vengti.

Tartrazinas (E-102). Šis dažiklis gali sukelti tokius pašalinius simptomus kaip migrena, neryškus matymas, rinitas, odos niežulys, dilgėlinė. Taip pat šis maisto dažiklis, vartojamas drauge su E210, gali sukelti vaikų hiperaktyvumą.

Saulėlydžio geltonasis (E-110). Skambiai pavadintas dažiklis gali sukelti nosies užgulimą, dilgėlinę, pilvo skausmus, virškinimo sutrikimus, migreną, hormonų pokyčius ir hiperaktyvumą.

Briliantinis mėlynasis FCF. Šis dažiklis geba iššaukti šienligę ir alergines reakcijas turintiems astmą. Taip pat jis dirgina skrandį, todėl jo vertėtų vengti sergantiems dirgliosios žarnos sindromu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close