Vilniaus knygų mugė 2023 – atidaryta!

Šiandien Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO iškilmingai atidaryta keturias dienas truksianti 23-ioji Vilniaus knygų mugė. Šių metų mugė rašo simbolines 700 eilučių laisvei, tad būtent laisvės tema ir tapo vienu svarbiausių Vilniaus knygų mugės atidarymo akcentu. „Virš miesto mėlyna, virš miesto – geltona“, – skambėjo atidarymo dainoje, kurią atliko dainų autorius ir atlikėjas Domantas Razauskas.

Mugės atidaryme dalyvavo Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana Nausėdiene, Lietuvos kultūros ministras Simonas Kairys, Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, šių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas Rimvydas Stankevičius, visi laisvės knygoje įrašę po savo simbolinę eilutę ir vertėjas, poetas, garbės ženklu „Nešk savo šviesą ir tikėk“ apdovanotas Marius Burokas.

„Tik laisvi kuriame istoriją, o ne tampame ja“ – tokį užrašą simbolinėje laisvės knygoje paliko Lietuvos Respublikos prezidentas G. Nausėda, per atidarymo ceremoniją prisiminęs lygiai prieš metus vykusius įvykius Ukrainoje, savo vizitą Kyjive ir Briuselyje. „Kai kas sako, kad knygų šventės nereikia politizuoti, tačiau tai, kas vyksta Ukrainoje, nebėra politika, tai – didžiulis neteisingumas, kuris vyksta mūsų akivaizdoje. Mes, laisvi žmonės, tam neliksime abejingi. Kaip nebuvome abejingi prieš karui kylant, kaip nebuvome abejingi pirmosiomis Rusijos įsiveržimo į Ukrainą dienomis. Neliksime abejingi, kol karas baigsis ir teisingumas triumfuos“, – kalbėjo prezidentas G. Nausėda.

Savo kalboje prezidentas pabrėžė, kad knyga yra galingas ginklas. Tik gėrį ir šviesą skleidžianti knyga yra nenugalima. „Tikiu gražia knygos ir gražia Lietuvos ateitimi“, – savo sveikinimo kalbą Vilniaus knygų mugės dalyviams ir svečiams baigė prezidentas G. Nausėda.

Antroji simbolinė Vilniaus knygų mugės atidarymo eilutė teko Lietuvos Respublikos kultūros ministrui S. Kairiui. „Tie, kurie įkvėpė laisvės – jos niekada neatiduos!” – jis užrašė simbolinėje knygoje. Savo sveikinimo kalboje ministras prisiminė prieš metus vykusį Vilniaus knygų mugės atidarymą, kuris sutapo su Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pradžia. „Nors akys matė vaizdus iš bombarduojamo Kyjivo, protas nesugebėjo priimti beprotybės, kuri vyko ir tebevyksta. Vis dėlto, Knygų mugė įvyko, ji tapo mūsų atsparumo ir ryžto išbandymu, mes turėjome ir tebeturime stiprybės judėti pirmyn, mums nereikia priminti, kad karas nesibaigė“.

Dėkodamas kultūros bendruomenei, kuri neliko abejinga, rašytojams, vertėjams, apžvalgininkams ir leidėjams kultūros ministras S. Kairys įteikė aukščiausią Kultūros ministerijos apdovanojimą – garbės ženklą „Nešk savo šviesą ir tikėk“ poetui, vertėjui, apžvalgininkui M. Burokui. Apdovanojimas jam skirtas už aukščiausią profesinę meistrystę ir žmogišką jautrumą kasdien pateikiant nuoseklią, patikimą ir aiškią informaciją apie karą Ukrainoje, verčiant ukrainiečių poetų kūrybą į lietuvių kalbą, kartu su literatų bendruomene telkiant paramos priemones kovojantiems kariams ir karo sąlygomis gyvenantiems ukrainiečių rašytojams.

Savo trumpoje padėkos kalboje M. Burokas perskaitė ukrainiečių poeto Arturo Dronio eilėraštį „Pirmasis laiškas korintiečiams“.

