Živilės Kropaitės-Basiulės knyga „#fainiausia pasauly močiutė“ – ne tik apie karus ir sąžinę

Kovo 17 d. (penktadienį) 19 val. Birštono kurhauze vyks LRT žurnalistės Živilės Kropaitės-Basiulės knygos „#fainiausia pasauly močiutė: anūkė klausia apie karus ir sąžinę“ pristatymas, kuriame kartu dalyvaus ir savo autorines dainas atliks LRT žurnalistė Aistė Plaipaitė.

Ž. Kropaitės-Basiulės knygos apie jos močiutę, partizanų ryšininkę ir politinę kalinę Oną Butrimaitę-Laurinienę pradžia – Facebooko įrašuose. #fainiausiapasaulymočiutė puslapyje žurnalistė dalijosi ir tebesidalija dialogų nuotrupomis, kupinomis močiutės išminties ir jumoro. Apie ypatingojo režimo lagerį Taišete, Irkutsko srityje, tremtį ir mirtininkų kalėjimą Krasnojarske Živilė girdėjo nuo mažumės, būdama mokinė redagavo senelės atsiminimų užrašus, kol pribredo laikas visa sudėti į knygą. Močiutės gyvenimo istoriją Ž. Kropaitė-Basiulė pasakoja iš žmogaus, užaugusio nepriklausomoje Lietuvoje, perspektyvos.

„Tai tikrų tikriausias aukštaitiškas epas – daug realių istorijų, lyrizmo ir humoro. Bet svarbiausia, kad močiutės Onos ir jos anūkės Živilės dėka iki skausmo žinoma ir šiurpi XX a. vidurio Lietuvos praeitis nelieka užspausta kančioje ar keršto sąskaitose – mūsų mažų negandėlių amžiuje toji praeitis kalba apie nepalaužiamą žmogiškumą, optimizmą ir nesuvaidintą patriotiškumą.“ konstatuoja – istorikas Norbertas Černiauskas.

Renginyje muzikuos žurnalistė Aistė Plaipaitė, kurios senelis Pranas Plaipa buvo nuteistas už antitarybinių atsišaukimų rašymą bei platinimą ir išvežtas kalėti į Intą. Tad mūsų laukia įtempto diskurso susitikimas su LRT žurnalistėmis apie karus, žmogiškumą, humoro galią, tikėjimą, šiuolaikines realijas sovietinių prisiminimų kontekste. Maloniai kviečiame.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close