Tinkamai parinkta latakų sistema turi įtakos visos stogo konstrukcijos saugumui. Jos užduotis – efektyviai nusausinti lietaus vandenį ir apsaugoti sienas, lubas ir pastato fasado elementus nuo drėgmės. Renkantis latakus, reikia atsižvelgti į keletą svarbių faktorių.

Renkantis latakų sistemą – į ką reikia atkreipti dėmesį?

* Stogo paviršius ir forma. Tai vienas iš pirmųjų klausimų, į kuriuos reikia

atsižvelgti renkantis latakų sistemą. Būtina nustatyti efektyvų stogo plotą, kurį galiausiai reikės nusausinti. Jis apskaičiuojamas pagal skaičius, nurodančius stogo ilgį, nuolydžio aukštį ir horizontalų atstumą nuo kampo iki kraigo. Norint parinkti tinkamo dydžio latakus ir lietvamzdžius, reikėtų atsižvelgti ir į stogo pasvirimo kampą.

* Latakų ir lietvamzdžių dydžiai. Nustačius stogo plotą, galima nustatyti

atitinkamą latakų ir lietvamzdžių dydį.

* Latakų forma. Pusapvaliai latakai yra populiariausi, nes tinka daugumai stogų.

Rinkoje taip pat yra stačiakampių latakų. Geriausia, jei latakai turi į vidų pasuktus kraštus – tai neleidžia vandeniui išsilieti stipriai lyjant.

* Medžiaga. Latakai yra veikiami įvairių oro sąlygų, todėl medžiaga, iš kurios jie

pagaminti, turi užtikrinti jų atsparumą pvz. vandens, UV spindulių, aplinkos taršos ir mechaninių pažeidimų. Be skardinių latakų galima įsigyti ir PVC latakų. PVC yra gera alternatyva skardai, nes jis nerūdija, atsparūs spalvos pasikeitimui ir yra patvarūs įvairiomis aplinkos sąlygomis.

Latakų svarba pastatui

Renkantis latakus, reikia vadovautis jų estetika, ilgaamžiškumu ir atsparumu išorės veiksniams. Rinkoje yra latakų, pagamintų iš, be kita ko, pagamintas iš nerūdijančio plieno, cinkuoto plieno, aliuminio, vario, plastikų, mišriose sistemose (metalas+pvc). Jie siūlomi įvairių skerspjūvių ir spalvų. Kiekviena iš jų gamybai naudojamų medžiagų pasižymi specifinėmis savybėmis, kurios turi tiesioginės įtakos gaminio tinkamumui naudoti. Latakai turi būti derinami su stogo nuolydžio paviršiumi, nuolydžiu ir forma. Jo forma, dydis ir spalva turi derėti su pastatu.

Sugedusi stogo drenažo sistema gali rimtai sugadinti pastatą. Lietaus vandens nutekėjimo pasekmės yra šios: šlapios ar supuvusios gegnės, laikančiosios konstrukcijos pažeidimai, fasado pažeidimai, nusilupęs tinkas. Nuotėkis dažnai lieka nepastebimas ilgą laiką, o pasekmės yra negrįžtamos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close