Vilniaus miesto meras R. Šimašius, į Vilniaus knygų mugės atidarymo sceną užlipęs aštuntąjį kartą, laisvės knygoje užrašė: „Laisvą miestą kuria laisvi žmonės“. Jis prisiminė prieš metus mugės atidaryme nuskambėjusius žodžius apie obelų sodą, kurį reikia sodinti nepaisant to, kad karas vyksta. „Metai buvo nepaprasti, galime ne tik daug kuo piktintis ir baisėtis, bet ir pasidžiaugti, kad kai kas atmerkė akis, kad daugybė žmonių surėmė pečius ir kad patyrėme, jog priešas nėra toks stiprus, kaip atrodė, o mūsų draugai yra daug stipresni nei manėme“, – kalbėjo Vilniaus miesto meras. Jis teigė, kad Vilniaus knygų mugė yra svarbi miesto tradicija, kurianti laisvės ir pagarbos atmosferą.

„Laisvė – tai atsakomybė, inspiruota meilės!” – tokią savo eilutę užrašė šių metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas Rimvydas Stankevičius. Sveikindamas Ukrainą, jau lygiai metus krauju savo laisvę ginančią ir Vilnių, gyvuojantį jau 700 metų, ir Lietuvą su prieš 32 metus atkurta nepriklausomybe, poetas nuoširdžiai sveikino visus, kurie pasinaudojo savo laisve pas knygas ateiti, o ne neateiti. „Knyga yra pats galingiausias laisvės ginklas – kuo labiau apsiskaitęs, kuo intelektualesnis, kuo gilesnis žmogus – tuo sunkiau yra jį pavergti“, – kalbėjo poetas.

Atidarymą vedė poetas, dainų autorius ir atlikėjas Domantas Razauskas, kartu su multiinstrumentalistu Sauliumi Petreikiu pristatęs savo dainą „Geležinis lietus“.

Dešimt dalykų, kuriuos būtina žinoti 23-iosios Vilniaus knygų mugės lankytojams:

1.Pasižymėkite naują Tarptautinės Vilniaus knygų mugės interneto puslapio adresą – https://vilniausknygumuge.lt/. Jame rasite visą informaciją apie mugę.

2. Pasiruoškite asmeninį mugės planą. Atsisiųskite programą: https://vilniausknygumuge.lt/programa/

Raskite renginius, kurie jus domina, juos pasižymėkite, išsiaiškinkite, kuriose salėse ir erdvėse jie vyksta.

3. Bilietais į mugę pasirūpinkite iš anksto, kad netektų stovėti eilėje. Bilietus platina www.kakava.lt, mugės dienomis jų taip pat bus galima įsigyti LITEXPO kasose. Galima pirkti vienos, dviejų, keturių dienų bilietus, taip pat „Šeimos bilietą“. Nuolaidos galioja moksleiviams, studentams, senjorams. Vaikai iki 7 metų, negalią turintys asmenys su palydovu, o taip pat ukrainiečiai mugėje kviečiami lankytis nemokamai. Būtina pateikti tapatybės dokumentą.

4. Atvykite autobusu. Visas keturias mugės dienas iš miesto centro (nuo Arkikatedros stotelės) kursuos nemokami autobusai, paženklinti specialiu mugės ženklu. Jie lankytojus veš iki LITEXPO ir atgal. Taip pat kursuos specialus maršrutas Ozo g. – LITEXPO. Maršrutas apims ne tik centrinę miesto dalį, bet ir nuo centro prieigų nutolusius rajonus, o jame galios įprastiniai viešojo transporto bilietai. Autobusų švieslentėse įtrauktas užrašas „Vilniaus knygų mugė (Ozo g.– LITEXPO)“.

Tvarkaraštį rasite čia: https://vilniausknygumuge.lt/partneriu-pasiulymai/

5. Įsiminkite mugės salių planą. Pirmuose LITEXPO rūmuose veiks Muzikos ir kino salės. Įėjimas į knygų ir susitikimų su autoriais erdves bus per 5-ąją salę.

5 salė skirta grožinei ir specializuotai literatūrai, joje rasite informacijos stendą, 5.5 salę, kurioje vyks susitikimai su autoriais, pakilę į antrame aukšte įsikūrusį konferencijų centrą, pateksite į didžiąją 5.1 LRT salę, šalia – salės 5.2 ir 5.3.

