Kokios yra kavos pupelių rūšys?
Kava – tai vienas populiariausių gėrimų pasaulyje. Šį produktą galima įsigyti tiek fizinėse, tiek internetinėse parduotuvėse. Viena iš tokių – okava.lt kava. Kadangi yra daug vietų ir skirtingų prekių, natūraliai kyla klausimas – kaip pasirinkti konkrečią prekę? Geriausios kavos pupelės yra ne visos. Kas reikia atsirinkti pagal tam tikrus akcentus, kuriuos ir išsiaiškinsime šiame straipsnyje
Kaip gaminama kava?
Pirmiausiai pakalbėkime atsiradimą iki mūsų puodelio. Kavamedžiai dažniausiai būna produktyviausi nuo 7 iki 20 metų. Jie geriausiai auga turtingame dirvožemyje, esant švelniai temperatūrai bei lietui. Augdami jie duoda vaisius – uogas. Tų uogų kauliukai ir yra vadinamosios „kavos pupelės“. Jos yra trijų skirtingų tipų: arabika, robusta ir liberika. Visos jo auga skirtingu laiku, skirtingai sezonais, skirtingose klimato juostose ir jų kokybę nėra vienoda.
Kavos pupelių rūšys
Pati žinomiausia pasaulyje ir daugiausiai vartojama – tai arabika. Ji kilusi iš originalių kavamedžių, atrastų Etiopijoje. Nuo kitų tipų ji unikali savo aromatingumu, švelnesniu skoniu. Ji daugiausiai auginama Brazilijoje, todėl ši rūšis dažnai vadinama „braziliška“. Pagal kainą arabiką yra pati brangiausia iš visų, kadangi jai užauginti reikalingos itin palankio sąlygos ir ji duoda ne tokį gausų derlių kaip kitos. Būtent tokia kava prekiaujama „OKava“ internetinėje parduotuvėje.
Robusta – tai populiari rūšis, kuri pasižymi stipresniu skoniu, didesniu kofeino kiekiu, bet mažesniu aromatingumu. Jas užauginti daug lengviau nei arabiką, joms nereikia „šiltnamio sąlygų“, todėl ji yra pigesnė nei arabika.
Liberika – tai paprasčiausia ir pigiausia rūšis, kurią užauginti lengviausia. Šios kavos pupelės yra didesnės negu robusta ar arabika. Liberika pagrinde naudojama greitojo paruošimo kavai gaminti, kaip pvz. „trys viename“ (3 in 1), labai mėgstamą tarp jaunimo ir paauglių, tačiau su kitomis rūšimi ji nemaišoma.
Kalbant apie maišymą, dažnai maišoma ir arabika su robusta, kadangi tai suteikia ir aromatingumo ir stipresnio skonio, negu pvz. tik arabika. Robusta viena taip pat retai vartojama dėl savo didžiulio stiprumo, todėl vartoti ją galėtų toli gražu ne kiekvienas.
Apibendrinimas
Kava iki mūsų puodelių keliauja ilgą laiką ir labai skiriasi pagal rūšį. Liberika – pigesnę, robusta brangesnė, o arabika brangiausia. Jų skonio savybės taip pat skiriasi. Okava.lt internetinėje kavos parduotuvėje visada rasite sau patinkančią šviežiai skrudintą kavą Lietuvoje.