KOKIOMIS LIGOMIS SIRGO PRIENŲ R. IR BIRŠTONO SAVIVALDYBIŲ GYVENTOJAI?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NVSC) Kauno departamento Prienų skyrius informuoja, kad 2022 m. Prienų rajono ir Birštono savivaldybėse didžiąją dalį visų užregistruotų užkrečiamųjų ligų sudarė COVID-19 liga, ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos (ŪVKTI) bei gripas. Birštono savivaldybėje didžiausią dalį šių susirgimų sudarė susirgimai COVID-19 liga – 57 proc., 41 proc. – ŪVKTI ir tik 2 proc. – gripu. Lyginant su 2021 m. sergamumas COVID-19 liga padidėjo 18 proc., ŪVKTI – 62 proc., Prienų rajono savivaldybėje didžiausią dalį sudarė ŪVKTI – 60 proc.,COVID-19 liga – 35 proc. ir 5 proc. – gripu. Lyginant su 2021 m., sergamumas COVID-19 liga bei ŪVKTI padidėjo po 68 proc.

Praėjusiais metais užregistruoti 349 kitų užkrečiamųjų ligų atvejai (86 Birštono savivaldybėje ir 263 Prienų rajone), o tai yra 4 kartus daugiau nei 2021 m., tačiau priešpandeminio laikotarpio (2019 m.) lygmens nepasiekė – yra 2 kartus mažesnis (732 atvejai).

Daugelio ligų galima išvengti pasiskiepijus

Analizuojant 2022 m. kitų infekcinių ligų struktūrą, daugiausiai (46 proc.) nustatyta per orą plintančių infekcijų ir ligų, kurių buvo galima išvengti pasiskiepijus (tymai, epideminis parotitas, kokliušas, meningokokinė infekcija, pneumokokinė infekcija, vėjaraupiai, bakterinis bei virusinis meningitas, skarlatina) – 59 proc. (kaip ir kiekvienais metais net 90 proc. šių infekcijų sudarė susirgimai vėjaraupiais, kuriems palankios sąlygos plisti yra vaikų ugdymo įstaigose Vaikai sudarė didžiausią susirgusiųjų dalį). Per maistą ir vandenį plintančios infekcijos bei ligos, kuriomis užsikrečiama per aplinką (kampilobakteriozė, jersinijozė, salmoneliozė, kitos bakterinės bei virusinės žarnyno infekcijos) sudarė 19 proc., įvairių kirminų sukeltos ligos (parazitozės) bei kūno dangų infekcijos po 4 proc., erkių platinamos ligos – 14 proc.

2022 m. Prienų rajone iš viso užregistruoti 5 nauji plaučių tuberkuliozės atvejai, Birštono savivaldybėje – 1 atvejis. Tuberkulioze praėjusiais metais sirgo 2 miesto ir 4 kaimo gyventojai, tačiau priešpandeminio laikotarpio lygmens nepasiekė (2019 m. tuberkulioze sirgo 9 asmenys).

Išaugo susirgimų skaičius erkiniu encefalitu

Erkių platinamomis ligomis 2022 m. metais sirgo 48 gyventojai t. y. 2,2 karto daugiau nei 2021 m. Ypač padidėjo sergamumas erkiniu encefalitu – sirgo 9 Prienų rajono ir Birštono savivaldybės gyventojai (2021 m. – 1, 2019 m. – 4). Lyginant su priešpandeminiu laikotarpiu sergamumas erkių platinamomis ligomis sumažėjo 11 proc. (54 atv.). Vertinant sergamumo duomenis pastebėta, kad Birštono savivaldybėje jau kelinti metai Laimo liga susirgusiųjų asmenų skaičius yra didžiausias Kauno apskrityje.

Daugiau sirgo virusinėmis infekcijomis

Praėjusiais metais Birštono bei Prienų rajono savivaldybėse buvo užregistruoti 68 per maistą bei aplinką plintančių žarnyno infekcijų atvejai (tai yra 70 proc. daugiau nei 2021 m.), tačiau dar išliko 2 kartus mažesnis nei priešpandeminiu laikotarpiu (2019 m. –138 atvejai). Jau keli metai iš eilės dominuoja virusinės kilmės žarnyno infekcijos (41 proc.) bei nepatvirtintos bakterinės žarnyno užkrečiamosios ligos (34 proc.). 2022 m. buvo užregistruoti 2 virusinės kilmės žarnyno infekcijų protrūkiai (2 ir daugiau atvejų) šeimose, kuriuose sirgo 4 asmenys.

Daugiau nukenčia nuo žinomų šunų

NVSC vykdo ir asmenų, nukentėjusių nuo gyvūnų atvejų epidemiologinę priežiūrą. 2022 m. į medikus kreipėsi 60 Prienų rajono ir Birštono savivaldybės gyventojų, nukentėjusių nuo naminių gyvūnų, iš kurių 78 proc. sudarė asmenys, apkandžioti šunų. Nuo turinčių savininkus ir sveikų gyvūnų nukentėjo 35, nuo nežinomų gyvūnų – 25 asmenys. Pagrindinė nukentėjusių nuo gyvūnų asmenų traumų priežastis – gyvūnų laikymo taisyklių nesilaikymas, netinkamas elgesys su jais. Didžioji dalis (72 proc.) nukentėjusių nuo gyvūnų asmenų buvo vyresni nei 18 m.

NVSC specialistai primena, kad apsisaugoti nuo užkrečiamųjų ligų padeda rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo laikymasis, patalpų vėdinimas, saugus maisto ruošimas, saugus elgesys su gyvūnais ir kt. Nuo skiepais valdomų užkrečiamųjų ligų efektyviausia prevencinė priemonė yra skiepai. Norint pasiskiepyti nuo užkrečiamųjų ligų, reikia kreiptis į savo gydymo įstaigą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close