4 salėje įsikurs Jaunųjų skaitytojų salė. Čia pastatyta Jaunųjų skaitytojų scena, įrengta bibliotekų erdvė, bei „Kūrybos erdvė be formulių“, bus galima rasti Jaunimo tašką, „Knygų starto“ ir „Knygų šalies“ stendus.

3 salėje apsigyvens užsienio dalyviai, įsikurs akademinės ir specializuotos knygos, „15 min Forumas” bei spaudos centras.

Tarp 4 ir 3 salės mugės lankytojų lauks Ukrainos stendas. Kartu su Lietuvos kultūros institutu jį įrengė Ukrainos knygų institutas.

6. Renginiai bus transliuojami internetu. Jei išsirinkote įdomų renginį, tačiau negalite atvykti į mugę, įsijunkite kompiuterį – renginius tiesiogiai transliuos „LRT Plius“ televizija, portalas LRT.lt, taip pat portalas „15min.lt” . Kai kurie renginiai bus įrašyti, vėliau transliuojami per LRT Plius. Vilniaus knygų mugėje LRT radijo žurnalistai rengs tiesiogines transliacijas.

7.Suplanuokite ekskursiją. Lietuvos kultūros institutas kviečia Vilniaus knygų mugės lankytojus į ekskursijas po Knygos meno parodą. Čia bus galima susipažinti su Lietuvos ir Ukrainos knygos meno konkursuose įvertintais leidiniais.

Ekskursijas po Lietuvos knygos meno parodą ves menotyrininkė, knygos meno ekspertė dr. Jolita Liškevičienė ir gausiai apdovanota knygų dizainerė Agnė Dautartaitė-Krutulė. Ekskursiją anglų kalba ves Julija Kozlovec.

Registruotis galima čia:

8. Jaunųjų skaitytojų salė – pramogos šeimoms. Jaunųjų skaitytojų salės rengėjai pasiūlys pažinti ir pavartyti bežodes knygas iš viso pasaulio, pagal jas vyks specialūs užsiėmimai. Salėje bus įrengtas „Knygų starto“ kampelis mažiausiems skaitytojams, eksponuojama tarptautinių knygiukų paroda, vyks daugybė dirbtuvių ir kūrybinių užsiėmimų su Lietuvos ir užsienio knygų kūrėjais.

9. Nepraleiskite koncertų. AGATA Muzikos salė šiemet sukvietė daugiau nei 150 dalyvių. Mugės programoje – 70 stendų, daugiau nei 50 koncertų bei pokalbių. Lietuvos muzikos atlikėjai, leidėjai, festivalių organizatoriai, Lietuvos regionų kultūros centrai bei muzikinių leidinių pardavėjai visų šalies melomanų lauks 1, 2 ir Kino salėse.

Muzikos salėje bus galima susitikti ir užkalbinti „Muzikos salėje“ bus galima išgirsti Alinos Orlovos, Nikos Gangos, „Sisters on Wire“, „Garbanotas“, Virgio Stakėno, „Bix“ ir daugybės kitų atlikėjų koncertus.

10. Kino mylėtojams ir mėgėjams festivalis „Kino pavasaris“ Vilniaus knygų mugėje paruošė ne tik savo stendą, kuriame bus galima pasikalbėti su festivalio programos sudarytojomis, išgirsti jų asmenines rekomendacijas, bet ir parodys du festivalio filmus. Kino salėje 1.1. vasario 23 d. 17 val. bus rodoma Ukrainos režisieriaus Antonio Lukičiaus komedija „Liuksemburgas, Liuksemburgas “. Vasario 24 d., 19 val. žiūrovų lauks Harukio Murakamio novelių įkvėpta animacija suaugusiems „Aklas gluosnis, mieganti moteris“.

Tarptautinė, 23-ioji Vilniaus knygų mugė „700 eilučių laisvei“ – nuo šiandien iki vasario 26 dienos vyks Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Mugės organizatoriai – Lietuvos leidėjų asociacija, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos parodų ir kongresų centras LITEXPO.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close