Nepakeičiama stalo karalienė – duona: kaip ją pasigaminti iš vos kelių ingredientų?

Ko gero, būtų sunku įsivaizduoti mitybos racioną be mėgstamos duonos, skoniu praturtinančios kasdien valgomus patiekalus. Tačiau šis kepinys modernėja ir vis dažniau įgauna naujų pavidalų, o kai kurių receptų gamyba namuose užtruks vos kelias valandas. Ekspertai ragina neišmesti paskutines dienas gyvenančių daržovių ir vaisių bei juos panaudoti naminės duonos gamybai.

„Maximos” Pirkimų departamento vadovas Marius Tilmantas teigia, kad pirkėjai gali rinktis iš plataus asortimento, kuriame siūloma daugiau nei 150 skirtingų duonos gaminių.

„Praėjusiais metais daugiausiai pirkėjų simpatijų pelnė šviesi sumuštinių duona, tačiau populiarumu nenusileido ir duona skrudinimui bei tradicinė juoda duona. Tačiau asortimente galima atrasti ne tik klasikinę duoną, bet ir pagardintą įvairiausiais priedais. Pastebime išaugusį susidomėjimą duona su džiovintais vaisiais, riešutais ar kanapių sėklomis. Akivaizdu, kad duona modernėja ir šiuolaikinėje kulinarijos kultūroje įgauna vis įvairesnes formas“, – teigia M. Tilmantas.

Gaminkite duoną namuose

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės, duona mūsų kultūroje užima itin svarbų vaidmenį, dažnas be jos neįsivaizduoja savo kasdienio mitybos raciono. Atsirandant vis didesniam pasirinkimui, keičiasi ir duonos mylėtojų skonis. Jie noriai išbando naujoves: duoną su skirtingais grūdais, sėklomis ar daržovėmis.

Duonos populiarumą lemia ir tai, jog ji mitybos grandinėje užima reikšmingą vietą. B. Baratinskaitė pabrėžia, kad duona nėra vien gardus užkandis, bet angliavandenių ir mineralinių medžiagų nestokojantis kepinys: „Ruginėje ir kvietinėje duonoje yra magnio, kalcio, kalio, geležies fosforo ir vitaminų, naudingų žmogaus organizmui. O įvairiomis sėklomis ir daržovėmis praturtinta duona gali turėti dar didesnę maistinę vertę“.

Nebijantys eksperimentuoti nesunkiai gali išbandyti duonos gamybą namuose. Vaisių arba daržovių pagrindu gaminama duona nereikalauja didelių kulinarijos įgūdžių ir padeda sunaudoti šaldytuve užsilikusius produktus, kurie skaičiuoja paskutines galiojimo dienas.

„Duona ypatinga tuo, kad ją galima pagaminti iš įvairiausių produktų. Jei turite vaisių ar daržovių, kurių galiojimas netrukus pasibaigs – neskubėkite jų išmesti. Juos galite lengvai panaudoti duonos gamybai, iš jų išgausite netikėtus skonių derinius, kurie duoną leis atrasti iš naujo“, – tikina B. Baratinskaitė.

Ekspertė, norintiems namuose pasigaminti gardžią duoną, siūlo pradėti nuo nesudėtingų receptų: „Gaminti bananų, moliūgų ar cukinijų duoną namų sąlygomis išties paprasta. Išbandykite ir nebijokite eksperimentuoti ir pridėti savo mėgstamų priedų“.

Bananų duona

Reikės: 3 sutrintų prinokusių bananų, stiklinės cukraus, 6 šaukštų išlydyto sviesto, kiaušinio, šlakelio vanilės ekstrakto, 1,5 stiklinės miltų, šaukštelio kepimo miltelių ir žiupsnelio druskos.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (pasirinkite orkaitės kaitinimą iš viršaus ir apačios). Sudėkite į dubenį bananus, cukrų, sviestą, kiaušinius ir vanilės ekstraktą bei viską gerai išmaišykite. Kitame inde gerai sumaišius miltus, kepimo miltelius ir druską supilkite į bananų masę, svarbiausia – tolygiai išmaišyti, kad produktai susijungtų į vientisą tirštą tešlą. Galiausiai gautą masę supilkite į kepimo indą ir orkaitėje kepkite apie 50 min., kol įgaus gražų rusvą atspalvį. Išimtą bananų duoną skanaukite prieš tai ją palikę ataušti bent 5 minutes!

„Iškepusią bananų duoną galite patiekti su mėgstamu kreminiu sūriu arba riešutų sviestu“, –  priduria B. Baratinskaitė.

Moliūgų duona

Reikės: 40 g miltų, 300 g cukraus, 2 puodelių moliūgų tyrės, 4 kiaušinių, stiklinės aliejaus, 230 ml vandens, 2 šaukštelių cinamono, 1 šaukštelio malto muskato, šaukštelio kepimo miltelių ir žiupsnelio druskos.

Gaminame: orkaitę, įjungę kaitinimą iš viršaus ir apačios, įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dideliame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus – miltus, cukrų, cinamoną, muskato riešutą, kepimo miltelius ir druską. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite moliūgą, kiaušinius, aliejų ir vandenį, juos išplakite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į sumaišytus sausus ingredientus ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Tešlą supilkite į riebalais išteptą skardą. Jei duoną kepsite mažesnėje formoje – turėtų pakakti 40 minučių, didesniame inde kepimas gali užtrukti apie valandą. Iškepusi duona įgaus rusvą atspalvį, o į ją įsmeigtas dantų krapštukas ištraukiant turėtų būti neaplipęs tešla. Ištraukus kepinį iš orkaitės, leiskite jam atvėsti.

„Jei naudosite mažesnę kepimo formą, iš šios masės kiekio gali išeiti kelios duonos porcijos. Nesuvalgytą ir atvėsintą duonos kepalą galite užšaldyti šaldymo kameroje. Panorėjus gardaus užkandžio ar netikėtai užklupus svečiams jį patiekite atšildytą“, – dalinasi „Maxima“ ekspertė.

Cukinijų duona

Reikės: 3 puodelių miltų, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 valgomojo šaukšto malto cinamono, 3 didelių kiaušinių, 1 puodelio aliejaus, 350 g baltojo cukraus, 3 šaukštelių vanilės ekstrakto, 2 puodelių tarkuotų cukinijų ir saujelės kapotų graikinių riešutų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 165°C, pasirinkę kaitinimą iš viršaus ir apačios. Viename dubenyje išsijokite miltus, druską, kepimo miltelius ir cinamoną. Antrajame – elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, aliejų, cukrų ir vanilę iki vientisos masės. Į gautą masę suberkite miltų mišinį ir viską gerai išplakite iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite cukinijas ir graikinius riešutus, o gautą masę supilkite į kepimo indą. Įkaitintoje orkaitėje duoną kepkite apie 40-60 minučių. Prieš ragaudami cukinijų duoną leiskite jai atvėsti apie 20 minučių.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close