Kaip sumažinti persileidimo riziką?

Persileidimo baimė kamuoja tiek tas poras, kurios, deja, kartą ar kelis kartus patyrė vaiko netektį, tiek ir tas, kurioms po ilgos laukimo pagaliau pavyko pastoti pirmą kartą. Dažna moteris klausia savęs, ką daryti, kad persileidimo rizika kaip įmanoma labiau sumažėtų? Kaip pasiruošti ir kokius tyrimus verta atlikti?

Kaip išvengti persileidimo? Kas sumažina persileidimo riziką? 3 patarimai

1. Atlikite reikiamus tyrimus ir atgaukite vidinę pusiausvyrą

Prieš priimant sprendimą bandyti dar kartą pastoti po įvykusio persileidimo, vertėtų pirmiausia išsiaiškinti buvusio persileidimo priežastį, kad po jo sekančiam nėštumui galėtumėte kuo geriau pasiruošti. NIPT tyrimai gali padėti išsiaiškinti to priežastis. Galbūt reikėtų pradėti tinkamą gydymą, kuris padidintų tikimybę išnešioti vaisių. Svarbu dar ir tai, kad gauta informacija apie praėjusio persileidimo priežastis taip pat suteikia tėvams galimybę grįžti į psichinę pusiausvyrą ir atgauti ramybę, o tai nepaprastai svarbu bandant pastoti dar kartą. 

2. Pasirūpinkite tinkamu folio rūgšties vartojimu ir kitų vitaminų papildymu

Folio rūgštis itin svarbi, nes turi įtakos tinkamam vaiko nervų sistemos vystymuisi. Jos vartojimas net dar tik bandymo metu sumažina nervinio vamzdelio defektų riziką. Todėl pagal rekomendacijas verta ją pradėti vartoti likus 3 mėnesiams iki nėštumo ir tęsti tai jau nėštumo metu. Tačiau pabrėžiame, kad vartoti folio rūgštį reikia atsakingai ir taip, kaip nurodė jūsų nėštumą prižiūrintis gydytojas. 

Taip pat nepamirškite vartoti kitų vitaminų, kurių jūsų organizmui ypač reikės nėštumo metu, įskaitant vitaminą D3, jodą, geležį, magnį bei kt. Tik atminkite, kad nieko nėra geriau už pilnavertę ir kuo įvairesnę mitybą, kalbant apie vitaminų ir mineralų pasisavinimą. Rūpinkitės savimi ir pamatysite, kaip gerėja jūsų savijauta. 

3. Venkite įvairių stimuliatorių

Nors šis patarimas šiais laikais priimamas šiek tiek atlaidžiai, nėštumo metu yra naudinga sumažinti įvairių stimuliatorių vartojimą, o kai kurių dalykų pageidautina visiškai atsisakyti. Kalbame apie tokias stimuliuojančias medžiagas kaip cigaretės, alkoholis (net jei išgeriate tik vieną taurę vyno) ar didelis kofeino bei cukraus kiekis. Deja, bet visos šios medžiagos neigiamai veikia nėštumo vystymąsi.

Kokios yra persileidimų priežastys?

Viena dažniausių persileidimo priežasčių yra genetinės embriono ligos, tokios kaip Dauno ar Edvardso sindromas. Net 60–80% ankstyvų persileidimų priežastis yra būtent ši. Svarbu paminėti, kad daugeliu atvejų tokios ligos atsiranda savaime, o tai reiškia, kad tėvų sveikata čia neturėjo jokios įtakos.

Ar norite atlikti tyrimą po persileidimo?

Kita dažna persileidimo priežastis – tai paveldimos genetinės mutacijos, kurios žymiai padidina nėštumo persileidimo riziką. Tačiau kad tai išsiaiškintumėte, reikia atlikti tam tikrus genetinius tyrimus. Apie tai daugiau informacijos galite rasti čia: https://www.placenta.lt/genetiniai-tyrimai/

Persileidimo riziką taip pat didina hormoniniai sutrikimai, tokie kaip hipotirozė, anatominės anomalijos, pavyzdžiui, gimdos pertvaros, ar imunologiniai sutrikimai. Verta paminėti, kad ne tik moters tam tikri sutrikimai yra persileidimo priežastis, tačiau nereikia pamiršti ir vyrų. Vyrui, kurio partnerė patyrė persileidimą, turėtų būti atliktas spermos morfologijos ir spermos defragmentacijos tyrimas.

Taigi, su šiuolaikinės medicinos progresu galima apie save sužinoti daug neįkainojamos informacijos, kuri gali padėti susilaukti taip trokštamo vaiko. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close