Agurkais kvepiančios stintos: patarimai, kaip jas ruošti, kad būtų traškios

Stintų sezonas įsibėgėjo ir šios agurkais kvepiančios žuvies jau galima rasti ir parduotuvių lentynose. Stintos yra tikras žiemos laikotarpio delikatesas, kuris Lietuvoje skanaujamas iki pat ankstyvo pavasario. Tai, kad lietuviai itin laukia ir mėgsta šią žuvį, patvirtina ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji sako, kad šviežių stintų įsigyti galima tik ribotą laiką, todėl pirkėjai jas vertina dar labiau.

„Stengiamės pirkėjams pasiūlyti kuo įvairesnį ir sezoniškesnį asortimentą, todėl nuo šios savaitės visose didžiosiose parduotuvėse, kuriose yra žuvies ant ledo vitrina, jie galės rasti ir šviežių stintų. Stintos lietuviams yra tikrų tikriausias delikatesas, todėl nenuostabu, kad vos pasirodžiusios lentynose – jos yra tiesiog išgraibstomos. Pusė kilogramo šios žuvies kainuos 4,99 Eur, o stintų rasti ledo vitrinose bus galima ribotą laiką – nuo 2 iki 3 savaičių “, – sako V. Budrienė.

Kaip paruošti stintas, kad būtų traškios?

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad paruošti stintas yra labai nesudėtinga. Šią žuvį tereikia pagardinti druska, pipirais ir kepti aliejuje tol, kol įgaus auksinį atspalvį.

„Tokiu būdu paruoštos stintos atsiskleis natūraliausią savo skonį. Žinoma, jas galima kepti svieste ir prieš tai apvoliojus džiūvėsėliuose, sumaišytuose su druska ir pipirais. Arba – skrudinti aliejuje apvoliotas tešloje, tiesa, toks stintų patiekalas jau bus kiek riebesnis“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Pasak jos, stintų kepimui geriausia rinktis saulėgrąžų, rapsų ar sezamų aliejų – šios jų rūšys nesvyla net ir gaminant labai aukštoje temperatūroje.

„Jeigu norite, kad stintos taptų ypač traškios, pavoliokite jas miltuose, sumaišytuose su krakmolu. Krakmolas sugeria drėgmę, todėl jis stintas pavers itin traškiomis, suteiks gražų auksinį atspalvį. Beje, ryškesnį skonį ši žuvis įgaus, jei į miltų bei krakmolo mišinį įmaišysite ne tik druskos ir pipirų, bet ir česnakų, svogūnų miltelių, rūkytos paprikos“, – pataria „Iki“ atstovė.

Išbandykite su padažais

Nors stintos dažniausiai yra patiekiamos paprasčiausiai apšlakstytos citrinos sultimis, tačiau prie jų dera ir įvairūs naminiai padažai.

„Prie šio patiekalo ypač tinka tartaro padažas. Jis gaminamas labai paprastai. Tereikia indelyje sumaišyti majonezą, smulkintus marinuotus agurkėlius, kaparėlius, įvairiausias smulkintas šviežias žoleles, pavyzdžiui, krapus ar petražoles. Viską pagardinti citrinos sultimis, druska, pipirais ir išmaišyti. Jeigu norite netikėtesnio varianto – galite pasigaminti aštraus padažo su actu, kuris itin mėgstamas Azijoje. Tereikia indelyje sumaišyti su arbatinius šaukštelius acto, vieną smulkintą česnako skiltelę, įdėti kelis šaukštus mėgstamo aštraus padažo ir viską išmaišyti“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi ypatingai traškių stintų receptu.

Traškios keptos stintos

Jums reikės:

½ kilogramo šviežių stintų

2 puodelių rapsų aliejaus

¼ puodelio miltų

½ šaukšto krakmolo

¼ arbatinio šaukštelio česnako miltelių

¼ arbatinio šaukštelio svogūnų miltelių

¼ arbatinio šaukštelio paprikos

druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminame:

Į didelę keptuvę supilkite aliejų ir palaukite, kol šis įkais (apie 5–6 min.). Į plastikinį maišelį su užsegimu suberkite miltus, krakmolą, česnako, taip pat svogūnų miltelius, papriką, druską ir pipirus, uždarykite maišelį ir papurtykite, kad visi ingredientai susimaišytų. Stintas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, tuomet sudėkite į maišelį, užsekite ir papurtykite. Kai žuvis tolygiai pasidengs prieskonių, krakmolo ir miltų mišiniu, išberkite ją į lėkštę, pašalinkite miltų perteklių ir dėkite į įkaitintą aliejų. Nuolat vartydami, kepkite 3–5 minutes. Kai stintos įgaus auksinę spalvą, jas nusausinkite virtuviniu popieriumi ir patiekite su mėgstamu padažu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close