Nuo permainingų orų skaudžiai skilinėja lūpos? Vaistininkė pataria, kaip greičiau jas pagydyti

Temperatūrų skirtumai lauke ir patalpose gali kainuoti išsausėjusias ir neretai iki žaizdelių skirstančias lūpas. Nors žiemą dauguma yra įpratę šalia savęs turėti drėkinantį lūpų balzamą, „Eurovaistinės“ farmacininkė Miglė Kazakevičienė sako, kad to ne visuomet gali pakakti. Todėl ji dalinasi patarimais, kaip užkirsti kelią lūpų išsausėjimui, o taip pat ką daryti, jeigu nespėjote imtis prevencinių priemonių.

Kodėl skaudžiai suskirdo lūpos?

Temperatūrų skirtumai lauke ir patalpose – tai tik viena priežastis, dėl ko lūpos greičiau išsausėja ir pradeda skilinėti, pasakoja „Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė. Anot jos, lūpų žaizdelėms įtakos turi ir neteisingi mūsų įpročiai.

„Suskirdusias lūpas galima gana greitai pagydyti, tačiau daug rimtesnė problema, kuri mus lydi – tai išsausėjusių lūpų kramtymas ir atplaišėlių drėkinimas liežuviu. Toks elgesys gali sukelti tarsi užburtą ratą sausoms ir skilinėjančioms lūpoms, kai kaskart jas bandome sudrėkinti liežuviu ar nusikramtyti atplaišėles, neleisdami joms sugyti. Tik nustojus tai daryti ir pradėjus papildomai drėkinti lūpas, galime susigrąžinti jų švelnią ir sveiką odą“, – pasakoja M. Kazakevičienė.

Ji išskiria ir daugiau skilinėjančias lūpas nulemiančių faktorių: dehidratacija, vitaminų trūkumas, saulės vonios, taip pat kartais lūpų oda gali išsausėti dėl netinkamos sudėties lūpų balzamo ar lūpdažio, kitų kosmetikos priemonių ar netgi dantų pastos naudojimo.

Daug vandens lygu sveikos lūpos

„Pastebėjus, kad lūpos labiau išsausėja nei anksčiau, atkreipkite dėmesį, ar geriate pakankamai vandens. Kai mūsų organizmui pritrūksta vandens, jis pradeda dehidratuoti. Būtent tai gali nulemti tokius odos pokyčius kaip išsausėjimas ar skilinėjimas. Dėl to geriant mažiau vandens, ilgainiui lūpos gali pradėti skirsti. Taip pat įvertinkite, ar lūpų išsausėjimas nesutampa su tik ką prasirgtomis ligomis, kurių simptomai – karščiavimas,  vėmimas ar viduriavimas. Galimai ir tokiu atveju jūs netekote daug skysčių, o jų neatstačius suskilinėjo lūpų oda“, – pasakoja M. Kazakevičienė.

Kaip išsirinkti lūpų balzamą?

„Norėdami, kad balzamas būtų veiksmingas ir nesudirgintų lūpų odos, atkreipkite dėmesį į jo sudėtį. Svarbiausia, rinkitės hipoalergiškas priemones, kurios yra be kvapiųjų medžiagų. Taip pat venkite tokių ingredientų kaip mentolis ar eukaliptas, kurie gali sudirginti lūpų odą. Vietoje to, sudėtyje ieškokite hialurono arba natūralių avokadų, simondsijų aliejų, taukmedžių ir kakavos sviesto. Jie apsaugos ir atkurs sausą, suskilusią, sutrūkinėjusią lūpų odą, taip pat atkurs odos barjerą ir optimalų drėgmės lygį“, – pataria M. Kazakevičienė.

Saugoti odą žiemą ir vasarą

Vaistininkė pasakoja, kad nesvarbu, koks metų sezonas būtų – žiema, vasara, ar perinamieji metų laikai, visada lauke saugodami savo veido odą, nepamirškite to paties padaryti ir lūpoms. Prieš išeidami į lauką, net žiemą, patepkite lūpas maitinančiu arba nuo šalčio apsaugančiu balzamu. Taip pat rinkitės tokius, kurie turi bent SPF 30 apsaugą. Būnant lauke tokias priemones tepkite kas dvi valandas.

Venkite aštraus ir rūgštaus maisto

„Aštrus ir rūgštus maistas gali dar labiau paskatinti lūpų išsausėjimą ir pabloginti situaciją, jeigu jos suskeldėjusios. Šis maistas gali stipriai pažeisti odos apsauginį barjerą ir sulėtinti lūpų žaizdelių gijimą. Be to, aštrus maistas gali sukelti tik dar daugiau nemalonių pojūčių – pavyzdžiui, sukelti deginimą ir skausmą pažeistose lūpų odos vietose“, – sako M. Kazakevičienė.

Vartokite vitaminus

Kartais lūpų skilinėjimą gali sukelti ir vitaminų trūkumas, pasakoja vaistininkė. Anot jos, tokiais atvejais lūpų skilinėjimą gali lydėti papildomi simptomai – tinimas, pakitusi spalva, ilgesnis įtrūkimų gijimas. Tuomet vaistininkė pataria pasitikrinti, ar žmogui netrūksta A, C, E ir B grupės vitaminų. Kartais gali pakakti vien vitamino B2, kuris padeda palaikyti normalias odos ir gleivinių funkcijas. Tuo tarpu drauge vartojami vitaminai A ir E padeda bendrai palaikyti sveiką odos būklę.

Kada kreiptis į gydytoją?

Vaistininkė pasakoja, kad nors ir rečiau, bet lūpų suskeldėjimą gali sukelti ir didesnės traumos, susižalojimai. Jeigu skilusi lūpa stipriai kraujuoja ir kraujavimą sunku numalšinti, būtina vykti pas medikus, nes tokiais atvejais gali prireikti ir žaizdos susiuvimo. Taip pat reikėtų nedelsti tiems, kuriems suskeldėjusios lūpos pradėjo tinti, stipriai rausti, deginti arba atsirado pūlinukai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close